Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet vill sänka politikerlönerna

Dela

På dagens kommunstyrelsemöte beslutade övriga partier att höja sina egna löner. Vänsterpartiet föreslog istället att sänka dem.

Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly
Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly

- Politiker måste ha någon typ av kontakt med verkligheten, att vi ska tjäna mer än tregånger så mycket som gemene Malmöbo är helt orimligt, säger Emma-Lina Johansson (V), kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen. 

I Malmö är den genomsnittliga inkomsten före skatt för personer som är mellan 20 och 64 år 26 350:- i månaden enligt SCBs statistik.

Malmös politiker beslutade under kommunstyrelsemötet att höja kommunstyrelsens ordförandes arvode till 130% av ett inkomstbasbelopp, dvs. 92 300:- per månad.

Övriga kommunalråds arvoden höjdes till 115% av ett inkomstbasbelopp, dvs. 81 650:-. 

Vänsterpartiet föreslog istället att kommunalrådsarvodena ska sänkas till 60% av ett inkomstbasbelopp, dvs. 42 600:- per månad. Inget annat parti höll med oss i frågan. 

- Det är viktigt att förtroendevalda inte lever i en annan värld än vanliga Malmöbor, säger Anders Skans (V) gruppledare och ersättare i kommunstyrelsen.

I övrigt sa den samlade oppositionen nej till att lägga 10,6 miljoner i investeringar som ger en årlig hyreshöjning på 1,8 miljoner.

- Vi hade hellre sett att dessa pengar skulle gå till kulturverksamhet runt om i staden än att bygga om ett relativt nybyggt hus i centrum, säger Emma-Lina Johansson.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly
Fotograf måste anges i tryck: Emmalisa Pauly
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Vänsterpartiet Malmö värnar välfärden - Budget 20239.11.2022 14:00:18 CET | Pressmeddelande

Vänsterpartiet presenterar de förslag vi vill genomföra under den kommande mandatperioden, vad vi vill prioritera under 2023 och hur vi vill finansiera verksamheterna i vår budget för 2023. Vi kallar den för Ett solidariskt och jämlikt Malmö. Vi är stolta över att kunna presentera ett stort antal förslag för att göra Malmö till en mer jämlik, solidarisk och hållbar stad där alla ska kunna känna hopp inför framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum