ManpowerGroup

Var femte svensk tillfrågad om vaccinationsstatus av chefen

Dela

Var femte svensk medarbetare, 20 procent, har fått en fråga av chefen om huruvida de är vaccinerade eller inte. Samtidigt planerar mer än en tredjedel av arbetsgivarna, 39 procent, att kräva bevis på dubbelvaccinering – trots att medarbetarna inte är skyldiga att svara på om de är vaccinerade eller inte. Det visar två nya undersökningar från ManpowerGroup.

– I dessa tider hamnar förstås vaccinationsfrågan högt upp på agendan och många medarbetare undrar vad som gäller. Det är inte olagligt för arbetsgivaren att fråga om vaccinering, men som medarbetare har man heller ingen skyldighet att svara, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige.

Var femte svensk medarbetare, 20 procent, har fått en fråga av chefen om de är vaccinerade eller inte enligt ManpowerGroups senaste arbetslivsundersökning Work Life. I en annan undersökning riktad till svenska arbetsgivare svarar 39 procent att de kommer att kräva bevis på dubbelvaccinering från vissa eller alla medarbetare. 31 procent kommer enbart att uppmuntra till vaccinering och 28 procent kommer inte att ha någon vaccinationspolicy alls.

– Det är tveksamt om man som arbetsgivare kan ställa vaccinationskrav. Samtidigt bör den som är ovaccinerad fortsätta att ta hänsyn till riskgrupper och hålla avstånd. Det här är en fråga om säkerhet på arbetsplatsen, säger Mikael Jansson.

De flesta av svenskarna känner sig dock trygga på sina arbetsplatser, trots risken för smittspridning – särskilt cheferna. Arbetslivsundersökningen Work Life visar att 68 procent känner sig trygga och motsvarande siffra hos tillfrågade chefer är hela 80 procent. 22 procent känner sig inte trygga på arbetsplatsen med tanke på smittspridningen.

– Som arbetsgivare är det viktigt att lyssna till de som känner oro, och att ha en dialog med medarbetarna. De som kan bör även möjliggöra flexibilitet mellan kontors- och distansarbete. Att erbjuda valfrihet kommer att bli allt viktigare för arbetsgivare som vill behålla och rekrytera morgondagens talanger, säger Mikael Jansson.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under oktober 2021 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 798 personer har svarat på undersökningen. Frågorna som ligger till grund för detta pressmeddelande löd:

Har din chef frågat om du är vaccinerad under pandemin?

Alla

Man

Kvinna

Ja

20%

19%

21%

Nej

75%

76%

75%

Tveksam/vet ej

5%

5%

4%

Totalt antal svar

888

335

548


Om du tänker på smittspridningen av covid-19, känner du dig trygg på arbetsplatsen?

Alla

Man

Kvinna

Mycket trygg

29%

32%

26%

Ganska trygg

39%

38%

41%

Inte särskilt trygg

15%

14%

16%

Inte alls trygg

7%

7%

7%

Tveksam, vet ej

10%

10%

10%

Totalt antal svar

2798

1291

1484

Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer
ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) är världens mest omfattande arbetsgivarundersökning. 902 arbetsgivare i Sverige har svarat på undersökningen. Frågan som ligger till grund för detta pressmeddelande löd:

Planerar du att kräva något av följande av dina medarbetare innan de kan återvända till arbetsplatsen?

Vi kommer att uppmana till vaccination genom att belysa fördelarna, men inte ha något vaccinationskrav

31%

Vi har inga planer på att implementera en vaccinationspolicy – det är upp till individen att bestämma om de vill vaccinera sig eller inte

28%

Vi kommer att kräva att alla anställda är dubbelvaccinerade och kan uppvisa bevis på det

14%

Vi planerar att kräva bevis på både dubbelvaccinering och boosterspruta

13%

Bevis på dubbelvaccinering kommer att krävas för vissa befattningar, men inte för alla

12%

Vi kommer att uppmuntra till vaccination genom olika incitament (t.ex. bonus)

6%

Inget av ovanstående

5%

Kontakter

Bilder

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Södermalmsallén 36
118 28 Stockholm

0771-55 99 00http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2021 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för tolfte året i rad. I Sverige har vi omkring 7 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 15 000 personer i jobb i Sverige.Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Inkluderande arbetsplatser viktiga för fyra av fem svenskar23.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är viktigt för svenskarna att arbeta på en inkluderande arbetsplats. Fyra av fem, 83 procent, kan inte tänka sig att jobba för ett företag som gör skillnad på människor utifrån etnicitet eller hudfärg. Nästan lika många, 81 procent, kan inte tänka sig en arbetsgivare som gör skillnad på människor utifrån kön eller sexuell läggning. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroups Work Life.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum