CSN

Var fjärde studerande kan utöka studielånet

Dela
För många äldre kan låga inkomster avskräcka från studier. Men om studiemedlet inte räcker till finns möjligheten till tilläggslån. En ny studie från CSN visar att en fjärdedel av alla studerande med studielån har rätt till kompletterande tilläggslån, men att det bara utnyttjas av hälften av dem. – Tilläggslånet kom till för att möjliggöra studier för äldre, just eftersom de har en annan ekonomisk situation än yngre, säger William Wedenberg, analytiker på CSN.

Tilläggslån kan ges till studerande som fyllt 25 år och som haft en viss inkomst innan studierna. Syftet med tilläggslån är att möjliggöra studier för dem som studerar lite senare i livet och har behov av en större inkomst. Tilläggslån ger 1 039 kr extra i veckan, vilket totalt ger 16 208 kr för en studerande med tilläggs­lån och fullt studiemedel under fyra veckor.

– Tilläggslån är en möjlighet för dem som studerar senare i livet och som behöver större inkomster under studietiden, liknande omställningsstudiestödet, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN. Man kanske är äldre, har familj och lån att betala, och då kanske inte det ordinarie studiemedlet räcker till. Till skillnad från omställningsstudiestödet kan tilläggslån ges för längre period, och det finns heller inget begränsat anslag.

Viktigt för målgruppen

Nyligen publicerade CSN en studie som undersökte bland annat vilka som använder tilläggslån. Studien, som tittade på studerande under 2019, visar att många som har rätt att ta tilläggslånet inte utnyttjar möjlig­heten.

– Användningen av tilläggslån är inte jättestor, säger William Wedenberg, analytiker på CSN som ansvarat för studien. Av dem som studerar med bidrag tar strax över 70 % det ordinarie studie­lånet, och av dem som har rätt till tilläggslånet tar strax under hälften det. Fler skulle kunna ta tilläggslån, om de önskar.

Studien visar att studerande som ofta tar tilläggslån är äldre och har en förhållandevis hög inkomst innan studierna. Exempelvis kan det röra sig om personer över 40 år och personer som har en tidigare årsinkomst på över 300 000 kronor. Personer med barn tar också ofta tilläggslån.

– Tilläggslånet infördes för att möjliggöra studier för äldre, just eftersom de har en annan ekonomisk situation än yngre, säger William Wedenberg. Studien visar att de som ofta tar tilläggslån tillhör målgruppen för tilläggslån, och här kan lånet fylla en viktig funktion. Tilläggslånet kan underlätta att gå från arbete till studier lite senare i livet om ekonomin känns begränsande.

Goda återbetalare

Ett högre studielån leder till en större skuld som ska betalas tillbaka, men trots detta är personer med tilläggslån duktiga återbetalare. Återbetalningsgraden, hur mycket som betalas in på ett år i förhållande till det som ska betalas tillbaka, är 93 % och på samma nivå som för övriga studerande.

– Generellt brukar äldre med högre studieskulder vara förknippat med sämre återbetalning, säger William Wedenberg. De har en högre studieskuld och en kortare tid på sig att betala tillbaka. Men vi ser att de som tar tilläggslån är lika bra återbetalare som de utan. Troligen beror detta på att de har högre inkomster efter studierna och därmed en bättre betalningsförmåga.

Här kan du läsa rapporten Användning och återbetalning av tilläggslån.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

http://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum