Var fjärde studerande kan utöka studielånet

Tilläggslån kan ges till studerande som fyllt 25 år och som haft en viss inkomst innan studierna. Syftet med tilläggslån är att möjliggöra studier för dem som studerar lite senare i livet och har behov av en större inkomst. Tilläggslån ger 1 039 kr extra i veckan, vilket totalt ger 16 208 kr för en studerande med tilläggslån och fullt studiemedel under fyra veckor.
– Tilläggslån är en möjlighet för dem som studerar senare i livet och som behöver större inkomster under studietiden, liknande omställningsstudiestödet, säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN. Man kanske är äldre, har familj och lån att betala, och då kanske inte det ordinarie studiemedlet räcker till. Till skillnad från omställningsstudiestödet kan tilläggslån ges för längre period, och det finns heller inget begränsat anslag.
Viktigt för målgruppen
Nyligen publicerade CSN en studie som undersökte bland annat vilka som använder tilläggslån. Studien, som tittade på studerande under 2019, visar att många som har rätt att ta tilläggslånet inte utnyttjar möjligheten.
– Användningen av tilläggslån är inte jättestor, säger William Wedenberg, analytiker på CSN som ansvarat för studien. Av dem som studerar med bidrag tar strax över 70 % det ordinarie studielånet, och av dem som har rätt till tilläggslånet tar strax under hälften det. Fler skulle kunna ta tilläggslån, om de önskar.
Studien visar att studerande som ofta tar tilläggslån är äldre och har en förhållandevis hög inkomst innan studierna. Exempelvis kan det röra sig om personer över 40 år och personer som har en tidigare årsinkomst på över 300 000 kronor. Personer med barn tar också ofta tilläggslån.
– Tilläggslånet infördes för att möjliggöra studier för äldre, just eftersom de har en annan ekonomisk situation än yngre, säger William Wedenberg. Studien visar att de som ofta tar tilläggslån tillhör målgruppen för tilläggslån, och här kan lånet fylla en viktig funktion. Tilläggslånet kan underlätta att gå från arbete till studier lite senare i livet om ekonomin känns begränsande.
Goda återbetalare
Ett högre studielån leder till en större skuld som ska betalas tillbaka, men trots detta är personer med tilläggslån duktiga återbetalare. Återbetalningsgraden, hur mycket som betalas in på ett år i förhållande till det som ska betalas tillbaka, är 93 % och på samma nivå som för övriga studerande.
– Generellt brukar äldre med högre studieskulder vara förknippat med sämre återbetalning, säger William Wedenberg. De har en högre studieskuld och en kortare tid på sig att betala tillbaka. Men vi ser att de som tar tilläggslån är lika bra återbetalare som de utan. Troligen beror detta på att de har högre inkomster efter studierna och därmed en bättre betalningsförmåga.
Här kan du läsa rapporten Användning och återbetalning av tilläggslån.
Nyckelord
Kontakter
William WedenbergAnalytikerKunskap om studiestödet
Tel:060186243william.wedenberg@csn.seStefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seBilder
Länkar
Om
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Ny statistik för omställningsstudiestödet25.5.2023 14:49:18 CEST | Nyheter
CSN har sammanställt statistik för omställningsstudiestödet från 1 oktober fram till vecka 16. Statistiken innefattar ansökningar från 32 000 personer och innehåller uppgifter så som utbildningsval, skolform och inkomst före studier.
Färre studiemedelstagare men högre andel tog studielån under 20224.5.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2022 sjönk antalet studerande med studiemedel, men andelen som lånar pengar till studier ökade till den högsta nivån sedan 2004. Ökningen jämfört med 2021 är 1,2 procentenheter, vilket är den största ökningen sedan 1998.
Snart öppnar höstterminens ansökan för omställningsstudiestödet – tänk på det här22.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 april öppnar ansökan för omställningsstudiestöd för höstterminen 2023. CSN förväntar sig ett högt söktryck och rekommenderar alla som tänker söka att titta igenom villkoren och sedan ta kontakt med en omställningsorganisation innan man skickar in sin ansökan.
CSN:s generaldirektör Christina Forsberg talar på konferensen Skills for the green transition – for a competitive Europe 23 mars21.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Det unika svenska omställningsstudiestödet uppmärksammas på konferensen Skills for the green transition – for a competititive Europe. Medverkar gör CSN:s generaldirektör Christina Forsberg som kommer att berätta om det halvår som gått sedan införandet.
Inkomst, utbildningsnivå och attityder viktigaste faktorerna bakom sämre återbetalning av studielån13.3.2023 07:30:00 CET | Nyheter
Personer med lägre inkomst, lägre utbildningsnivå och med låg vilja att betala är mest sannolika att inte betala tillbaka på sitt studielån. Det visar en ny artikel från CSN som tittat på återbetalningen från låntagare bosatta utomlands.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum