Civil Rights Defenders

Var tredje svensk orolig för demokratin

Dela

En av tre svenskar är oroliga över att Sverige rör sig mot att bli ett alltmer odemokratiskt land. Det visar en ny undersökning från Novus utförd på uppdrag av människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. För att uppmärksamma den svenska demokratins sårbarhet lanseras nu brädspelet Dictator of Sweden, där just den svenska demokratin står på spel.

Foto: Stellan Stephenson
Foto: Stellan Stephenson

Under det senaste decenniet har demokratiutvecklingen backat världen över och allt färre människor lever i demokratiska samhällen. Enligt en ny undersökning från människorättsorganisationen Civil Rights Defenders är drygt var tredje svensk (37%) orolig över att även Sverige rör sig mot att bli ett alltmer odemokratiskt land. Samtidigt uppger en av fyra (25%) att de tror att det hade varit positivt om Sverige styrdes av en stark ledare istället för ett flertal politiska partier.

– Längtan efter en enskild stark ledare är ofta en grogrund för auktoritära krafter. Det ser vi exempel på i andra länder där vi har verksamhet. Då är det viktigt att demokratin står stadigt. Men den svenska demokratin skulle, helt lagligt, kunna avskaffas på bara ett par månader. Det är långt ifrån ett tillräckligt starkt skydd för något som är så viktigt, säger Anders L Pettersson, Executive Director på Civil Rights Defenders.

För att ändra en grundlag krävs två likadana majoritetsbeslut i riksdagen med ett val emellan. Den svenska demokratins skydd vilar därmed på att väljare vid ett sådant val skulle avstå från att rösta på de politiker eller partier som ställer sig bakom antidemokratiska förslag.

Illustrerar hotet mot demokratin med brädspel baserat på verkliga händelser

För att öka allmänhetens engagemang för demokratins framtid har Civil Rights Defenders nu tagit det lite ovanliga greppet att utveckla ett brädspel. Spelet heter Dictator of Sweden och går ut på att någon ska försöka bli Sveriges första diktator innan de andra spelarna har hunnit säkra demokratins framtid. Precis som i det verkliga politiska spelet måste spelarna förhandla med varandra samt hantera olika politiska kriser och dolda agendor.

– Mot bakgrund av demokratins 100-årsjubileum, de pågående regeringsförhandlingarna och ett annalkande riksdagsval är det hög tid att diskutera framtiden för vår svenska demokrati. Brädspelet är, förutom ett roligt spel, ett sätt att belysa de antidemokratiska strategier som vi ser i vårt arbete runt om i världen. På så sätt kan man säga att spelet är baserat på verkliga händelser. Vår förhoppning är att det kan få fler att förstå att vi inte får ta den svenska demokratin för given, säger Anders L Pettersson.

Under onsdagen den 17 november hölls en spelomgång i riksdagen tillsammans med fem riksdagsledamöter, från lika många partier, mitt under pågående regeringsförhandlingar. Värdar var Åsa Eriksson (S) och Joar Forsell (L).

Kontakta oss:

För mer information, vänligen kontakta oss på +46 (0)76 576 27 62 / press@crd.org 

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Prime. Syftet med undersökningen är bland annat att undersöka om allmänheten upplever den svenska demokratin som hotad, om våra demokratiska grundprinciper är hotade och hur viktigt det är att bo i ett demokratiskt land. Novus har genomfört 1007 intervjuer bland allmänheten mellan 18-79 år. Deltagarfrekvensen bland de inbjudna var 59%. Undersökningsperioden var 28 oktober till 3 november 2021.

Om spelet:

Dictator of Sweden spelas med fem till åtta spelare, uppdelade i två lag och där varje spelare i hemlighet får en slumpvis tilldelad roll. I ena laget finns de antidemokratiska spelarna som består av en Diktator och en eller flera Medlöpare. I andra laget finns Demokrater som ska försöka bevara demokratin. Spelet finns att beställa på Civil Rights Defenders hemsida från och med den 18 november och kostar 399 kr. Det går även att köpa i butik hos Grandpa i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Stellan Stephenson
Foto: Stellan Stephenson
Ladda ned bild
Foto: Stellan Stephenson
Foto: Stellan Stephenson
Ladda ned bild

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Landsomfattande demonstrationer i Kuba väntas i eftermiddag15.11.2021 12:01:55 CET | Pressmeddelande

I eftermiddag planerar kubanska demokratiaktivister i nätverket Archipiélago (Skärgård) demonstrationer över hela Kuba. Det är en fortsättning på demonstrationerna den 11 juli i somras, när tiotusentals kubaner i över 40 städer demonstrerade för frihet. Redan under helgen gick kubanska myndigheter hårt mot demokratiaktivister runt om i landet. Bara under lördagen hotades eller greps minst 53 människorättsförsvarare. Yunior Garcia som lett Archipiélagos förberedelser fick sin lägenhet omringad av säkerhetspolisen. Civil Rights Defenders följer utvecklingen nära och kan koppla ihop svensk media med människorättsförsvarare i Kuba.

Kubansk människorättsförsvarare utsatt för ytterligare en attack12.10.2021 22:13:26 CEST | Pressmeddelande

Idag har människorättsförsvararen María Elena Mir Marrero utsatts för en attack i Kuba och aktiverat sitt larm via larmsystemet Natalia Project. María Elena Mir Marrero är en framstående aktivist som kämpar för yttrandefrihet och föreningsfrihet i Kuba. Dagens attack är den senaste i raden av flera – María Elena Mir Marrero har upprepade gånger trakasserats och suttit fängslad för sitt arbete för en demokratisering av landet.

Kritik mot ökade befogenheter för ordningsvakter 11.10.2021 09:29:12 CEST | Pressmeddelande

Tidigare i år släpptes utredningen En ny lag om ordningsvakter m.m. (SOU 2021:38), som bland annat föreslår ökade befogenheter för ordningsvakter. Civil Rights Defenders är en av de aktörer som nu inkommer med ett remissvar och lämnar synpunkter på utredningens förslag. Vi är positiva till flera av utredningens förslag, men riktar även allvarlig kritik. Nedan listar vi ett urval av kritiken: Brister som Civil Rights Defenders identifierat Civil Rights Defenders är kritisk till samtliga förslag om att utöka ordningsvakters befogenheter. Vi menar att det är viktigt med restriktivitet gällande ordningsvakters rätt att använda våld och andra tvångsmedel som inskränker enskildas fri- och rättigheter. Vi är kritiska till förslaget om ordningsvakters rätt att transportera individer enligt LOB och PL. Transporter utgör en del av ett frihetsberövande av en person, vilket innebär att det är en mycket ingripande åtgärd. Vi är kritiska till förslaget som rör ordningsvakters rätt att kroppsvisitera

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum