If Skadeförsäkring

Varannan använder hörlurar i trafiken

Dela

Enligt en undersökning från If har varannan svensk på sig hörlurar när de befinner sig i trafiken, trots att det ökar risken för olyckor. Bland unga är siffran ännu högre.

På bussen, på gymmet och i affären – vi är många som lyssnar på något nästan var vi än går. Enligt en enkätundersökning från försäkringsbolaget If har hörlurarna blivit mycket vanliga även i trafiken – och då är det inte bara fotgängare det handlar om.

En av två har på sig hörlurar när de rör sig i trafiken. Mer än var tredje har hörlurar på sig när de promenerar, drygt var sjätte när de löptränar och nästan lika många medan de cyklar. Bara 19 procent av unga mellan 18 och 34 år säger att de aldrig har hörlurar i trafiken.

– Hörlurar kan leda uppmärksamhet och fokus på annat än omgivningen och göra att du inte hör bilar eller cyklar som signalerar för att varna dig. Du får helt enkelt svårare att bedöma trafiksituationen omkring dig, säger Irene Isaksson-Hellman, trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget If.

Även Trafikverket har pekat på sambandet mellan hörlurar och olyckor. I flera länder har ett förbud införts mot att bära hörlurar vid till exempel cykling.

För fotgängare är risken störst när de ska korsa en väg eller järnväg – för cyklister som tar sig fram på körbanan gäller det att hela tiden vara uppmärksam på omgivningen.

Många hörlurar stänger dessutom ute och minskar volymen på störande ljud i omgivningen. Detta kan vara perfekt när man reser till exempel med tåg, buss eller flygplan. Men det gör det extra viktigt att vara uppmärksam när man rör sig i trafiken.

Nästan var tionde svarande uppger att de använder hörlurar i bilen. Lagen hindrar inte bilförare från att använda sig av olika typer av hörlurar. Men det är inte att rekommendera att använda hörlurar i form av headset, brusreducerande hörlurar eller öronsnäckor i båda öronen när man sitter bakom ratten.

– Att köra bil med hörlurar, särskilt med hög volym, kan vara ett störmoment. Det finns en risk att inte uppfatta trafiken runt omkring och att man mister skärpan och blir en trafikfara, säger Irene Isaksson-Hellman.

Trafikmiljön i dag är komplex, varför behovet av att vara uppmärksam i trafiken ökar.

–  Att kunna använda hörseln och inte bara synen är viktigt när man rör sig i trafiken. Det behövs för samspelet med andra trafikanter och för att kunna göra rätt bedömning, säger Irene Isaksson-Hellman.

I vilka situationer använder du hörlurar när du rör dig i trafiken? (flera svar möjliga)

 

 Ålder

Bas: Alla

3516

18-34 år

35-54 år

55+

När jag promenerar

35%

60%

42%

13%

I kollektivtrafiken (buss/tunnelbana etc)

30%

58%

32%

8%

När jag löptränar/springer

17%

34%

18%

3%

När jag cyklar

13%

27%

13%

3%

I bilen

8%

14%

9%

4%

När jag åker elscooter/elsparkcykel

2%

6%

1%

0%

Har aldrig hörlurar på mig när jag är i trafiken

51%

19%

43%

81%

Summa

157%

218%

158%

113%

 

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 1-16 november 2019 har sammanlagt 3516 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

+46 771-43 00 00

Lugn, vi hjälper dig.

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 6 800 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum