Varannan man har aldrig funderat på sin fertilitet

Dela

Sex av tio svenska män har aldrig pratat om fertilitet med någon av sina vänner. Nästan lika många, fem av tio, har aldrig ens funderat över ämnet. Det visar en färsk Kantar Sifo-undersökning. ”I hälften av fallen där heterosexuella par inte kan få barn på naturligt sätt är spermierna en bidragande faktor. Nu är det männens tur att ta ansvar”, säger Andreas Granath, marknadschef på bolaget Mojo.

Mojos hemtest för spermaanalys.
Mojos hemtest för spermaanalys.

Fertiliteten hos västerländska män sjunker. Mellan 1973 och 2011 sjönk antalet spermier med mer än 50 procent hos västerländska män, enligt en studie från Icahn School of Medicine at Mount Sinai publicerad 2017. Men ingen vet riktigt varför och mer forskning behövs på området.

– En sak vet vi och det är att män överlag inte har koll på sin egen fertilitet och inte heller känner sig bekväma att prata om det, säger Andreas Granath, Mojo.

Detta blir också tydligt i en ny undersökning från Kantar Sifo som tagits fram på uppdrag av fertilitetsbolaget Mojo. Undersökningen visar att varannan man (48 procent) aldrig funderat på sin fertilitet, och att ännu fler (63 procent) aldrig pratat med sina vänner om fertilitet.

Skillnaderna är tydliga mellan könen, där kvinnor oftare både tänker på och pratar om sin fertilitet. Var tredje kvinna (31 procent) i åldern 18–45 år tänker på sin fertilitet en gång i månaden eller oftare. Motsvarande andel bland män är var tionde (11 procent). Totalt 16 procent av kvinnorna anger att de en gång i månaden eller oftare diskuterar fertilitet med vänner, där endast tre procent av männen gör detsamma.

Andreas Granath menar att kvinnor allt för länge tagit det stora ansvaret för familjeplanering och att det dessutom ofta är ett stort fokus på den kvinnliga reproduktiva hälsan i de fall heterosexuella par inte kan få barn. Detta trots att den manliga faktorn är avgörande i varannat fall.

Det här vill Mojo ändra på – genom att få svenska män att bry sig mer om sin fertilitet. Detta ska ske med hjälp av hemtester för spermieanalys. Testen analyseras i ett AI-mikroskop i bolagets testlabb och svar utlovas inom 24 timmar. Först ut att få prova är stockholmarna.

– I dag mäter vi allt utom det som för många personer nog är det viktigaste i livet: möjligheten att bli förälder. Genom att tidigt skaffa sig kunskapen kan man själv ta ansvar för planeringen av sitt liv, säger Andreas Granath.


Utdrag ur undersökningen från Kantar Sifo:

  • Nästan varannan man (48%) svarar att de aldrig tänkt på sin fertilitet. Motsvarande siffra bland kvinnor är 29 procent.
  • Nästan varannan svensk (47%) har aldrig pratat med sina vänner om fertilitet. Bland män uppger 63 procent detta och bland kvinnor 31 procent.
  • Var tredje kvinna (31%) i åldern 18–45 år tänker på sin fertilitet en gång i månaden eller oftare, medan motsvarande andel bland män är elva procent.
  • Totalt 16 procent av kvinnorna anger att de en gång i månaden eller oftare diskuterar fertilitet med vänner, endast tre procent av männen gör detsamma.

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo mellan 20 oktober och 1 november 2021. Frågorna som ställdes var ”Hur ofta funderar du över hur fertil du är?” och ”Hur ofta pratar du om fertilitet med dina vänner?”. Antalet respondenter var 2033 personer i åldrarna 18–45 år.

Nyckelord

Kontakter

För mer information, kontakta gärna:
Maria Hazard, presskontakt Mojo, maria.hazard@obeyapr.se, 070-355 90 70

Bilder

Mojos hemtest för spermaanalys.
Mojos hemtest för spermaanalys.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Mojo
21 George Pompidou
69003 Lyon, France

http://www.mymojo.ai