Vårdföretagarna

Vårdföretagarna kräver rättelse av utrikesministern angående faktafel

Dela
I en intervju i den tyska kanalen Deutsche Welle pekar utrikesminister Ann Linde ut förekomsten av privat driven äldreomsorg som en förklaring till att många äldre avlidit på äldreboenden i Sverige. Att smittan kommit in på äldreboenden, kommunala som privata, är beklagligt men utrikesministern saknar belägg för att det är privata verksamheter som är orsaken till hög smittspridning och många avlidna. Vårdföretagarna har med anledning av utrikesministerns uttalande skickat en skrivelse till utrikesdepartementet där vi kräver en rättelse.
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna

De kartläggningar som finns visar snarare att privata äldreboenden klarat situationen bättre. Enligt Stockholms stads egen statistik från i början av juni var andelen smittade äldre 27 procent lägre på privat drivna äldreboenden. I hemtjänst skiljer det 20 procent i antal smittade mellan privata och kommunala boenden. En kartläggning av Svt visar att den så kallade överdödligheten är lägre på privata äldreboenden i Stockholm. Uppgifter från Sveriges Radio Uppland visar att dödligheten i covid-19 är 37 procent högre på kommunala äldreboenden i Uppsala län.  

-Det duger faktiskt inte att som utrikesminister komma med grundlösa anklagelser mot privat äldreomsorg. Vi förväntar oss att utrikesministern förklarar sig. I Sverige bor cirka 20 procent av de äldre på ett privat drivet äldreboende. Från Vårdföretagarnas sida ser vi mycket allvarligt på att en minister antyder att våra medlemsföretag skulle hantera smittan sämre, tvärtom ser vi att de på många sätt var snabbt ute med förberedelser inför pandemin och exempelvis införde besöksförbud tidigt, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Kontakter

Bilder

Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Vårdföretagarna rekryterar Mikael Romero till rollen som pressansvarig9.3.2023 07:00:07 CET | Pressmeddelande

Mikael Romero har över 30 års erfarenhet av press- och kommunikationsarbete i svenskt samhällsliv. Han har arbetat som kommunikationschef, pressekreterare, talskrivare och utredare hos några av Sveriges främsta beslutsfattare. Han har bland annat verkat som pressekreterare och rådgivare i Statsrådsberedningen, Sveriges riksdag, Stockholms stadshus, LO och hos flera fackförbund. – Jag är otroligt glad över förtroendet att svara för Vårdföretagarnas medierelationer. Jag har fått ett mycket gott intryck av organisationen och de mål man eftersträvar om en vård och omsorg med ökad mångfald, bättre service och högre kvalitet. Jag hoppas och tror att jag med min erfarenhet och kompetens ska kunna bidra till att man når de högt ställda målen, säger Mikael Romero. Mikael Romero kommer senast från rollen som pressansvarig på Forena och tillträder tjänsten som pressansvarig på Vårdföretagarna den 9 mars. – Vi är mycket nöjda över att ha rekryterat Mikael till Vårdföretagarna. Han har lång erfaren

Förvaltningsrätten beviljar Humana Assistans inhibition – allt annat hade varit orimligt7.2.2023 10:31:54 CET | Pressmeddelande

Humana assistans har efter IVO:s indragna tillstånd i förra veckan idag fått inhibition av Förvaltningsrätten och kan under tiden rättsprocessen har sin gång driva verksamheten vidare. Vårdföretagarna har under lång tid kritiserat IVO:s sätt att hantera tillsyn och tillståndsgivning för att vara rättsosäker, oproportionerlig och ofta med obefintlig dialog med verksamheterna.

Förbud mot remittering kan vara patientfarligt - Vårdföretagarna kommenterar utredningen angående privata sjukvårdsförsäkringar8.7.2022 10:58:24 CEST | Pressmeddelande

När den senaste utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar presenterades kunde den inte finna att det förekommer undanträngningseffekter. Ändå gick regeringen vidare och tillsatte ytterligare en utredning för att förbjuda privata sjukvårdsförsäkringar. Detta trots att det kan vara patientfarligt och vårdköerna lär öka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum