AcadeMedia

Vårdyrkeshögskolan fortsätter att utbilda kontakttolkar 

Dela

Under våren 2021 kommer Vårdyrkeshögskolan starta en ny omgång av tolkutbildningen. Beskedet kom från Myndigheten för yrkeshögskolan efter att tidigare försöksverksamhet slagit väl ut. - Vi är glada att vi nu får förnyat förtroende att utbilda till denna viktiga samhällsfunktion, säger Helena Matthews, affärsutvecklingschef på Plushögskolan AB.

Behovet av professionella kontakttolkar ökar i Sverige. Nu har Myndigheten för yrkeshögskolan beslutat att förlänga den förverksamheten som påbörjades 2019 genom att bevilja en ny start under våren 2021. Vårdyrkeshögskolan har tilldelats 35 platser och kommer att utbilda tolkar med språkinriktning arabiska och dari. Utbildningen utgår från Göteborg, men går på distans. 

- Vårdyrkeshögskolan var en av de yrkeshögskolor som var med i första omgången. Vi är mycket glada att vi nu får förnyat förtroende att fortsätta utbilda denna viktiga samhällsfunktion, säger Helena Matthews, affärsutvecklingschefPlushögskolan AB. 

Krav på utbildning och auktorisation 

Tolkyrket är krävande, men många av landets 6000 tolkar saknar ändå utbildning. Det konstaterade regeringens tillsatta Tolkutredning. Utredningen föreslår att det inte ska vara möjligt att arbeta som tolk åt det offentliga utan att ha utbildning och auktorisationFör att säkra tolkförsörjningen beslutade regeringen att göra det möjligt för yrkeshögskolor att erbjuda tolkutbildning 

– Att utbildningarna bedrivs inom yrkeshögskolan innebär att de har en stark anknytning till arbetslivet och även möjlighet till lärande på en arbetsplats. Ett glädjande besked och ett bra kliv framåt för att täcka arbetsmarknadens behov av tolkar över hela landet, säger Helena Matthews. 

Även företag i branschen välkomnar beskedet från Myndigheten för yrkeshögskolor. 

- Vi på Tolkförmedling väst är glada över tilldelningen och ser fram emot att kunna fortsätta rekrytera examinerade tolkar från Vårdyrkeshögskolan, säger Maria Wahlby, rekryterare på Tolkförmedling väst. 

Ansökan till vårens start öppnar i november.   

Fakta  

Om Vårdyrkeshögskolans tolkutbildning 
Start under våren 2021. Utbildningen kommer att ske på distans med ett antal träffar på plats hos Vårdyrkeshögskolan i Göteborg. Utbildning omfattar 1,5 års heltidsstudier. Gör en intresseanmälan för att få information så fort anmälan öppnar. Läs mer om tolkutbildningen här. 

Om auktorisation 
En auktorisation är beviset på gedigna kunskaper och färdigheter som tolkAuktorisationsprovet är ett yrkesprov. Läs mer på Kammarkollegiets hemsida. 

Om Tolkutredningen betänkande 
Finns att läsa här: SOU 2918:83 “Att förstå och bli förstådd – ett reformerat regelverk för tolkar i talande språk” 

Om yrkeshögskolan 
För att få starta en yrkeshögskoleutbildning krävs att det finnas ett uttalat kompetensbehov på arbetsmarknaden. Branschen deltar i utformningen av utbildningen för att den ska matcha efterfrågad kompetens. Det är Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) som avgör om utbildningen får starta enligt det planerade konceptet.  

Nyckelord

Kontakter

Helena Matthews, affärsutvecklingschef Plushögskolan AB 
T: 0761-42 42 80 
E: helena.matthews@plushogskolan.se 

Bilder

Om

AcadeMedia
AcadeMedia
Adolf Fredriks kyrkogata 2
Stockholm

08 7944200http://www.academedia.se

Plushögskolan AB är en av Sveriges största yrkeshögskoleaktörer. Genom de tre varumärkena Affärshögskolan, Vårdyrkeshögskolan och Teknikhögskolan erbjuds yrkeshögskoleutbildningar, kurser och skräddarsydda koncept för företag. Läs mer på hemsidan.

Plushögskolan AB
Årstaängsvägen 33
11743 Stockholm

T: 0774-100 500

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum