Stockholms Auktionsverk

Vårens sensation är utan tvekan ett bord formgivet av Alvar Aalto!

Dela
Stockholms Auktionsverk i Helsingfors har den stora äran att sälja ett alldeles unikt objekt på den internationella auktionsmarknaden.

Det gäller ett runt bord med sex förnicklade hyllor och ett tvådelat askfat ovanpå bordsskivan. Det är märkt AA Valaistustyö Ky och tillverkat åren 1974–75.

– ”I årtionden har säljaren i fråga inte varit redo att skiljas från
bordet, det fanns för mycket känslor och minnen koppade till det, men nu är tiden mogen”
berättar designspecialisten Dan von Koskulls med stor förtjusning.

Förlagan till bordet formgav Aalto redan på 1920-talet, men det första bordet hade ett mindre askfat. Åren 1973–74 återvände Aalto till det ursprungliga runda bordet med de sex polerade skivorna, som han nu moderniserade lätt med ett aningen större askfat placerat längre ut mot bordskanten.

– ”När man tittar på bordets funktionalistiska formspråk med de runda etagerna återkommer det i Aaltos arkitektur, till exempel i Pemar sanatorium, och även i armaturerna Bikupan och Änglavingen”, säger Dan von Koskull vidare.

Bordet skulle bli av högsta kvalitet och adressen var redan klar: det moderna museet i New York, MoMA. Bordet var ett beställningsarbete av museet och Aaltos skulle med detta verk placera sig själv i samma klass som formgivarna Ellen Grey, Ludwig Mies van der Rohe och Le Corbusier (pseudonym för Charles-Édouard Jeanneret), som han beundrade storligen.

Men ödet ville annorlunda.  Leveransen avbröts då Valaistustyö Ky:s grundare Viljo Hirvonen insjuknade och avled år 1975 och företaget upphörde. Bordet kom aldrig ombord på båten till New York och året därpå avled även Alvar Aalto. Beställningen till MoMA slutfördes aldrig.

Bordet har varit i privat ägo sedan dess och säljs nu på vårens moderna auktion Modern Art & Design i Helsingfors den 24 april.

Utropspriset är 50 000–70 000€.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Stockholms Auktionsverk
Stockholms AuktionsverkFölj Stockholms Auktionsverk

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Auktionsverk