Stångåstaden

Varför höjer vi hyran varje år?

Dela
Några av de allra vanligaste frågorna jag får handlar om varför vi höjer hyrorna varje år och varför vi behöver tjäna pengar. Jag tror att nästan alla egentligen vet svaret.
Fredrik Törnqvist - Foto Lasse Hejdenberg
Fredrik Törnqvist - Foto Lasse Hejdenberg

Vi har en kostnadsutveckling i samhället som gör att saker blir dyrare. Det blir dyrare med energi, lönekostnaderna ökar, tjänster och produkter vi köper kostar lite mer för varje år. Något som ökat långt över inflationen de senaste åren är byggkostnader. Det gör att det blir dyrare att bygga nytt och bygga om men det smittar även på reparationer, vattenskador och underhåll som är stora kostnadsposter för ett bostadsbolag. Om vi inte får täckning för ökade kostnader så måste vi ta bort någonting och sänka kvaliteten. Det tycker inte jag är någon bra väg att gå. 

Årets hyresförhandlingar blev väldigt utdragna och är precis avslutade. Precis som förra året tvingades vi gå till HMK (Hyresmarknadskommittén) som är ett centralt organ som löser tvister mellan Allmännyttiga bostadsbolag och Hyresgästföreningen. Där har vi fått tydlig accept för att vi har kostnadsökningar och behöver få täckning för det. Vi har ett uppdrag idag att utveckla Linköping och göra den till en bättre stad både att leva i och driva näringsverksamhet i. Då behöver vi ta ansvar, vara långsiktiga och ha ordning på vår ekonomi och tjäna pengar för det är då vi kan göra bra saker i våra stadsdelar. Det är också då vi har råd att investera i nya bostäder och bidra till att bygga bort bostadsbristen.

Förhandlingssystemet för hyressättning diskuteras väldigt mycket i bostadssverige i dagsläget. Inte bara för att det är säsong för hyresförhandlingar. Det pågår också överläggningar på central nivå om hur man kan utveckla systemet. Jag ser själv några nyckelpunkter som skulle behöva förändras om vi vill behålla det svenska systemet för hyresrätter. En avgörande faktor som gör att vi har svårt att komma överens är att det inte är tydligt fastslaget vad vi ska förhandla om. Det tycker jag är det allra viktigaste att tydliggöra. En annan nyckelfaktor är att komplettera dagens system med att inrätta en oberoende skiljenämnd som kan avgöra tvister. Med dessa två förändringar tror jag att förhandlingsarbetet ute i landet skulle gå betydligt bättre.

Det här inlägget blir startskottet för min blogg. Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter. 

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Twitter: @f_tornqvist

LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Bilder

Fredrik Törnqvist - Foto Lasse Hejdenberg
Fredrik Törnqvist - Foto Lasse Hejdenberg
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Stångåstaden vill bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden arbetar sedan länge med aktiviteter för att upprätthålla en sund konkurrens på våra byggarbetsplatser. Idag görs detta dels genom kravställning i upphandlingar, lokalt samarbete mellan Byggföretagen och de offentliga beställarna, dels genom förhandskontroller och kontroll under byggskedet. Då Stångåstaden är en stor aktör i regionen och vill vara en normbildande aktör i branschen kommer vi under 2024 att ta ytterligare steg för att öka kravställningen och uppföljningen.

Så vill vi bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:00:00 CET | Blogginlägg

Det förekommer tyvärr problem med fusk och dåliga villkor på byggarbetsplatser i Sverige. Det riskerar att bli en grogrund för organiserad brottslighet om vi inte agerar och arbetar förebyggande. Problemen handlar om allt från obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till illegal arbetskraft och dålig arbetsmiljö. Det leder också till en osund konkurrens på byggmarknaden. Fusk och kriminalitet riskerar att försämra kvaliteten på byggen, skapa social oro och resultera i att seriösa byggföretag slås ut.

Stångåstaden kommenterar skador på fastighet samt ombesörjer evakuering för drabbade hyresgäster8.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden har under torsdagen inlett arbetet med att säkra den explosionsdrabbade fastigheten på adressen Ödegårdsgatan 16 i stadsdelen Johannelund. Undersökningen visar att skadorna på konstruktionen är mer omfattande på konstruktionen än vad den första bedömningen gjorde gällande. Med anledning av detta kommer Stångåstaden nu inleda arbetet med att säkra fastigheten. Bolaget ombesörjer samt att bolaget ombesörjer evakueringsbostad för alla drabbade kunder i fastigheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye