Varför hotar regeringen med fler barnvräkningar?

Igår, den 2 mars, meddelade regeringen att de gjort förändringar i uppdraget att utreda tryggare bostadsområden. Nu ska utredaren bedöma om det kan bli lättare att säga upp hyresgäster på grund av att deras barn begått brott i närområdet. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer är detta ett viktigt steg i att tydliggöra föräldrars ansvar i att förebygga brott hos barn.
Bris är starkt kritiska till detta och ställer sig frågande på vilket sätt brott förebyggs genom att familjer riskerar att bli av med sin bostad. Rätten till bostad är grundläggande – det framgår bland annat i barnkonventionen. Tillgången till bostad är dessutom en förutsättning för att barn ska kunna tillgodogöra sig sina andra rättigheter såsom rätten till utbildning, social trygghet och frihet från våld.
Grundlagen stadgar att samhället särskilt ska trygga rätten till just bostad. Det finns en antagen strategi om att minska antalet vuxna och barn som befinner sig i hemlöshet och Jämlikhetskommissionen underströk i sin utredning behovet av just trygga bostadsförhållanden för att skapa jämlika uppväxtvillkor.
– Hur tänker sig regeringen att vräkning av hela familjer skulle bidra till att skapa bättre förutsättningar och återanpassning när ett barn befinner sig i en kriminell miljö och vilka konsekvenser en sådan åtgärd får för barn? Om förslaget blir verklighet skulle det innebära en enorm påfrestning för både föräldrar och barn i familjer när ett av barnen har begått en brottslig handling, säger Anna Dorrian Werner, barnrättsjurist och påverkansansvarig på Bris.
I Bris rapport om gängkriminalitet och barns rättigheter, som släpptes förra året, lyfter barn just vikten av att ha en bostad och mat för dagen. Frånvaron av en trygg bostadssituation kommer snarare öka risken för fler barn att hamna i utanförskap och kriminalitet.
– Att arbeta brottsförebyggande borde i stället handla om en bostadspolitik som ökar tillgången till bostäder och minskar den växande bostadssegregationen som jämlikhetskommissionen också pekar ut. Målet och visionen för politiken måste vara hur varje barns goda uppväxtvillkor kan tryggas och inte undermineras, säger Anna Dorrian Werner.
Nyckelord
Kontakter
Maja DahlPressekreterare
Tel:070-266 85 58maja.dahl@bris.seMaria-Pia CaberoAnsvarig press och opinion
Presskontakt
Bilder

Om
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Vad kan man göra på sommarlovet? – Bris aktivitetsbok ger 60 tips till barn29.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sommarlovet är 60 dagar långt. När skolorna stänger och fritidsaktiviteterna tar paus behöver dagarna fyllas med annat. I Bris aktivitetsbok ger barn tips till barn om saker att göra på lovet.
Bris välkomnar att HD prövar uppmärksammat mål om våldtäkt mot barn16.5.2023 16:14:29 CEST | Pressmeddelande
Högsta domstolen har beviljat prövningstillstånd i ett uppmärksammat mål där hovrätten friade en man för våldtäkt mot barn av en 10-årig flicka, för att det ansågs oklart vad flickan menade med ordet snippa. Bris välkomnar beskedet.
Bris kongress: Sverige bör ta fram ny nationell barnrättsstrategi13.5.2023 17:11:58 CEST | Pressmeddelande
I kristider drabbas barn hårdast. De senaste åren har kriserna avlöst varandra och fler barn än någonsin vänder sig till Bris. Samtidigt ökar engagemanget för barns rättigheter och när folkrörelsen Bris nu samlades till kongress togs flera beslut för hur barns rättigheter ska stärkas.
Ny rapport från Bris – stödet till de yngsta barnen brister24.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Samhällets stöd till de yngsta barnen måste bli mer tillgängligt och jämlikt. Ny rapport från Bris visar att yngre barn sällan beviljas insatser från socialtjänsten och att tillgången till stöd skiljer sig beroende på var barnet bor.
Ny rapport från Bris: En orolig värld speglas i barns framtidstro7.3.2023 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Samtalen från barn till Bris fortsätter att öka. Under 2022 hade Bris 44 420 kurativa kontakter med barn som sökte stöd och hjälp för sin situation – en ökning på 7 procent jämfört med 2021. Att det varit oroligt i samhället har märkts av i den nationella stödlinjen för barn, det visar Bris nya årsrapport.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum