Riksteatern

Världens största eldfest lyser upp vintermörkret på Skansen

Dela
För tionde året i rad arrangerar Riksteatern vårvinterns stora utomhusfestival Eldfesten. Det största firandet i sitt slag för att välkomna att våren är i antågande. Nytt för i år är att festligheterna i Stockholm äger rum på Skansen. Nya och gamla traditioner möts i denna folkfest dit alla är välkomna.
Fotograf: Danish Saroee
Fotograf: Danish Saroee

Den 19 mars äger årets första utomhusfestival rum, då firas Eldfesten samtidigt i Stockholm, Göteborg och Malmö. En helkväll med lasershow, hopp över eldar, barnaktiviteter och uppträdanden av artister i världsklass. Festligheter som förra året lockade en stor publik och som följdes av tittare från hela världen via persisk tv. Efter flera år i Kungsträdgården, flyttar nu firandet i Stockholm till Skansen.

- Eldfesten är bland de största kulturevenemang som vi har i Sverige med tiotusentals i publiken varje år och flera miljoner tittare världen över som följer festligheterna digitalt. Eldfesten har blivit en tradition i Sverige och därför finns det ingen mer passande plats än just Skansen för vårt tioårsjubileum, säger Dritëro Kasapi, teaterchef Riksteatern.

Eldfesten, eller Chahar Shanbeh Souri som det heter på persiska, är en icke-religiös högtid som har firats i flera tusen år för att välkomna våren. Det är en del av det iranska nyåret Nouroz. Alla är välkomna till denna folkfest för mångfald och integration som blivit tradition för många i Stockholm, Malmö och Göteborg.

- Vi är glada att äntligen kunna inkludera Eldfesten i den rad av traditioner som firas på Skansen, säger Anette Björlin, producent på Skansen. Det är ett fint arrangemang i linje med den mångfald vi vill visa i programverksamheten.

Till samtliga firanden är det fri entré. Artisterna som kommer att uppträda på Eldfesten presenteras längre fram. I Göteborg sker festligheterna på Heden och i Malmö firas Eldfesten i Folkets Park.

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Danish Saroee
Fotograf: Danish Saroee
Ladda ned bild
96001a6c0e82b409 org Fotograf: Danish Saroee

Eldfesten i Kungsträdgården
96001a6c0e82b409 org Fotograf: Danish Saroee Eldfesten i Kungsträdgården
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum