Kungliga Operan

Världsdirigenten Alan Gilbert utnämnd till Kungliga Operans musikchef

Dela

Alan Gilbert har utsetts till Kungliga Operans musikchef. Han kommer att tillträda sin befattning under våren 2021 i samband med en nyuppsättning av Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Redan i vår dirigerar han på Operan i Puccinis Flickan från västern.

Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert och Birgitta Svendén Kungliga Operans VD.
Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert och Birgitta Svendén Kungliga Operans VD.

Alan Gilbert kommer att kombinera rollen som musikchef med chefdirigentskapet för Elbphilharmonie i Hamburg, som han tillträdde hösten 2019 efter åtta år som musikchef för New York-filharmonikerna. 

– Jag är mycket glad över att hälsa Alan Gilbert välkommen till befattningen som Kungliga Operans musikchef, säger VD:n och operachefen Birgitta Svendén. Alans framträdanden tillsammans med hovkapellet har under de senaste säsongerna varit stora begivenheter för vår publik och alla som har medverkat i våra uppsättningar. De har varit oförglömliga konstnärliga upplevelser med stor höjd och hög kvalitet. Vi upplever att vi har lyckats utomordentligt väl och att vi med en sådan prestigefylld, internationellt verksam dirigent har nått en viktig milstolpe. Vi är stolta över att få samarbeta med en orkesterledare med stora visioner, som kommer att inspirera organisationen som helhet och vara drivande i allt vi gör. Det är ingen tvekan om att vi under hans ledning kommer att uppnå större konstnärlig bredd och spets. Med tanke på hans långa erfarenhet av att arbeta i Stockholm och nära koppling till Operan kommer Alan inte bara att vara vår nye musikchef, utan också en »familjemedlem«.

– Jag känner mig hedrad över uppdraget som musikchef på Kungliga Operan. Jag har många goda minnen från arbetet med dessa underbara sångare och musiker, det har varit ett rent nöje. Jag gläder mig över att kunna se fram emot många fler tillfällen. Det är förstås särskilt roligt att få återvända till den levande musikscenen i min nya hemstad, sa Alan Gilbert när han fick beskedet.

Alan Gilbert kommer att kombinera rollen som musikchef med chefdirigentskapet för Elbphilharmonie i Hamburg, som han tillträdde hösten 2019 efter åtta år som musikchef för New York-filharmonikerna.

Alan Gilbert har världsrykte som en av världens mest respekterade och mångsidiga dirigenter av både opera och symfonisk musik. Han har erhållit ett flertal internationella Grammys och han är känd för sina djuplodande, ambitiösa program och nyfikenhet på musik som ligger utanför den traditionella repertoaren. Efter sin tid som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna 2000—2008 är han ett känt ansikte för Stockholmspubliken.

Alan Gilbert kommer att tillträda sin befattning under våren 2021 med en nyuppsättning av Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Han debuterade på Kungliga Operan 2012 med Stephen Langridges nytolkning av Lohengrin. Sex år senare återvände han för att dirigera Strauss Rosenkavaljeren samt en galakonsert med bland andra Nina Stemme i samband med Birgit Nilssons hundraårsjubileum. Till våren kommer han att leda ett nyuppförande av Puccinis Fanciulla del West med Malin Byström i titelrollen.

Alan Gilbert har sedan september 2019 varit chefdirigent för NDR Elbphilharmonie i Hamburg, där han inledde med en fyra veckor lång festival under vilken han dirigerade sin första konsert, en kombination av världspremiären av ett nyskrivet verk av Unsuk Chin och musik av Johannes Brahms, Leonard Bernstein, Charles Ives och Edgard Varese. Konserten sändes i tv. Süddeutsche Zeitung har beskrivit honom som »en frisk fläkt jämfört med dagens hektiska dirigerande«.

Innan han tillträdde posten i Hamburg var Gilbert under åtta år den förste New York-bo som innehavt befattningen som musikchef för New York Philharmonic. Enligt The New Yorker gjorde han »ett outplånligt avtryck i både orkesterns och stadens historia«. Samma tidskrift beskriv nyligen hans »imponerande program« som hans främsta insats under de senaste tio åren, och The New York Times noterade att han »har byggt upp ett viktig arv som förändrat mallen för vad en amerikansk orkester kan vara«.

Alan Gilbert har under de senaste åren även gjort avtryck på den internationella operascenen. Han har dirigerat uppsättningar på La Scala i Milano, Metropolitan i New York, Los Angeles Opera, Zürich-operan, Semperoper Dresden och Santa Fe-operan där han var musikchef mellan 2003 och 2006. 2019 dirigerade han en uppskattad uppsättning av Ligetis Le grand macabre med NDR Elbphilharmonie i Hamburg samt Korngolds Die tote Stadt på La Scala i Milano och Schönbergs Mosses och Aron på Semperoper, Dresden.

Alan Gilbert har även varit förste gästdirigent för Tokyo Metropolitan Symphony i Japan och är hedersdirigent för Kungliga Filharmonikerna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert och Birgitta Svendén Kungliga Operans VD.
Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert och Birgitta Svendén Kungliga Operans VD.
Ladda ned bild
Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert
Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Tre koreografer som format dagens dansscen20.2.2020 11:45:00 CETPressmeddelande

Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – med det absolut bästa inom dans i dag. De tre koreograferna – varav Mats Eks överbord (woman with water) är en urpremiär – är från samma generation och har inom sina olika genrer berört, hänfört och skapat en dansglädje som tagit publiken med storm världen över.

Storslagen konsert med Brahms och Rachmaninov30.1.2020 10:45:18 CETPressmeddelande

Kungliga Hovkapellet bjuder in till storslagen symfonisk konsert med musik av Brahms och Rachmaninov. I Brahms dubbelkonsert – med undertiteln "försoningskonsert", tonsättarens sista orkesterverk – medverkar solisterna Jannika Gustavsson (violin) och Erik Wahlgren (cello). Rachmaninovs 2:a symfoni, med ett för honom stiltypiskt ödesmättat anslag, anses vara ett av hans bästa verk. Hela kvällen under ledning av den amerikanske mästerdirigenten Andrew Litton. Söndag den 2 februari 2020 kl. 17.00, Kungliga Operans stora scen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum