Kungliga Operan

Världsdirigenten Alan Gilbert utnämnd till Kungliga Operans musikchef

Dela

Alan Gilbert har utsetts till Kungliga Operans musikchef. Han kommer att tillträda sin befattning under våren 2021 i samband med en nyuppsättning av Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Redan i vår dirigerar han på Operan i Puccinis Flickan från västern.

Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert och Birgitta Svendén Kungliga Operans VD.
Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert och Birgitta Svendén Kungliga Operans VD.

Alan Gilbert kommer att kombinera rollen som musikchef med chefdirigentskapet för Elbphilharmonie i Hamburg, som han tillträdde hösten 2019 efter åtta år som musikchef för New York-filharmonikerna. 

– Jag är mycket glad över att hälsa Alan Gilbert välkommen till befattningen som Kungliga Operans musikchef, säger VD:n och operachefen Birgitta Svendén. Alans framträdanden tillsammans med hovkapellet har under de senaste säsongerna varit stora begivenheter för vår publik och alla som har medverkat i våra uppsättningar. De har varit oförglömliga konstnärliga upplevelser med stor höjd och hög kvalitet. Vi upplever att vi har lyckats utomordentligt väl och att vi med en sådan prestigefylld, internationellt verksam dirigent har nått en viktig milstolpe. Vi är stolta över att få samarbeta med en orkesterledare med stora visioner, som kommer att inspirera organisationen som helhet och vara drivande i allt vi gör. Det är ingen tvekan om att vi under hans ledning kommer att uppnå större konstnärlig bredd och spets. Med tanke på hans långa erfarenhet av att arbeta i Stockholm och nära koppling till Operan kommer Alan inte bara att vara vår nye musikchef, utan också en »familjemedlem«.

– Jag känner mig hedrad över uppdraget som musikchef på Kungliga Operan. Jag har många goda minnen från arbetet med dessa underbara sångare och musiker, det har varit ett rent nöje. Jag gläder mig över att kunna se fram emot många fler tillfällen. Det är förstås särskilt roligt att få återvända till den levande musikscenen i min nya hemstad, sa Alan Gilbert när han fick beskedet.

Alan Gilbert kommer att kombinera rollen som musikchef med chefdirigentskapet för Elbphilharmonie i Hamburg, som han tillträdde hösten 2019 efter åtta år som musikchef för New York-filharmonikerna.

Alan Gilbert har världsrykte som en av världens mest respekterade och mångsidiga dirigenter av både opera och symfonisk musik. Han har erhållit ett flertal internationella Grammys och han är känd för sina djuplodande, ambitiösa program och nyfikenhet på musik som ligger utanför den traditionella repertoaren. Efter sin tid som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna 2000—2008 är han ett känt ansikte för Stockholmspubliken.

Alan Gilbert kommer att tillträda sin befattning under våren 2021 med en nyuppsättning av Wagners Mästersångarna i Nürnberg. Han debuterade på Kungliga Operan 2012 med Stephen Langridges nytolkning av Lohengrin. Sex år senare återvände han för att dirigera Strauss Rosenkavaljeren samt en galakonsert med bland andra Nina Stemme i samband med Birgit Nilssons hundraårsjubileum. Till våren kommer han att leda ett nyuppförande av Puccinis Fanciulla del West med Malin Byström i titelrollen.

Alan Gilbert har sedan september 2019 varit chefdirigent för NDR Elbphilharmonie i Hamburg, där han inledde med en fyra veckor lång festival under vilken han dirigerade sin första konsert, en kombination av världspremiären av ett nyskrivet verk av Unsuk Chin och musik av Johannes Brahms, Leonard Bernstein, Charles Ives och Edgard Varese. Konserten sändes i tv. Süddeutsche Zeitung har beskrivit honom som »en frisk fläkt jämfört med dagens hektiska dirigerande«.

Innan han tillträdde posten i Hamburg var Gilbert under åtta år den förste New York-bo som innehavt befattningen som musikchef för New York Philharmonic. Enligt The New Yorker gjorde han »ett outplånligt avtryck i både orkesterns och stadens historia«. Samma tidskrift beskriv nyligen hans »imponerande program« som hans främsta insats under de senaste tio åren, och The New York Times noterade att han »har byggt upp ett viktig arv som förändrat mallen för vad en amerikansk orkester kan vara«.

Alan Gilbert har under de senaste åren även gjort avtryck på den internationella operascenen. Han har dirigerat uppsättningar på La Scala i Milano, Metropolitan i New York, Los Angeles Opera, Zürich-operan, Semperoper Dresden och Santa Fe-operan där han var musikchef mellan 2003 och 2006. 2019 dirigerade han en uppskattad uppsättning av Ligetis Le grand macabre med NDR Elbphilharmonie i Hamburg samt Korngolds Die tote Stadt på La Scala i Milano och Schönbergs Mosses och Aron på Semperoper, Dresden.

Alan Gilbert har även varit förste gästdirigent för Tokyo Metropolitan Symphony i Japan och är hedersdirigent för Kungliga Filharmonikerna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert och Birgitta Svendén Kungliga Operans VD.
Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert och Birgitta Svendén Kungliga Operans VD.
Ladda ned bild
Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert
Kungliga Operans nya musikchef Alan Gilbert
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Kultur gav kunskapslyft för skolans elever28.11.2019 13:00:00 CETPressmeddelande

Ett 3-årigt samarbete mellan Kungliga Operan och Smedshagsskolan i Hässelby har bland annat resulterat i att skolans kunskapsresultat ökat i samtliga klasser. Totalt har ca 150 aktiviteter genomförts på hela skolan i samtliga årskurser (F-9) och i Operahuset och varje barn har varit med om minst en aktivitet per termin. Projektet ligger i linje med FN:s konvention om barnens rättigheter som blir svensk lag från januari 2020. Projektet har möjliggjorts tack vare Wallenius Lines.

La traviata - att följa sitt hjärta i ett samhälle styrt av konventioner19.11.2019 09:05:00 CETPressmeddelande

En av Giuseppe Verdis mest älskade och spelade operor. Och samtidigt en opera med likheter mellan den tid då verket skrevs och idag. I centrum står en kvinna som vill följa sitt hjärta i ett samhälle styrt av konventioner. Men vad händer när en människa vågar bryta mot samhällets regler? La traviata, med Ida Falk Winland i titelrollen, har premiär på Kungliga Operan den 23 november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum