Universitetssjukhuset ÖrebroUniversitetssjukhuset Örebro

Världshörseldag den 3 mars - hörselvård till alla!

Dela
Varje år firas Världshörseldagen den 3 mars. Initiativtagare är Världshälsoorganisationen, WHO, och årets tema är hörselvård till alla. För att uppmärksamma dagen bjuder Region Örebro län och Örebro universitet in till föreläsningar i Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro.
Uppskattningsvis finns det 1,5 miljoner vuxna med hörselnedsättning i Sverige. Foto: GettyImages.
Uppskattningsvis finns det 1,5 miljoner vuxna med hörselnedsättning i Sverige. Foto: GettyImages.

Det årliga temat har alltid ett globalt perspektiv men årets tema passar väldigt bra även till vår situation, såväl i vår region som i hela Sverige, berättar en av initiativtagarna bakom eventet, Elina Mäki-Torkko, professor vid Örebro universitet och enhetschef för Audiologiskt forskningscentrum.  

– Det är väl känt att hörselsvårigheter ökar när vi blir äldre och att vi har en åldrande population. Vi har också mer och mer evidens för att god hörselhälsa gynnar allmän hälsa. Vi behöver hela tiden utveckla hörselvård för att kunna erbjuda bästa möjliga hjälp till alla som har hörselsvårigheter. Det här är en folkhälsofråga, säger Elina Mäki-Torkko.

Hörselinstruktörens och hörselombudets betydelsefulla arbete

– Med tanke på årets tema som lyfter primärvårdens betydelse för att kunna erbjuda hörselvård till alla har vi valt att lyfta det arbetet som hörselinstruktörer och hörselombud gör, alltså lyfta blicken och fokusera på arbetet utanför hörselmottagningarna. En annan del i  vårt program lyfter vikten av att arbeta evidensbaserat vilket gör att vi presenterar en del av den forskning som pågår i Örebro, säger hon.

För att kunna erbjuda högkvalitativ hörselvård behövs utbildad personal och det kommer att vara information om audionomutbildning eftersom deras yrkeskunskap är viktig för bra hörselvård.

– Region Örebro län och Örebro universitet har ett nära samarbete avseende undervisning och forskning. Vi tänker att den här dagen ska uppmärksammas årligen framöver med ett återkommande event.

1,5 miljoner vuxna har hörselnedsättning

Uppskattningsvis finns det 1,5 miljoner vuxna med hörselnedsättning i Sverige, det vill säga närmare en femtedel av befolkningen. Detta tillsammans med kända allvarliga konsekvenser som kan drabba personer med hörselnedsättning gör det till en viktig folkhälsofråga.

– Vi alla träffar personer med hörselsvårigheter i olika situationer. Genom att sprida kunskap om svårigheter och möjligheter kan vi öka kunskapen brett i samhället. Det behövs för att kunna erbjuda hörselvård till alla. Jag hoppas många kommer och lyssnar på fredag, avslutar Elina Mäki-Torkko.

Information

Tid: kl 14.00-16.00
Plats: Wilandersalen, Universitetssjukhuset Örebro
Det är öppet för allmänheten och ingen anmälan behövs.
Skriv- och teckenspråkstolkning kommer finnas.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Uppskattningsvis finns det 1,5 miljoner vuxna med hörselnedsättning i Sverige. Foto: GettyImages.
Uppskattningsvis finns det 1,5 miljoner vuxna med hörselnedsättning i Sverige. Foto: GettyImages.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Paula – en av 24 som delar på Nyckelfondens miljoner: Forskar för att stoppa livsfarliga bakterier29.3.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu är det klart vilka forskare som får årets anslag från stiftelsen Nyckelfonden. Totalt delar 24 olika projekt på 13 miljoner kronor – pengar som helt och hållet kommer från gåvor och donationer från privatpersoner och företag. En av årets utvalda forskare är Paula Mölling, molekylärbiolog och docent på Universitetssjukhuset i Örebro, som med den allra senaste tekniken forskar för att få kunskap om hur bakterier fungerar och beter sig.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum