Audi

Världspremiär för Nya Audi A3 Sportback

Dela

Audi var först av premiummärkena att lansera en modell i kompaktklassen 1996. Fram till idag har över 5 miljoner bilar sålts, vilket gör den till den mest sålda i sitt segment. Nu presenteras den fjärde generationen av den framgångsrika modellen – sportig, digitaliserad och helt uppkopplad. Med progressiv styrning, adaptivt chassi och kraftfulla motorer ser den inte bara sportig ut utan levererar även sportiga köregenskaper. I motorprogrammet kommer både mildhybrider, laddhybrider och gasdrivna g-tron att erbjudas utöver de konventionella TDI- och TFSI-motorerna. Flera innovationer har hämtats från de större modellerna, bl.a. infotainment och förarassistentsystem.

Distinkt sportig design och ny signatur med Matrix LED-strålkastare

Nya Audi A3 Sportback har kompakta proportioner med en breddad singleframe-grill och stora luftintag som förstärker den sportiga karaktären. Från sidan märks en helt ny konkav yta och markerade hjulhus som skapar en helt ny profil. De digitala dagsljusen i Matrix LED strålkastarna är ytterligare en innovation med integrerade dagsljus där 15 ljusdioder skapar en speciell ljussignatur beroende på utrustningsversion.

Digital och förarorienterad interiör

Interiören är förarfokuserad med många detaljer som hämtats från de större modellerna. Direkt i förarens synfält finns Audi virtual cockpit med en digital 10.25-tum skärm som föraren styr via multifunktionsratten, där t.ex. navigationskartan kan visas över hela skärmen. I plus-versionen ökar ytan till 12.3 tum och föraren kan även välja mellan tre olika vyer. Head-up display i färg kan beställas som tillval där bilden projicerad ca två meter framför föraren. A3 Sportback är även utrustad med en 10.1-tums touchskärm som är placerad ovan mittkonsolen. Den känner igen handskrift, ger akustisk feedback och kan styras genom naturlig röststyrning. Under touchskärmen finns även fysiska reglage för de mest använda funktionerna. För första gången erbjuds även sätesklädslar av återvunna PET-flaskor.

Uppkopplad med Google Earth och Audi Connect

MMI-konceptet baseras på den nya tredje generationen av den modulära infotainmentplattformen. Datorkraften är tio gånger högre än hos föregångaren och allt som gäller uppkoppling och Audi connect-tjänster går snabbare och enklare. Vägvisningen är ännu enklare och mer flexibel. Navigationssystemet ger t.ex. förslag baserat på tidigare resor och tar hänsyn till trafiksituationen baserat både på statistik information och realtidsdata. Högupplösta satellitbilder från Google Earth och detaljerade 3D modeller från många europeiska städer gör navigationen ännu enklare.

Car-to-X-tjänster som kommunicerar med omgivningen

Connect-tjänsterna omfattar även car-till-X-tjänster. De kan bl.a. hjälpa till att hitta lediga parkeringsplatser längs gator.  I vissa städer, bl.a. i Düsseldorf och Ingolstadt, kommunicerar bilen med trafikljusen så att föraren köra mer effektivt genom att anpassa sin körning till en grön våg. A3 Sportback är även uppkopplad mot din mobil via myAudi appen, Apple CarPlay eller Android Auto, och via Audi phone box. Den senare ansluter mobilen till bilens antenn och laddar den induktivt. Audi connect-nyckeln, som gör att kunden kan låsa och låsa upp bilen och starta motorn via en Android-mobil, och Amazon Alexa kommer att introduceras strax efter marknadslanseringen, den senare i de länder där tjänsten är etablerad.

Effektiva motorer, mildhybrider, laddhybrider och gasdrift

Nya Audi A3 Sportback lanseras i Europa med tre olika motorversioner – 35 TFSI på 150 hk och 30 TDI på 116 hk alternativt 35 TDI på 150 hk . Kraften överförs via en sexstegad manuell växellåda eller sjustegad S tronic, där växelväljaren är av en helt ny karaktär. Motorutbudet kommer att utökas med både quattro-versioner, elektrifierade mildhybrider och laddhybrider samt gasdrivna g-tron under året.

Chassi med sportigare karaktär

Nya A3 Sportback är utvecklad för att leverera en balanserad körupplevelse som kombinerar både komfort och sportig karaktär. Som tillval erbjuds chassi med adaptiva dämparreglering, som samtidigt sänker karossen med 10 millimeter. Varje dämpare anpassar sig kontinuerligt till vägförhållanden, körsituation och efter inställningar i Audi drive select, vilket ger en stor bredd mellan komfortabla och aktiva köregenskaper. Sportchassi är standard i S line och erbjuds annars som tillval. Tack vare en tajtare avstämning av chassit och dämparna och det faktum att bilen är sänkt med 15 millimeter, ger modellen en ännu mer direkt kontakt med vägbanan.

Förarassistentsystem för ökad komfort och säkerhet

Audi A3 Sportback är standardutrustad med bl.a. Audi pre sense front autobroms, undanmanöverassistent och lane departure warning vilket hjälper A3 Sportback till att förhindra olyckor med andra trafikanter och ger en hög säkerhetsnivå. Som tillval erbjuds en mängd andra säkerhets- och assistanssystem, så som filbytes- och urstigningsvarnare och korsnings- och parkeringsassistentsystem. Den adaptiva körassistenten behåller hastigheten och avståendet till bilen framför och assisterar med filhållning med mjuka ingrepp i den elektromekaniska styrningen för att öka körkomforten och säkerheten.

Optimerat utrymme

Nya A3 Sportback var vuxit med lite mer än tre centimeter jämfört med föregångaren och mäter nu 4,34 meter i längd och 1,82 meter i bredd utan speglar. Takhöjden är oförändrad på 1,43 meter liksom axelavståndet på 2,64 meter. Beroende på baksätesposition kan bagageutrymmet rymma mellan 380 och 1200 liter, och lastgolvet kan anpassas på olika höjder.

Marknadslansering och priser

Försäljningen av Audi A3 Sportback startar i mars och de första bilarna levereras till kunder i början av maj. Vid lanseringen erbjuds även A3 Sportback edition one. Specialversionen känns igen genom detaljer i matt platinumgrå och mörktonade Matrix LED-strålkastare och 18-tumshjul i titangrått. I S line interiör-paketet ingår bland annat helt nyutvecklade sportstolarna med inbyggda nackstöd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,845  miljoner nya bilar 2019. Företaget omsatte 59,2 miljarder euro 2018 och har över 90.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 17 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Premiär för Audi Q5 i förnyad form med ny teknik29.6.2020 12:16:07 CESTPressmeddelande

Audi Q5 är sedan många år en av de storsäljande suvarna i premiumsegmentet i Europa. Nu är det dags för en uppgradering av modellen. Audi har finslipat detaljerna och gjort en kompetent bil ännu bättre. Den optimerade Q5:an har en sportig karaktär som kombinerats med praktiska lösningar och en rad avancerade infotainment- och assistanssystem. Den vässade designen förstärker Q-identiteten och en världsnyhet avslöjas i bakljuspartiet med digital OLED-teknik.

Aluminium i slutet kretslopp har sparat 350.000 ton CO2-utläpp11.6.2020 09:24:45 CESTPressmeddelande

Audi har en lång tradition av att använda aluminium. Redan 1994 lanserades Audi A8 med Audi Space Frame, en konstruktion helt i viktbesparande aluminium. Sedan dess har Audi fortsatt använda lättviktsmaterialet i olika former, numera i en innovativ multimaterialmix. Produktionen av primäraluminium är dock väldigt energikrävande. Audi har därför infört ett slutet kretslopp för återvinning, s.k. Aluminium Closed Loop. Det sparar in på värdefulla råvaror och gör att bilarna levereras med en bättre miljöbalans redan från start. Audi använder därför återvunnet aluminium i Audi A3, A4, A5, A6, A7 och A8, och inte minst i elbilarna Audi e-tron och e-tron Sportback.

Making of RS: Audi Sport GmbH finslipar RS-modellerna på Nordschleife25.5.2020 16:32:13 CESTPressmeddelande

RS-modellerna från Audi Sport GmbH är spjutspetsarna i varje produktlinje. De har en stark karaktär med egen design, suverän prestanda och en körupplevelse utöver det vanliga, samtidigt som de är fullt användbara i vardagen. Allt är ett resultat av intensivt fokus på detaljer från designers, utvecklings- och testingenjörer, och som förfinas till perfektion genom otaliga testkörningar runt om i världen. Följ med på en resa i utvecklingsarbetet med RS-modellerna.

Audi motorsport ställer om – lämnar DTM och fokuserar på Formel E28.4.2020 13:57:40 CESTPressmeddelande

28 april, 2020 – På vägen mot C02-neutral mobilitet ändrar Audi inriktning för märkets motorsportprogram: Märket med de fyra ringarna kommer inte förlänga engagemanget i det tyska standardvagnsmästerskapet DTM efter årets säsong. Ledningen för AUDI AG fattade beslutet även mot bakgrund av de ekonomiska utmaningarna till följd av corona-pandemin och meddelade beslutet till ITR e.V., paraplyorganisationen för DTM, under måndagen. Därmed står det framgångsrika engagemanget i Formel E och kundracing i centrum för Audis framtida motorsportaktiviteter. Märket har varit representerat i Formel E sedan starten av den eldrivna racingserien 2014. Med 41 pokaler är Audi Sport ABT Schaeffler det hittills mest framgångsrika teamet i Formel E.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum