Världsunik lekmiljö invigd i Linköping
Genom att kombinera natur och teknik får lekparken nya, unika lekvärden.
– Barn idag lever i en värld där de omges av teknik, ändå har lekplatser sett mycket lika ut i decennier. Det här projektet startades för att stärka barns plats i staden och för att skapa moderna lekmiljöer som satsar på inkluderande, stimulerande och trygga platser för barn, säger Jon Back, forskare på Uppsala Universitet.
Teknikförstärkta lekinstallationer
I lekparken finns två unika teknikförstärkta lekinstallationer. Det ena är stora ägg som kan lysa i regnbågens alla färger. Äggen aktiveras genom att man vidrör dem och de bjuder då in till olika lekar, som kull och memory. I parken kommer det även att finnas en sagokoja i form av en fågelholk. Inne i fågelholken kan man lyssna på sagor om parkens djur. Genom att sätta sig på olika platser i holken aktiveras olika berättelser. Barnen kan själva pussla ihop sin egen saga genom att exempelvis välja vilka djur sagan ska handla om. De över 150 sagodelarna, skrivna av författaren Roland Arvidsson, är inlästa av kända berättarröster och skapar tillsammans en väv av sagor som gör att det alltid finns något nytt att upptäcka.
Bakom äggen och sagogläntan ligger avancerad teknik och forskning inom interaktiv lekdesign. Lekredskapen har utifrån ett Internet of Things (IoT) – koncept, konstruerats så att de kan interagera med varandra och även med omvärlden. Systemet har byggts med robusthet och skalbarhet i åtanke, baserat på industriell elektronik och en modern mjukvaru-arkitektur.
Hållbar utveckling förmedlas
– Utifrån den senaste lekforskningen och med den senaste tekniken skapas här en lekmiljö med höga lekvärden. Samtidigt förmedlas hållbar utveckling på ett lekfullt sätt. Eftersom lekredskapen är sammankopplade genom IoT sprids leken i naturen. Om man exempelvis knackar på ett av äggen kan ett annat ägg i andra änden av skogsgläntan börja lysa och låta. Sagorna i kojan är också programmerade att förändras med årstiderna, säger Karin Johansson, upplevelsedesigner på Ecorado.
– Lekredskapen är inte bara roliga delar av lekplatsen, eftersom de är uppkopplade går de också att förändra och påverka. På sikt finnas möjlighet för barn att vara med och skapa egna lekar och sagor som kan aktiveras i lekmiljön, Möjligheten finns också att koppla ihop fler lekredskap samt förändra hur de fungerar så att lekplatsen gång på gång kan förnyas, säger Richard Kappling på teknikföretagen Drakryggen och Drakryggen IT.
"Spännande och viktigt"
– Ett mycket spännande och viktigt projekt. Att vi får möjlighet att utveckla en sådan modern lekplats tillsammans med lekforskare och teknikutvecklare känns mycket roligt, Muharrem Demirok (C) ordförande samhällsbyggnadsnämnden i Linköpings kommun.
Förhoppning är att projektet ska bidra till forskningen och att Linköpingsmodellen för hur lekplatser utformas ska spridas och ge bättre lekmöjligheter för barn både i Sverige och i resten av världen.
Detta är ett projekt för IoT Sverige och finansieras med medel från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. I projektet ingår forskare på Uppsala universitet och KTH, författare, upplevelsedesigners och miljökonsulter från Ecorado, utvecklare från teknikföretaget Drakryggen samt projektledare från Linköpings kommun.
Kontakter
Jon Back, forskare och biträdande lektor vid Uppsala universitet,
jon.back@im.uu.se, 018-471 15 25
Karin Johansson, upplevelsedesigner och kommunikatör på Ecorado karin.faktasifull@gmail.com, 070-1469616
Richard Kappling, Drakryggen och Drakryggen IT,
richard.kappling@drakryggen.se, 072-3327072
Muharrem Demirok (C)Ordförande samhällsbyggnadsnämnden / kommunalråd
Tel:013-20 62 94muharrem.demirok@linkoping.seSofie BerlinMediekommunikatör
Tel:072-468 08 77sofie.berlin@linkoping.seBilder
Om
Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Nu får alla ukrainska flyktingar möjlighet att läsa på komvux19.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan 2022 har endast ukrainska flyktingar som uppfyller kraven för att bli folkbokförda i Sverige rätt att läsa på Kommunal vuxenutbildning (Komvux). Efter beslut i arbetsmarknadsnämnden utökas nu denna rättighet genom att möjligheten att studera på komvux, och inte minst ta del av yrkesutbildningar, omfattar alla ukrainska flyktingar i Linköpings kommun.
Insatser för att förhindra långvarigt utanförskap bland ungdomar12.12.2024 10:11:01 CET | Pressmeddelande
Ungdomar som inte har slutfört gymnasiet eller inte har påbörjat studier efter grundskolan riskerar att hamna i långvarigt utanförskap. För att motverka detta har bildningsnämnden idag beslutat att förstärka stödet till dessa ungdomar genom fler individanpassade insatser, starkare samverkan med andra aktörer och förbättrad uppföljning av insatsernas effektivitet.
Nu går startskottet för det framtida Tinnerbäcksbadet11.12.2024 11:45:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det fastslaget hur Tinnis ska utformas. Området kommer att få en ny badsjö, grönytor, bassänger och vattenattraktioner. Redan i sommar kommer nya permanenta delar att vara på plats.
Pressinbjudan: Startskott för det framtida Tinnisområdet10.12.2024 07:00:00 CET | Pressinbjudan
Linköpings kommun kommer att förnya utomhusbadet Tinnerbäcksbadet så att det om några år åter ska bli en av stadens mest populära mötesplatser med bad och rekreationsmiljöer. Redan sommaren 2025 kommer vissa permanenta delar att stå klara.
Åkermark vid Lambohov bevaras9.12.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande
2015 köpte Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, då kallat Bryggaregården AB, Lambohovs säteri med tillhörande park och omkringliggande åkermark. Planen var att delar av åkermarken skulle bebyggas med bostäder. Intäkter från de nya bostäderna skulle möjliggöra Stångåstadens nya uppdrag att rusta upp Lambohovs säteri. Sedan dess har Linköpings kommun ändrat inriktning till en mer restriktiv hållning avseende exploatering på värdefull åkermark. Därför föreslås nu att överenskommelsen mellan kommunen och Stångåstaden förändras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum