Värmdö får 1,3 miljoner för arbetsmarknadsprojekt för ensamkommande
Länsstyrelsen har beviljat Värmdö kommun drygt 1,3 miljoner kronor för ett projekt riktat mot de som kom som ensamkommande asylsökande till Värmdö år 2015. Projektet heter Jobbprepp och genomförs tillsammans med Frivilliga Familjehem på Värmdö och Värmdö församling.
- Vi ser det här som en stor tillgång för vårt fortsatta arbete. Det här kan innebära stora vinster för den enskilde och i förlängningen även för kommunen, säger Sandra Von Euler Letsch, enhetschef med ansvar för etablering av nyanlända i Värmdö kommun.
Projektet Jobbprepp har pågått sedan 2019 på ideell grund. Genom att ungdomar som omfattas av den så kallade nya gymnasielagen får ett fast jobb efter avslutade studier, så ökar deras möjligheter att få fortsatt uppehållstillstånd i Sverige. Värmdö kommuns engagemang i projektet startar omgående och avslutas den 31 december 2022.
Flerårigt projekt
Länsstyrelsen förmedlar medel till kommuner för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter. I motiveringen till att bevilja ansökan står bland annat:
Länsstyrelsen beviljar ansökan då vi bedömer att insatsen svarar mot ett reellt behov hos en utsatt målgrupp vilken grundas på en noggrann behovsanalys. Kommuner har inget lagstadgat ansvar för att ge extra stöd i arbetsmarknadsinsatser till målgruppen varför Länsstyrelsen ser positivt på att Värmdö kommun väljer att undersöka möjligheten till stöttning i detta projekt.
Den nya gymnasielagen innebär att den ungdom som kom till Sverige som ensamkommande barn före 24 november 2015, som till följd av långa handläggningstider i asylprocessen och fyllt 18 år eller skrivits upp i ålder under tiden, fått en ny chans att stanna i landet. Den som omfattas av lagen har tillfälliga uppehållstillstånd för att genomföra sina studier på gymnasial nivå och har därefter sex månader på sig att skaffa en tillsvidareanställning utan möjlighet till andra statliga subventioner eller arbetsmarknadsåtgärder.
Tätare samarbete med näringslivet
Genom projektmedlen kommer samverkan med organisationer och näringsliv att kunna utvecklas, och marknadsföringsinsatser för att nå fler genomföras. Det ska möjliggöras genom en tydlig modell för hur man jobbar med ungdomar och samarbetspartners som näringsliv, skola och övriga aktörer.
- Ett arbete efter avslutade studier ställer allt på sin spets för de här ungdomarna. Många av dem riskerar sitt liv om de skickas tillbaka till sina hemländer, och en tillsvidareanställning ger dem en möjlighet att få ett permanent uppehållstillstånd, säger Eva Brandsma, ordförande i Frivilliga Familjehem på Värmdö samt initiativtagare och projektledare för Jobbprepp.
Cirka 45 ungdomar i Värmdö omfattas lagen och målet är att 100 procent av de ungdomar som deltar i Jobbprepp ska ha ett fast jobb inom sex månader efter att de avslutat sina studier.
Framgångsrikt arbete
Arbetsmarknadsprojektet Jobbprepp startades 2019 av Frivilliga Familjehem på Värmdö tillsammans med Värmdö Församling med finansiering av Stockholms stift. Under 2019 var fokus på att rusta ungdomarna för arbetsmarknaden med bland annat cv-skrivning, arbetsmarknadskunskap och rollspel med intervjuträning.
Jobbprepp är öppet för alla ungdomar, även om den primära målgruppen är unga som omfattas av den nya gymnasielagen. Under 2020 har fokus riktats mot arbetsgivare med kommunikation om de stränga villkoren gällande den nya gymnasielagen samt att aktivt stötta de ungdomar som avslutar sina studier under 2020.
- Resultaten har hittills varit goda, samtliga av de åtta ungdomar i föreningen som tog studenten i juni har fått provanställningar som förhoppningsvis övergår till tillsvidareanställningar inom sex månader, säger Eva Brandsma.
Kontakten med ungdomarna på individnivå kommer även fortsatt ske ideellt inom föreningen FFpV.
Om Frivilliga Familjehem på Värmdö
Frivilliga Familjehem på Värmdö, FFpV, är en ideell förening som startade som ett nätverk för de familjer som öppnade sina hem för att ta emot en ensamkommande asylsökande så att hen kunde stanna i kommunen och gå kvar på sin skola. Från i mars 2018 är FFvP en förening och deras fokus är att öka möjligheten för de unga ensamkommande att bygga ett liv i Sverige genom att stötta med allt från att hitta bostad, läxhjälp, myndighetskontakter och genom Jobbprepp.
Nyckelord
Kontakter
Ilona Klein GullbergKommunikationschef
Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje.
Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.
Sandra Von EulerEnhetschef Integrationsenheten
Tel:073-988 67 68sandra.von-euler@varmdo.seBilder
Om
Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats
Närheten till Stockholm gör Värmdö till ett attraktivt område för storstadsbornas boende, rekreation och båtliv. Vi har cirka 45 000 invånare och sommartid ökar antalet boende i Värmdö kommun till uppåt 100 000 personer, merparten med fast boende i Stockholm. Värmdö är Stockholms läns näst största kommun sett till ytan. Här finns mer än 10 000 öar och omkring 14 000 fritidshus.
Följ Värmdö Kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun
Värmdös kampanj för ökad trygghet18.3.2025 16:07:50 CET | Pressmeddelande
Värmdö kommun inledde nyligen kampanjen "Värmdö trygg och säker", ett initiativ som syftar till att öka medvetenheten om den aktuella situationen med eskalerande våld och rekrytering av ungdomar till kriminalitet i Storstockholm. Kampanjen som löper i flera steg, är en del av Värmdös intensifierade arbete för trygghet och säkerhet, som just nu är en av kommunens högsta prioriteringar.
Värmdö kommun motsätter sig starkt kring dumpning av förorenade muddermassor i havet7.2.2025 12:48:34 CET | Pressmeddelande
Värmdö kommun har uttryckt sitt starka motstånd mot den föreslagna hanteringen av förorenade muddermassor från utbyggnaden av Kolkajen och Ropsten i Norra Djurgårdsstaden. I ett yttrande till Stockholms stad framhålls att dumpning av dessa massor, som innehåller gifter som bensen, tungmetaller och tjäroljor, inte är en hållbar lösning. Kommunen anser att sådana åtgärder riskerar att hota både miljökvalitetsnormer och det nationella miljömålet för en ren och levande kust och skärgård.
Moder Natur - En magisk utställning av Sonja Hesslow6.2.2025 16:04:12 CET | Pressmeddelande
6 februari - 11 juni - Fotoparken Gustavsbergs centrum Välkommen till en förtrollande resa in i naturens mystik med utställningen "Moder Natur", där den väletablerade fotografen Sonja Hesslow bjuder in oss att drömma oss bort i hennes magiska värld. Utställningen öppnar den 6 februari och pågår till den 11 juni.
Förstärkt uppsökande verksamhet ska skapa trygghet för barn och unga i Värmdö4.12.2024 15:00:00 CET | Pressmeddelande
Värmdö kommun stärker sin uppsökande verksamhet för barn och unga genom en ny modell som integrerar Polarna, Social insatsgrupp (SIG) och Samverkan skola-socialtjänst-polis-fritid (SSPF). Denna satsning, som inkluderar en budgetförstärkning på 750 000 kronor för 2025, syftar till att intensifiera det förebyggande arbetet mot brottslighet och gängkriminalitet.
Värmdö tar klivet mot klimatneutralitet med stöd från Viable Cities3.12.2024 11:18:28 CET | Pressmeddelande
Värmdö kommun har beviljats medel från Viable Cities för att genomföra projektet Klimatneutrala Värmdö 2030. Genom projektet ska kommunen utveckla innovativa och rättvisa lösningar för klimatomställning, med fokus på fossilfri och elektrifierad båttrafik, hållbar konsumtion, hållbar energianvändning samt ett tydligt jämställdhetsperspektiv. Tillsammans med lokala aktörer kommer kommunen att arbeta för att minska växthusgasutsläppen och skapa en inkluderande omställningsresa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum