RödGrön Ledning i Västra Götaland

Västra Götaland investerar miljonbelopp i förnybar energi

Dela
Projektet Swedish Wind Centre får 5 miljoner kronor för att arbeta för mer förnybar el, det beslutade Miljö-och regionalutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen idag.

Projektet är kopplat till den regionala utvecklingsstrategin för Västra Götaland 2021-2030 och syftar till att regionen ska bli en fossiloberoende region. Projektet bidrar främst till området livsmedel, biobaserade material och förnybar energi genom att fokusera på förnybar el.

– Vi har många nyetableringar på gång i vår region som skapar arbetstillfällen, bland annat batterifabrikerna. Dessa kräver stark elförsörjning och därför är vi i RödGrön Ledning mycket glada att kunna stödja viktiga satsningar som säkerställer detta, säger Louise Åsenfors (S), vice ordförande i Miljö- och regionalutvecklingsnämnden.

Swedish Wind Centre är en del av kraftsamlingen för elektrifiering och den långsiktiga prioriteringen att bygga kompetens. Västra Götalandsregionen stöder projektet genom att bidra till bildandet av Swedish Wind Centre. Regionen säkerställer även kompetens och resurser på Chalmers Tekniska Högskola AB för att arbeta inom de utpekade temaområdena:

  • Planering av vindkraft
  • Siting (platsspecifika förhållandens eventuella påverkan på vindkraftverk eller elproduktion)
  • Turbin
  • Drift & underhåll
  • Integration i elsystemet

– Syftet med projektet är att bygga kompetens och stärka innovationskraften inom utveckling av vindkraft i Sverige. Det är Chalmers tekniska högskola som upprättar ett nytt nationellt kompetenscenter, som är en sammanslagning av tidigare Swedish Wind Power Technology Centre och STand UP for Wind, säger Louise Åsenfors (S), RödGrön Ledning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

RödGrön Ledning i Västra Götaland
RödGrön Ledning i Västra Götaland

Västra Götaland

RödGrön Ledning består i Västra Götalandsregionen av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet de gröna. 

Vi står för en grön, feministisk politik som präglas av framtidstro och ett nytt sätt att leda regionen mot en starkare välfärd igen. 

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum