Svenska kyrkan / Härnösands stift

”Vi erkänner det onda vi gjort”

Dela

Vid en gudstjänst i Uppsala domkyrka i dag onsdag, ber Svenska kyrkan det samiska folket om ursäkt för övergrepp som begåtts i det förgångna. – Ursäkten är Svenska kyrkans sätt att erkänna det onda vi gjort och visa att vi vill finna goda vägar framåt, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift som är en del av Sápmi.

Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift

Tillsammans med övriga biskopar, samiska företrädare, avgående och tillträdande kyrkomöte och utländska gäster deltar hon i den historiska gudstjänsten. Ursäkten som framförs är ett led i en längre tids försoningsarbete som också kommer att fortsätta framåt.
– Vi som representerar Svenska kyrkan i dag kan inte laga det som gått sönder, vi kan inte ändra det som hänt. Vi kan bara söka nya vägar att i respekt för urfolkets rättigheter förändra vårt beteende, säger biskop Eva Nordung Byström.

Under gudstjänsten kommer fem samer att vittna om de övergrepp som begåtts. Det handlar bland annat om Svenska kyrkans ansvar för skolväsendet där samiska barn inte fick en likvärdig undervisning och inte fick tala sitt modersmål, om särskiljandet mellan olika grupper av samer och om kyrkans hjälpande hand i den rasbiologisk forskningen och plundrandet av samiska gravar.

Ett av vittnesmålen framförs av Erik-Oscar Oscarsson, pensionerad präst och historiker från Härnösand, som också skrivit ett av kapitlen i Svenska kyrkans vitbok, en vetenskaplig antologi som kastar nytt ljus över Svenska kyrkans relation med samerna. Vitboken som kom ut 2016 har gjorts i samarbete med Umeå universitet och är ett viktigt arbete på vägen mot dagens gudstjänst.

Med ursäkten till det samiska folket följer, enligt kyrkostyrelsens beslut, åtta åtaganden som utgångspunkt för det fortsatta samiska arbetet i Svenska kyrkan. 40 miljoner kronor har avsatts i strategiska utvecklingsmedel för detta arbete under de kommande tio åren. Insatserna kommer att preciseras i en handlingsplan.

Högtidsgudstjänsten i Uppsala domkyrka firas på flera språk: nordsamiska, sydsamiska, lulesamiska, svenska och även lite engelska. Den inleds klockan 14:30 och direktsänds på Svenska kyrkans hemsida. 

Läs mer om bakgrunden till dagens gudstjänst på Härnösands stifts hemsida.
Efter gudstjänsten finns pressbilder att hämta på Bildbanken Ikon

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Biskop Eva Nordung Byström. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum