Stångåstaden

Vi ger inte upp – alla är värda en trygg uppväxt!

Dela
Vi ser en oroande utveckling i samhället med ökat våld och kriminalitet som kryper ner i åldrarna. Det påverkar givetvis ett stort bostadsbolag som Stångåstaden. Den här veckan har Expressens fokus på frågan med satsningen Fem dagar om framtiden – så blir samhället efter corona. Idag hade jag förmånen att få vara med på ett seminarium med min kollega i Botkyrkabyggen Chris Österlund och justitieminister Morgan Johansson där vi bland annat pratade om vad vi som bostadsbolag gör.
VD Stångåstaden Fredrik Törnqvist, Justitieminister Morgan Johansson, VD Botkyrkabyggen Chris Österlund
VD Stångåstaden Fredrik Törnqvist, Justitieminister Morgan Johansson, VD Botkyrkabyggen Chris Österlund

Botkyrkabyggen är ett föredöme bland bostadsbolag i branschen som vi gärna samverkar med. Hela frågan är oerhört stor och komplex och ingen kan ensam vända utvecklingen i samhället. Då gäller det att hitta samverkan med många andra aktörer, inte minst polisen och kommunen. Det gäller att vara väldigt långsiktig och uthållig och arbeta med både trygghetsskapande och förebyggande åtgärder.

Så hur bidrar vi? Ett bostadsbolag kan som sagt inte lösa alla samhällsproblem men vi försöker arbeta på många fronter och jag ska ge några exempel. Vi har drivit en lyckad satsning i Ryd och Skäggetorp med Trygghetsvärdar. Idén bygger på att anställa personer som bor i stadsdelarna och har kontakter och respekt, framför allt bland ungdomar. Trygghetsvärdarnas arbete går ut på att vara ute i stadsdelarna och träffa människor på kvällar och helger. Det är alltså inga poliser eller ordningsvakter utan mammor och pappor, systrar och bröder som bor i och känner området. Dom pratar med ungdomar, skapar kontakter och kan också vara en brygga till andra aktörer. Resultatet är positivt och vi kan mäta en ökad upplevd trygghet bland handlare och bostadshyresgäster och vi kan även se att skadegörelsen har minskat.

Jag tror själv att det allra viktigaste för att inte hamna i utanförskap är att ha en sysselsättning och då menar jag givetvis inte brottsliga vägen. Den som är vuxen behöver ha ett jobb att gå till för att få ett sammanhang och för sin försörjning. Tidiga insatser behövs för att fånga upp barn och ungdomar så att de också får en meningsfull sysselsättning, här är föreningslivet en oerhört viktig samarbetspartner. Vi försöker hitta flera olika vägar för att hjälpa människor att komma i arbete. Vi driver till exempel ett kompetensförsörjningsprojekt som heter Linkstep. Vi hittar personer i våra stadsdelar som egentligen är ganska nära arbetsmarknaden och har kompetens men ändå är långt ifrån för att de kanske inte kan och förstår hur systemet fungerar. Sedan matchar vi ut dem till olika arbetsgivare. På lite drygt ett år har vi hjälpt över 100 personer att få ett arbete. Vi försöker även via upphandlingar att ställa krav på anställningar inom exempelvis skötsel och har samverkat med våra entreprenörer kring sommarjobb i många år. Räknar vi ihop alla olika åtgärder vi genomfört de senaste åren har vi hjälpt flera hundra ungdomar och vuxna in i arbetslivet.

Kriminalitet och utanförskap har tyvärr krupit ner i åldrarna. Då känns det ännu viktigare att fånga upp de yngre och hitta alternativ och andra förebilder. Vi samarbetar med ett 40-tal olika föreningar för att skapa aktiviteter i våra stadsdelar. Förr jobbade vi och många andra med sponsring men idag vill vi ha samarbeten och någonting tillbaka till våra kunder när vi stöttar föreningar. Det är mycket idrott men vi har breddat våra samarbeten på senare år för att även få in kultur och teknik.

Stångåstadens uppdrag är mycket bredare idag än det var förr i tiden. Då jobbade vi i huvudsak med bostadsförsörjning. Idag är vårt uppdrag att bidra till att Linköping blir en attraktiv stad, både att bo i och driva näringsverksamhet i. Att vara med och utveckla stadsdelar och arbeta med både trygghet och sysselsättning är därför en självklarhet för oss både före och efter coronakrisen. Jag tror också att det kommer att leda till att vi får både nöjdare kunder och bättre ekonomi.

Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden

Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter. 

Twitter: @f_tornqvist

LinkedIn: Fredrik Törnqvist

Bilder

VD Stångåstaden Fredrik Törnqvist, Justitieminister Morgan Johansson, VD Botkyrkabyggen Chris Österlund
VD Stångåstaden Fredrik Törnqvist, Justitieminister Morgan Johansson, VD Botkyrkabyggen Chris Österlund
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg

Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.

Nu måste vi tänka nytt!5.9.2024 08:50:24 CEST | Blogginlägg

I dag släpper Sveriges Allmännyttas byggherreråd ”Byggagendan 2024”. Byggagendan innehåller såväl uppmaningar till riksdag och regering som förslag till kommunerna och löften från allmännyttan som vi är övertygade om skulle åstadkomma bättre förutsättningar för byggandet i Sverige. Som ordförande i Byggherrerådet har jag varit djupt involverad i framtagandet av Byggagendan och vill därför i det här blogginlägget dela med mig av mitt förord till rapporten.

Fortsatt grönt ljus för studenter som vill flytta till Linköping30.8.2024 12:58:34 CEST | Nyheter

Linköping behåller grönt ljus i Sveriges förenade studentkårers, SFS, årliga bostadsrapport. Grönt ljus innebär att studenter kan erbjudas ett boende inom en månad. Studentbostäder, Stångåstadens dotterbolag är hyresvärd till ungefär 25 % av Linköpings studenter och jobbar hårt för att tillgängliggöra fler bostäder för stadens studenter och har i år startat två byggprojekt av närmare 300 nya studentbostäder som blir klara för inflyttning under 2026.

900 nya bostäder gör att Linköping kan fortsätta växa23.8.2024 08:55:36 CEST | Blogginlägg

I veckan hade vi ett formellt startskott för den nya stadsdelen Djurgården i Linköping. Vår första etapp innehåller 176 nya hem och ett mindre centrum med bland annat en ny vårdcentral. På sikt ska stadsdelen växa till flera tusen bostäder. Det är inte det enda vi bygger, just nu har vi 900 nya bostäder på gång i olika lägen i staden. Men varför drar vi i gång byggandet av en ny stadsdel och flera andra byggen nu när det är tuffare tider än på många år i bostadsbranschen?

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye