Vikten av bra nätverk
LOU och byggkostnader
Jag och några av mina branschkollegor träffade nyligen vår nya Bostadsminister Johan Danielsson. Två frågor diskuterades extra mycket. Lagen om offentlig upphandling och byggkostnadsutvecklingen. Jag skrev nyligen en blogg om LOU-frågan. Flera utredningar har konstaterat att LOU är kostnadsdrivande, speciellt i byggentreprenader. Utredningarna har konstaterat att det sannolikt fördyrar med minst 10%. Bara för Stångåstaden indikerar det ökade byggkostnader på 100 mkr varje år. Många andra bolag bekräftar exakt samma sak och det poängterades också tydligt att frågan är viktigt för oss och våra kollegor. En positiv nyhet är att det finns ett skarpt förslag ute på remiss om att undanta Allmännyttiga bostadsbolag från LOU. Vi i branschen följer utvecklingen med spänning.
Materialprisutvecklingen ger skenade priser
Något annat som vi brottas med dagligen och som har varit en utmaning under två decennier är byggkostnadsutvecklingen. SCB tar löpande fram ett index för vad det kostar att bygga flerbostadshus. Det indexet har ökat cirka fem gånger mer än inflationen sedan slutet av 90-talet. Det är en orimlig utveckling. Ovanpå det strukturella problemet med kostnadsökningar över tid, så har vi en allvarlig materialkris. Redan under pandemin skenade kostnaderna, exempelvis på grund av problem med att frakta saker. Vi har också en pågående cementkris som påverkar. Även kriget i Ukraina påverkar tillgång på material. Det är till exempel nästan ett års leveranstid på så vanliga byggnadsmaterial som tegel och parkettgolv. Priserna på byggmaterial har i genomsnitt stigit med drygt 20% det senaste året. Risken är därför överhängande att detta kommer att få stor påverkan på bostadsproduktionen i landet framöver.
EU-frågor
Vi påverkas även allt mer av att världen är global. Sverige påverkas givetvis också av många olika frågor som hanteras gemensamt inom EU. En fråga som vi inte kunnat driva från Sveriges sida är moms på bostadshyror, då det har förhindrats av EU:s momsdirektiv. Det direktivet kommer nu att ändras vilket gör det möjligt att diskutera moms på hyror. Idén är att kunna lägga en lägre momssats på hyran och sedan få full avdragsrätt för den ingående momsen. Det skulle få stor positiv påverkan för byggkostnaderna men även påverka driftkostnaderna.
Hyressättning inom Treparten
Jag har skrivit tidigare att hyressättning är en laddad fråga. En sak som bidragit till att hyresförhandlingar försvårats är att det inte funnits några tydliga riktlinjer kring vilka faktorer som är avgörande vid en hyresförändring. Nu har parterna, Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, träffat en nationell överenskommelse om just detta. Jag tror och hoppas att detta kommer att underlätta arbetet i framtiden.
Trygghetsfrågor
En mycket stor fråga för många bostadsbolag är förstås hur vi ska tackla den ökande otryggheten i samhället. Jag träffade Rikspolischefen häromveckan som pratade om upploppen i påskhelgen och vad som är allra viktigast att arbeta med framåt. Polisen måste givetvis lösa akuta situationer som uppstår men Rikspolischefens budskap var att nyckeln till förändring är att arbeta förebyggande. Han hade också mycket positivt att säga om bostadsbolagens arbete i stadsdelarna och vikten av att samarbeta ännu mer.
I princip samtliga bolag i landet jobbar med de frågor jag precis beskrivit. För mig är det uppenbart att vi kan ha nytta av varandra även om vi jobbar i olika städer och i olika företag. En sak många kanske inte tänker på är att den som är VD ofta kan vara ensam i många beslut. Mycket går förstås att prata om med duktiga kollegor i bolaget men ibland är det en tillgång att kunna resonera med någon som är utanför bolaget, någon som är mer objektiv. De kanske till och med ställts inför samma problem eller dilemma vid något tillfälle. Därför värnar jag om nätverkandet, det är väldigt värdefullt att ha bra kollegor att diskutera och byta erfarenheter med. Vi gör varandra och branschen bättre!
Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden
Jag hoppas med mina blogginlägg bidra till en ökad förståelse för vår verksamhet och vad vi som bostadsbolag bidrar med till att göra samhället och Linköping i synnerhet till en bättre stad att bo och leva i. Har du tips och idéer vad jag borde ta upp så tveka inte att ta en kontakt med mig via LinkedIn eller Twitter.
Twitter: @f_tornqvist
LinkedIn: Fredrik Törnqvist
Bilder
Om
Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.
Följ Stångåstaden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden
Unga bygger för unga – projektet som gör skillnad på riktigt18.11.2024 11:17:51 CET | Blogginlägg
Hur kan vi skapa bostäder för unga och samtidigt säkra framtidens kompetens inom byggbranschen? Genom projektet "Unga bygger för unga" får gymnasieungdomar från byggutbildningen chansen att renovera en tidigare förskola till fem nya lägenheter – för andra unga att bo i!
Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.
IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg
Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.
Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg
Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.
AI energioptimerar fastigheter och minskar klimatavtrycket9.9.2024 14:15:36 CEST | Nyheter
Just nu testar Stångåstaden, Linköpings kommunala bostadsbolag, att låta AI hjälpa till att energioptimera fastigheter. Kortfattat går tekniken ut på att med hjälp av befintlig data låta AI analysera och ”lära känna” fastigheterna och deras individuella beteenden. Därefter kan onödiga energitoppar kapas vilket leder till att energi sparas och Stångåstadens klimatavtryck minskas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum