Umeå kommun

Vill öka konsumtionen av Fairtrade-kaffe till 100 procent

Dela
11–24 oktober, vecka 41–42, samlas butiker, företag, organisationer och andra engagerade i en höstkampanj för Fairtrade över hela landet.

– Vårt mål i Umeå kommun är att konsumtionen ska vara 100 procent rättvise- och Fairtrade-märkt kaffe till 2022. Vi hoppas att fler organisationer och företag är villiga att anta den utmaningen också, säger Nils Seye Larsen, ordförande Umeå Fairtrade City.

Mängden Fairtradeprodukter ökar

Årets höstkampanj har fokus på I Sverige ökar den totala konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter för varje år. I dag är cirka 9 procent av allt kaffe, drygt 11 procent av bananerna och över 60 procent av alla rosorFairtrade-märkta.

– Mängden inköpt kakao-och chokladdryck har ökat kraftigt i Umeå kommun mellan 2018 och 2020, trots att 2020 var ett år då många medarbetare inte var på sina arbetsplatser på grund av pandemin. När det gäller kaffe så har konsumtionen varit lika från år 2018 till år 2020, säger Ann-Carin Sjölander, samordnare för Fairtrade City Umeå.

Fairtrade främjar demokratin

Höstkampanjen har även extra fokus på fyra områden – ekonomisk trygghet, skolgång, jämställdhet och jordbruk.

– När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället till exempel till en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas, fortsätter Ann-Carin Sjölander.

FN:s globala hållbarhetsmål och Umeås lokala miljömål

Umeå kommun har länge arbetat för social och ekologisk hållbar utveckling, i både en lokal och en global kontext. Diplomeringen Fairtrade City stärker Umeå kommuns arbete för en hållbar utveckling som värnar om mänskliga rättigheter och minskad klimatpåverkan och omsätter Agenda 2030 i praktiken.

Fairtrade City svarar mot dessa globala mål:

  • Hållbar konsumtion och produktion (mål 12)
  • Genomförande och partnerskap (mål 17)
  • samt bidrar till att uppnå flera av de andra globala målen såsom minskad fattigdom (mål 1), jämställdhet (mål 5), anständiga arbetsvillkor- och ekonomisk tillväxt (mål 8), samt bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser (mål 13).

För information:

Ann-Carin Sjölander
Samordnare Umeå Fairtrade City
090-16 16 79
ann-carin.sjolander@umea.se

Nils Seye Larsen
ordförande (MP) Umeå Fairtrade City
Umeå kommun
070-295 15 01
nils.larsen@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye