Jämtkraft

Vindel till tiotusentals hushåll

Dela

Jämtkraft Elnät ansluter 60 megawatt förnybar energi, till regionen och hela landet. Det motsvarar elanvändning för cirka 10 000 villor eller 40 000 lägenheter.

Bolaget Vasa Vind bygger en ny vindkraftpark i Raftsjöhöjden, i Strömsunds kommun. Jämtkraft ansluter de elva vindkraftverken till det regionala nätet och vidare till det nationella stamnätet.

— En del av vindelen kommer att användas här i länet men merparten kommer att förbrukas i södra Sverige. Vår anslutning bidrar med ytterligare förnybar energi till hela landet, säger Stefan Sedin, enhetschef Jämtkraft Elnät.

11 turbiner
Vindkraftparken kommer att bestå av elva turbiner med en sammanlagd effekt på cirka 60 megawatt. Raftsjöhöjden blir den tredje delen i det 400 megawatt stora vindkraftklustret som Vasa Vind uppför i regionen, de andra redan färdigställda anläggningarna är Åskälen och Munkflohögens vindkraftparker.

Arbetet med anslutningar för vindkraftparkerna började redan 2007 på förfrågan av vindkraftsexploatörer. Regionnätet och fördelningsstationen byggdes ut och stod klart 2011 men sedan kom satsningarna på vindkraft av sig, på grund av fallande elpriser. Sedan några år är dock marknaden tillbaka.

—  Även om elpriserna också nu är låga så är vindkraftverken betydligt effektivare, vilket gör att intresset för att etablera vindkraft håller i sig, säger Stefan Sedin

Anläggningen börjar byggas under tredje kvartalet i år och planeras tas i drift hösten 2021.

Läs mer om Vasa Vinds investering i Raftsjöhöjdens vindkraftpark här.

 

Kontakter

Bilder

Om

Jämtkraft
Jämtkraft
Kyrkgatan 21
83125 Östersund

063-14 90 00https://www.jamtkraft.se

Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.

Följ Jämtkraft

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft

Utvecklingsklustret Energi investerar i energilager som tjänst4.11.2020 09:15:00 CETPressmeddelande

Utvecklingsklustret Energi AB, som Jämtkraft är delägare av, blir genom en riktad nyemission delägare i företaget Primrock AB som erbjuder balanstjänster och lokal kapacitet från decentraliserade energilager. Detta kommer att främja en snabb övergång till ett långsiktigt hållbart elsystem med bibehållen eller förbättrad tillförlitlighet, balans och flexibilitet i Sverige och övriga Norden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum