Vinnaren korad: Årets bästa renoveringsprojekt finns i Gävle
Renoveringen av stadsdelen Nordost i Gävle har utsetts till bästa renoveringsprojekt i Sveriges Allmännyttas årliga tävling.

– Här lyser engagemanget för de boende starkt och Gavlegårdarna visar att det går att skapa hållbar förändring. Det blir också riktigt tydligt hur viktigt samarbetet med hyresgästerna är, säger Sofia Heintz, fastighetsutvecklingsexpert på Sveriges Allmännytta och juryns ordförande.
Tävlingen arrangeras av Sveriges Allmännytta för sjätte året i rad med målet att sprida kunskap om framgångsrika renoveringsprojekt.
– Allmännyttan har ett stort upprustningsbehov. Renoveringsprojekt är komplicerade, man jobbar nära eller i hyresgästernas hem och resultatet ska vara kostnadseffektivt och ofta höja både tillgänglighet och trygghet. Här gäller det att vara kreativ och dela lösningar och erfarenheter mellan medlemsföretagen, säger Sofia Heintz.
Projektet började med en renovering av balkonger och ytterväggar. Sedan togs ett större grepp med ommålning och ombyggnad av entréer och trapphus, bättre belysning, renovering av parkeringshus och stor upprustning av den gemensamma gården. Idag finns en stor lekplats med cirkustema på gården, prunkande rabatter och klimatvänlig bevattning. Balkongerna är uppglasade, fasaderna nyputsade och entréerna har byggts om för att bli ljusare och mer välkomnande.
– Bland allt vi gjort är det viktigaste att vi har jobbat med trygghet och beteendeförändring, säger Cathrine Holgersson, vd, Gavlegårdarna.
De nominerade tävlingsbidragen betygsattes av en oberoende jury med åtta sakkunniga inom fastighetsutveckling, enligt tolv kriterier om bland annat nytänkande, hållbarhet, boendepåverkan, mötesplatser, ekonomi, energi och klimat samt bevarande av kvaliteter. Vinnaren utsågs sedan genom en omröstning under Allmännyttans Fastighetsutvecklingsdag.
Juryn: Martin Erlandsson, forskare och expert på miljöanpassat byggande vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Anna Granath Hansson, bostadsforskare vid KTH, Anna Heide, affärsutvecklingschef på Trianon, Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter,
Pia Lundgren, projektområdeschef på SISAB, Skolfastigheter i Stockholm, Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef för Hållbara städer och samhällen på RISE och Magnus Schön, landskapsarkitekt och hållbarhetsansvarig på Kod Arkitekter
Läs mer om tävlingen och juryns bedömning på sverigesallmannytta.se.
För mer information, kontakta:
Sofia Heintz, fastighetsutvecklingsexpert, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 21, sofia.heintz@sverigesallmannytta.se
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se
Nyckelord
Bilder

Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 318 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 945 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Osund konkurrens - ett samhällsproblem30.12.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den osunda konkurrensen på arbetsplatser har blivit ett stort samhällsproblem, i synnerhet inom fastighetsbranschen. Det handlar om allt från obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till illegal arbetskraft. Sveriges Allmännyttas medlemmar gör allt de kan för att komma tillrätta med denna brottslighet men är i behov av att utöka sin kunskap, kompetens samt utveckla sina arbetssätt för att motverka arbetslivskriminalitet.
Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta tillsätter gemensam arbetsgrupp21.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I våras träffade Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta en överenskommelse om vilka faktorer som ska ligga till grund för hyresutvecklingen i de årliga förhandlingarna, den så kallade trepartsöverenskommelsen. Arbetet följs nu upp med en gemensam arbetsgrupp med representanter från varje organisation som har i uppdrag att svara på frågor som kan uppstå i de lokala förhandlingarna. Gruppen ska även följa hur överenskommelsen används av hyresmarknadens lokala parter samt utvärdera och vidareutveckla arbetssätten.
Onormala prishöjningar i nära hälften av byggprojekten16.12.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
En stor del av de allmännyttiga bostadsföretagen har redan nu ändrat sina byggplaner och kommer att bygga färre bostäder nästa år. Det visar en ny enkät som Sveriges Allmännytta gjort bland sina medlemmar. Av de 160 företag som svarat uppger 44 procent att de ändrat antalet planerade byggstarter 2023 till följd av ökade byggkostnader. Många byggprojekt drabbas nu av extraordinära kostnader.
Rikshem ansluter sig till Sveriges Allmännytta11.12.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Rikshem är ny associerad medlem i Sveriges Allmännytta. Rikshems ansökan godkändes på Sveriges Allmännyttas styrelsemöte den 9 december 2022.
Sociala kontrakt – en väg till egen bostad9.12.2022 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Sociala kontrakt är ett viktigt verktyg för att underlätta för den som står långt från bostadsmarknaden att få hyra en bostad. I de flesta fall leder lösningen till ett permanent boende. En ny rapport från Allmännyttan visar att man tar ett mycket stort ansvar för de boendelösningar som riktar sig till de mest utsatta på bostadsmarknaden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum