Sveriges Allmännytta

Vinnarna: De byggde bäst i allmännyttan 2023

Dela
Juryn har gjort sitt val. Vinnarna i tävlingen om Allmännyttans bästa nyproduktion 2023 är bostadsbolaget LKF i Lund med kvarteret Gränden. ”Överraskande och skicklig förvandling av ödslig parkeringsgata till vacker stadsmiljö. Husen har hög kvalitet med fina detaljer och det syns att allt är välgjort. Stor omsorg har även lagts på utemiljöer och gröna tak”, skriver juryn i sin motivering.
Anna Medin, byggprojektledare på LKF, och distriktschef Sofia Ekelin tog emot priset när kvarteret Gränden utnämndes till Allmännyttans bästa nyproduktion 2023.
Anna Medin, byggprojektledare på LKF, och distriktschef Sofia Ekelin tog emot priset när kvarteret Gränden utnämndes till Allmännyttans bästa nyproduktion 2023.

– Det här är så fantastiskt roligt, sa Anna Medin, byggprojektledare på LKF, när hon tillsammans med distriktschef Sofia Ekelin tog emot priset under Allmännyttans Fastighetsdagar i Jönköping.

– Och vi är särskilt glada för att juryn i sin motivering såg och fångade precis det som varit vår vision med projektet, sa Sofia Ekelin.

Tio nyproduktionsprojekt nominerades till årets upplaga av tävlingen. De nominerade projekten granskades  utifrån tolv kriterier om bland annat hållbarhet, nytänkande, arkitektonisk gestaltning, anpassning till platsen och lägenheternas funktionalitet.

Juryn valde sedan ut tre finalister: Micasas kvarteret Kvarndörren, LKF:s kvarteret Gränden och Mimers kvarteret Högne.

– Alla finalisterna har en väldigt hög nivå i hållbarhetsarbetet, men med olika inriktningar. Det är väldigt roligt att se hur man både anpassar husens gestaltning och hållbarhetsarbetet efter vad platsen och staden behöver, säger Sofia Hansdotter, tävlingsgeneral och nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

– Kunskapen och drivkraften hos personerna bakom projekten är verkligen något extra!

Efter långa och intensiva överläggningar utsåg juryn kvarteret Gränden till årets vinnande bidrag.

–  En mycket värdig vinnare! Här har man fångat stadens och de boendes behov på ett fantastiskt sätt. Omdaningen är ett riktigt lyft för Gränden, det strålar verkligen, säger Sofia Hansdotter.

Aktörer i vinnarprojektet är byggherren LKF, arkitektbyrån Fojab och byggnadsfirman Otto Magnusson.

Juryns motivering:

”Överraskande och skicklig förvandling av ödslig parkeringsgata till vacker stadsmiljö. Husen är omsorgsfullt anpassade till platsen och den befintliga bebyggelsen men tillför också en harmonisk variation i höjd och materialval. Husen har hög kvalitet med fina detaljer och det syns att allt är välgjort. Stor omsorg har även lagts på utemiljöer och gröna tak. Här finns även solceller på taken och elbilspooler för att göra det lättare att leva hållbart. Hög ambition för framtidens förvaltning av området där fastigheten finns som digital tvilling. Kommunikation till hyresgäster sker digitalt.” 

 Juryn:

Anna Heide, affärsutvecklingschef på fastighetsbolaget Trianon
Johanna Bocian Östberg, studiochef på Okidoki Arkitekter
Kristina Mjörnell, affärs- och innovationsområdeschef på forskningsinstitutet Rise
Pia Lundgren, projektområdeschef på SISAB (Skolfastigheter i Stockholm)
Örjan Wikforss, arkitekt, professor och teknologie doktor

Tävlingen Allmännyttans bästa nyproduktion arrangeras årligen av Sveriges Allmännytta för att hitta goda exempel på hyreshusbyggande och därmed kunna sprida kunskap om bra och innovativa byggprojekt.

Mer om kvarteret Gränden finns att läsa här: 

Vinnarna: De byggde bäst i allmännyttan 2023 | Sveriges Allmännytta (sverigesallmannytta.se)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Medin, byggprojektledare på LKF, och distriktschef Sofia Ekelin tog emot priset när kvarteret Gränden utnämndes till Allmännyttans bästa nyproduktion 2023.
Anna Medin, byggprojektledare på LKF, och distriktschef Sofia Ekelin tog emot priset när kvarteret Gränden utnämndes till Allmännyttans bästa nyproduktion 2023.
Ladda ned bild
LKF Kvarteret Gränden
LKF Kvarteret Gränden
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Finalisterna till Allmännyttans bästa renovering 2023 är utsedda19.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Juryn har nu valt ut vilka renoveringsprojekt som går till final i tävlingen om Allmännyttans bästa renovering 2023. – Det är härligt att se bredden på årets bidrag! Här hanteras allt från boendeinflytande och trygghet till modern arkitektonisk gestaltning och energieffektivisering. Den som vill ha tips för sitt eget renoveringsprojekt får verkligen behovet tillgodosett, säger Martin Ingvarson, tävlingsgeneral och lokalexpert på Sverige Allmännytta.

Tre projekt till final i tävlingen Allmännyttans bästa nyproduktion 202313.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn enats om vilka av de tio projekt nominerats till Allmännyttans bästa nyproduktion 2023 som går vidare i tävlingen. – De tre projekt som nu går till final har verkligen lyckats med både hållbarhet och en mycket fin gestaltning som lyfter den plats som de nya bostäderna intar, säger tävlingsgeneralen Sofia Hansdotter, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum