Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Vinnarna på Svenska Parasportgalan 2021

Dela

Måndagen den 12 april firade Svenska Parasportgalan femårsjubileum med att hylla de senaste årens största prestationer. Här är listan på alla pristagarna.

Det blev återigen en fantastisk galakväll när Svenska Parasportgalan firade femårsjubileum och hyllade de senaste årens största prestationer. Galan producerades tillsammans med ATG och visades på Sportbladet och Parasport Sveriges Youtube-kanal där du också se alla vinnarintervjuer i efterhand. 

Årets ledare

Pernilla Svensson
Sportskytte 

Från en mycket osäker idrottsframtid med enbart en idrottslegendar i rampljuset – till en rekordstor trupp. Pernilla Svensson tog svenskt skytte genom idrottens största generationsväxling någonsin och har genom det hjälpt till att sätta nya idrottsstjärnor på sporthimlen. Inför Paralympics i Tokyo är skytte återigen en av idrotterna som Sverige hoppas ta flest medaljer i. 

Årets prestation inom Special Olympics 

Ricky Landgraff
Handboll

Ricky Landgraff har under många år varit en av frontfigurerna inom Special Olympics Sverige. Med sin energifyllda och ödmjuka personlighet lyfter han sina lagkamrater såväl på planen som utanför. Under världsspelen i Abu Dhabi 2019 fick han och Unifiedlaget i handboll vinna en efterlängtad guldmedalj. Ricky är en av Special Olympics Sveriges främsta ambassadörer, som under 2020 har fått tagit plats i juryn för Barnidrottspriset.

Årets nykomling 

Louise Etzner Jakobsson
Dressyr

Att hitta nya mål i livet och på tävlingsbanan är en självklarhet för Louise. Med sina två brons från Paralympics i Rio stod Louise Etzner Jacobsson ensam för 20 procent av truppens totala medaljskörd. Hon har åren efter sitt genombrott fortsatt sin framgångssaga med bland annat två EM-silver och är ett av Sveriges största medaljhopp inför Paralympics i Tokyo.

Årets lag

Emil Andersson och Linus Karlsson
Bordtennis

Laget bevisade att det omöjliga inte finns genom att riva ”den kinesiska muren” i semifinalen på Paralympics i Rio 2016. Emil och Linus gick från klarhet till klarhet och visade en laginsats av främsta klass under turneringen som till slut bar ända fram till silver. Åren efter har laget fortsatt att leverera med bland annat ett VM-guld med en finalseger mot de tidigare paralympiska mästarnarna. 

Årets förebild

Maja Reichard
Simning

Med dubbla guld och dubbla silver från EM åkte Maja Reichard till Paralympics i Rio 2016. Där blev hon svenska truppens stora medalj-drottning med sina fyra medaljer och bärgade hela 40% av de svenska medaljerna. Efter att Maja avslutade sin elitkarriär 2019 har hon fortsatt vara en stor förebild med sitt enorma engagemang kring svenska parasport. Hon är de aktivas representant i det Paralympiska Utskottet och under sin aktiva karriär studerade hon dessutom till civilingenjör på KTH.

Årets manlige idrottare 

Zebastian Modin
Längdskidor

Redan som 26-åring får Zebastian Modin räknas som Sveriges främste vinterparalympier i modern tid. Sex VM-medaljer, fem paralympiska medaljer och dessutom segrare i den totala världscupen de senaste fyra säsongerna. Nu siktar han mot sitt fjärde Paralympics i Peking 2022.   

Årets kvinnliga idrottare 

Anna-Carin Ahlquist
Bordtennis

Med 15 mästerskapsmedaljer och tre paralympiska medaljer är Anna-Carin Ahlquist en av Sveriges mest framgångsrika paraidrottare genom tiderna. Hennes mentala styrka och viljekraft sattes på sin spets när hon våren 2019 diagnosticerades med bröstcancer. Bara några månader var hon mirakulöst tillbaka och kunde senare vinna ett bragdartat EM-guld och säkra en plats till Paralympics i Tokyo. 

Årets stjärnskott (Radiosportens pris) 

Ebba Årsjö 
Alpint

Som helt ny inom parasporten har hon slagit igenom på absolut högsta nivå. Efter fyra Europacupsegrar under debutsäsongen kom det definitiva genombrottet under 2020 med dubbla segrar i världscupen. Radiosportens pris till Årets Stjärnskott inom paraidrotten tilldelas 2020 alpina utförsåkaren Ebba Årsjö.

Jerringfondens parasportpris 

Uddevalla Sim 
Marko Mattson och Lova Zettergren

Uddevalla Sim erbjuder anpassad sim- & teknikskola för barn och ungdomar med funktionsvariationer på ett naturligt och inkluderande sätt. Föreningen startade upp paraverksamheten 2012 och den har sedan dess växt för varje år som gått. Under 2020 var ungefär 40 barn- och ungdomar med i föreningens sim- och teknikskola. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Anna-Carin Ahlquist, Jubileets kvinnliga idrottare
Anna-Carin Ahlquist, Jubileets kvinnliga idrottare
Ladda ned bild
Zebastian Modin, Jubileets manlige idrottare
Zebastian Modin, Jubileets manlige idrottare
Ladda ned bild
Ricky Landgraff, Jubileets prestation inom Special Olympics
Ricky Landgraff, Jubileets prestation inom Special Olympics
Ladda ned bild
Emil Andersson och Linus Karlsson, Jubileets lag
Emil Andersson och Linus Karlsson, Jubileets lag
Ladda ned bild
Louise Etzner Jakobsson, Jubileets nykomling
Louise Etzner Jakobsson, Jubileets nykomling
Ladda ned bild
Maja Reichard, Jubileets förebild
Maja Reichard, Jubileets förebild
Ladda ned bild
Pernilla Svensson, Jubileets ledare
Pernilla Svensson, Jubileets ledare
Ladda ned bild
Ebba Årsjö, Radiosportens pris - Årets stjärnskott
Ebba Årsjö, Radiosportens pris - Årets stjärnskott
Ladda ned bild

Om

Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté
Idrottens Hus, Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

http://www.parasport.se

Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté är ett av 71 Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet (RF) och administrerar idrott för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning inom 15 idrotter.

Vi har ca 37 000 medlemmar organiserade i ca 500 föreningar.

Parasportförbundet innehar även rollen som Sveriges Paralympiska Kommitté med ansvar för den paralympiska idrotten och Sveriges deltagande i Paralympics. 

Vi leder också arbetet med Special Olympics Sweden, som är bredd- och motionsidrott för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Notering: Paralympics är Parasportens motsvarighet till de Olympiska Spelen.

Följ Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Parasportförbundet och Paralympiska Kommitté

Miljoner från ATG till Sveriges paralympier8.5.2021 19:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter ett års pandemi-väntan är det äntligen dags för Paralympics i Tokyo, 24 augusti-5 september. För att skapa bästa möjliga förutsättningar för de svenska paralympierna att lyckas bidrar ATG årligen, i samband med Paralympiatravet, med ett ekonomiskt stöd till Sveriges Paralympiska Kommitté. I år blev summan 2 097 256 kronor. – Det här betyder otroligt mycket för våra idrottare, kommenterar Åsa Llinares Norlin, ordförande i Sveriges Paralympiska Kommitté.

Täby Badminton prisas av ATG Drömfond®4.5.2021 09:41:16 CEST | Pressmeddelande

Täby Badminton är en av Sveriges mest framgångsrika badmintonklubbar, med hela 243 SM-guld och medaljer i VM och EM. Nu prisas Täby Badminton av ATG Drömfond® för sitt arbete med att tillgängliggöra badmintonsporten för personer med funktionsnedsättning. – Det här ger oss ännu större möjligheter att ta emot fler barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning som vill spela badminton hos oss, säger klubbchefen Peter Axelsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum