Skogsstyrelsen

Virkeslagren ökade med över 30 procent

Dela

Det totala lagret av barrsågtimmer, massaved och massaflis ökade med 36 procent i juni jämfört med samma tidpunkt förra året. Enligt Skogsstyrelsens lagerundersökning låg det på 10,1 miljoner kubikmeter den 30 juni i år. Lagren av tall- och barrmassaved och har inte varit så stora sedan åren efter stormen Gudrun 2005.

Foto: Michael Ekstrand, Skogsstyrelsen
Foto: Michael Ekstrand, Skogsstyrelsen

– Mycket tyder på att världsekonomin är på väg in i en lågkonjunktur. Faller efterfrågan på svenska skogsprodukter och produktionen minskar samtidigt som virkesavverkningen är relativt oförändrad, så innebär det stigande virkeslager. Även avverkning av skog angripen av granbarkborre kan ha påverkat, säger Stefan Karlsson utredare vid Skogsstyrelsen.

Lagret av tall- och barrmassaved var med 4,1 miljoner kubikmeter 55 procent större än förra året.

– Så här stora lager har vi inte sett sedan åren efter stormen Gudrun för snart 15 år sedan, säger Stefan Karlsson.

Massaved ökade med 32 procent

Lagren av massaved uppgick till totalt 5,7 miljoner kubikmeter vilket var 32 procent mer än samma tid förra året. Största ökningen var i norra delen av landet. Lagren av granmassaved och lövmassaved var 0,8 respektive 0,9 miljoner kubikmeter.

Massavedslagren vid virkesterminal var dubbelt så stort i somras som förra sommaren. Det betyder att lagren under sommaren var ungefär jämt fördelade vid bilväg, industri och terminal.  

Lagret av massaflis var 1,1 miljoner kubikmeter. Även detta var en ökning med 36 procent jämfört med samma tid förra sommaren.

Barrsågtimmer ökade i hela landet

Lagren av barrsågtimmer beräknas ha uppgått till 3,3 miljoner kubikmeter vilket är 34 procent mer än vid samma tidpunkt förra året. Lagret ökade i hela landet och som mest i södra delen med 58 procent.

Undersökningen ingår i Sveriges officiella statistik och samtliga resultat finns i Skogsstyrelsens statistikdatabas: https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslista/stor-okning-av-virkeslager/

All statistik ovan gäller kubikmeter barkat virke (m³f ub).

Mer information:

Stefan Karlsson, utredare, enheten för policy och analys, Skogsstyrelsen, 036-35 93 67, 070-228 97 40, stefan.karlsson@skogsstyrelsen.se

Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se

Bilder

Foto: Michael Ekstrand, Skogsstyrelsen
Foto: Michael Ekstrand, Skogsstyrelsen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum