Trafikverket

Vision Zero 2017 – sätter trafiksäkerhet på den globala agendan

Dela

Nollvisionen har hjälpt oss att halvera dödsfallen i vägtrafiken i Sverige under de senaste tjugo åren. Trafikolyckor bedöms av WHO att vara den femte vanligaste dödsorsaken i världen 2030. Nu är trafiksäkerhet till och med inkluderat i FN:s hållbarhetsmål.

Vision Zero Conference 2017 är ett viktigt bidrag för att nå FN:s globala mål om hållbar utveckling. Under två dagar träffas världens ledande experter, ministrar och beslutsfattare från Afrika, Amerika, Asien och Europa för att diskutera trafiksäkerhet på en strategisk nivå. Värd för konferensen är infrastrukturminister Anna Johansson, Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon och Transportstyrelsens vikarierande generaldirektör Jonas Bjelfvenstam. Konferensen kommer att fokusera på:

  • Transportsystemet är för första gången en del i FN:s mål för hållbar utveckling. FN har definierat det som ett av de viktiga områdena inom de globala målen för hållbar utveckling.

  • Trafiksäkerhet är viktigt i utveckling av hållbara städer. Att kunna gå, cykla och resa trafiksäkert är hörnstenar i en modern stad.

  • Nollvisionen fyller 20 år! 1997 fattade Sveriges riksdag ett historiskt beslut om att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Det har varit vägledande för strategier, åtgärder, produkter och innovation inom trafiksäkerhet.

  • Tekniska innovationer och ett bredare förhållningssätt skapar framåtdriv inom trafiksäkerhet.

Svensk och internationell press och media hälsas välkomna till konferensen. Anmälan krävs. Ta med presslegitimation eller motsvarande. Vid en särskild frågestund, onsdag 14 juni, klockan 15.05–15.25 kan ni ställa era frågor till Matts-Åke Belin, trafiksäkerhetsspecialist, Trafikverket.

Datum: Onsdag–torsdag, den 14–15 juni, 2017
Tid: Klockan 9.00–16.30 och 9.30–16.00
Plats: Clarion Hotel Sign, Stockholm

För hela programmet och listan på huvudtalare och paneldeltagare:
www.trafikverket.se/visionzero
#VisionZero2017

Nyckelord

Kontakter

För mer information och anmälan till Vision Zero
Ulrika Karlsson, presskommunikatör, 070-762 39 54, ulrika.a.karlsson@trafikverket.se
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum