VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

VTI har påbörjat ett 4-årigt projekt om cykellogistik inom urbana områden

Dela
Cykellogistik inom urbana områden (CUBA) är ett projekt om gods- och varutransporter med cyklar i städer. Det övergripande målet är att öka kunskapen om hur andelen av gods- och varutransporter i städer som sker med cykel kan öka på ett socialt hållbart sätt.
Foto: Tiina Mauritzell
Foto: Tiina Mauritzell

Projektledare på VTI är Jens Alm som tillsammans med forskningsassistent Annika Otto och samarbetspartner på Lunds tekniska högskola och Ekonomihögskolan på Lunds universitet kommer att driva projektet. Projektet är på uppdrag av Trafikverket och Annikas doktorandarbete på Lunds tekniska högskola ingår i CUBA.

Syftet med projektet är att visa fram vilka möjligheter, utmaningar och hinder som finns för att öka andelen av gods- och varutransporter som sker med cykel. Det bor fler och fler personer i de större städerna, vilket innebär ett ökat antal leveranser av gods och varor. Det är därför viktigt att forska om hur gods- och varutransporter som är både ekologiskt och socialt hållbara kan utvecklas.

Idag finns väldigt lite forskning om arbetsvillkor, trafiksäkerhet och andra sociala hållbarhetsmål kring cykellogistiken. I en alltmer växande bransch riskerar dessa mål hamna i konflikt med miljömässiga mål. Därför behöver samhället sikta på att utvecklingen i städer går mot en ökad andel gods- och varutransporter med cykel och att det kommer att ske på ett social hållbart sätt. Projektet ska resultera i ökad kunskap av cykellogistikens möjligheter, hinder och utmaningar. Tillsammans med berörda aktörer ska forskarna även utveckla policyrekommendationer för hållbar cykellogistik.Projektet kopplar även till mål i Agenda 2030 och de klimat- och transportpolitiska målen.

– Det ska bli intressant att få titta på alla de olika perspektiven från olika aktörer, till exempel kommuner, företag, anställda och kunder. Alla behöver bidra tillsammans för att kunna öka andelen av cykellogistik på ett hållbart sätt, säger Annika Otto.

Text: Tiina Mauritzell/VTI

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Tiina Mauritzell
Foto: Tiina Mauritzell
Ladda ned bild

Om

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut



013-20 40 00http://www.vti.se

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund. 

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Visioner om cirkularitet blir verklighet i Helsingborg28.11.2024 15:44:13 CET | Pressmeddelande

Varje år körs stora mängder byggavfall, slaggrus och restasfalt till deponi. Ett forskningsprojekt, lett av RISE, Sveriges Forskningsinstitut, ska göra det möjligt att återvinna och ge materialen nytt liv. Precis i dagarna har en så kallad testbädd byggts i Helsingborg, bestående av 4 stycken 27 meter långa avsnitt där de olika materialens långsiktiga prestanda och miljöpåverkan ska undersökas, den första testbädden i sitt slag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye