Umeå kommun

Vuxenutbildningen samlas i nya lokaler

Dela
Vuxenutbildningen får nya ljusa lokaler i området Berghem. De nya lokalerna gör att verksamheten, som tidigare varit utspridd, kan samlas på en plats. – Det blir en arena för vuxenutbildning med lokaler som är särskilt byggda för att passa verksamhetens behov, säger Åza Hortell, områdeschef för gymnasiet och vuxenutbildning.
Bild som visar entrén till de nya lokalerna. Illustration av LINK Arkitektur.
Bild som visar entrén till de nya lokalerna. Illustration av LINK Arkitektur.

De nya lokalerna kommer att utformas så att det är möjligt för både elever och personal att kunna samarbeta eller jobba enskilt. Eftersom mycket av undervisningen sker på distans ska det finnas särskilda rum för det.

– Särskild hänsyn har också tagits till ljusinsläpp och en bra ljudnivå, säger Johannes Wiberg, byggprojektledare.

Idag finns det en byggnad på Mossvägen i området Berghem där vissa verksamheter inom vuxenutbildningen redan har lokaler. Den nya byggnaden byggs bredvid den nuvarande i samma stil med två våningar samt en suterrängvåning. De två byggnaderna binds samman genom en länk och en ny entré skapas. När allt är klart och vuxenutbildningen är samlad rymmer lokalerna både undervisningslokaler och studieytor i form av Lärcentrum som alla som studerar på Komvux eller Yrkeshögskola kan använda. Studie-och yrkesvägledning, antagningsfunktion och ledning för Komvux och Yrkeshögskola tar också plats i de nya lokalerna.

Byggnaden har en stomme av trä, istället för betong som normalt används, vilket ger mindre klimatpåverkan. Just stommen är en byggnadsdel som står för stor klimatpåverkan från byggskedet.

– Vi utreder också om det finns möjlighet att sätta upp solceller på taket på byggnaden, berättar Johannes Wiberg, byggprojektledare.

Planen är att skolan ska börja byggas hösten 2023 och att vuxenutbildningen kan flytta in höstterminen 2025. Nästa steg för kommunen är att söka bygglov och upphandla en entreprenör för uppdraget. Vasaskolan där vuxenutbildningen har en del av sin verksamhet ska göras om till ett gymnasium eftersom det finns ett stort behov av gymnasieplatser då antalet 16–18-åringar förväntas öka mycket de närmsta åren.

För mer information kontakta:

Åza Hortell
områdeschef gymnasiet och vuxenutbildning
Umeå kommun
090–16 12 75
åza.hortell@umea.se

Johannes Wiberg
byggprojektledare
Umeå kommun
090–16 23 95
johannes.wiberg@umea.se

Nyckelord

Bilder

Bild som visar entrén till de nya lokalerna. Illustration av LINK Arkitektur.
Bild som visar entrén till de nya lokalerna. Illustration av LINK Arkitektur.
Ladda ned bild
Bild som visar de nya lokalerna. Illustration av LINK Arkitektur.
Bild som visar de nya lokalerna. Illustration av LINK Arkitektur.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum