Röda korset

World Disasters Report 2020: Klimatstöd misslyckas med att skydda de mest utsatta

Dela

Globala ansträngningar att tackla klimatförändringarna misslyckas med att skydda de allra mest utsatta. Istället lämnas de att kämpa för att skydda den egna befolkningen från allvarliga konsekvenser av torka, stormar och översvämningar. Det visar årets upplaga av Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen World Disasters Report.

Räddningsarbetare från filippinska Röda Korset hjälper människor drabbade av översvämningar efter tyfonen Vamco.
Räddningsarbetare från filippinska Röda Korset hjälper människor drabbade av översvämningar efter tyfonen Vamco.

Det är just nu högsäsong för tropiska stormar men i år är de fler än de brukar vara. Bara sedan början av oktober har oväder med starka vindar och stor nederbörd dragit in över bland annat Filipinerna, Vietnam och Centralamerika som lett till omfattande översvämningar, jordskred och tsunamiliknande stormfloder, som har förstört hem och försörjningsmöjligheter och lett till dödsfall. Extremvädren har påverkat över 35 miljoner människors liv.

-          Klimatkrisen är också en humanitär kris - och de drabbar de redan utsatta hårdast, säger Margareta Wahlström, Röda Korsets ordförande och tidigare chef för FN:s katastrofriskreduceringsorgan UNDRR. Årligen behöver 100 miljoner människor humanitärt stöd till följd av klimat- och väderrelaterade kriser samtidigt som vi vet att mer förebyggande insatser skulle löna sig både i mänskliga och ekonomiska termer.

Hjälpen går till länder med medelstora risker

World Disasters Report 2020 visar att globala ansträngningar att tackla klimatförändringarna misslyckas med att skydda de allra mest utsatta. Inget av de 20 länder som är hårdast drabbat av klimatförändringarna och klimatrelaterade naturkatastrofer är bland de länder som får mest klimatanpassningstöd, sett till befolkningsmängd.

Den skeva finansieringen är extra allvarlig eftersom de klimatrelaterade naturkatastroferna som översvämningar, orkaner och värmeböljor har ökat med 35 procent sedan 1990. 1,7 miljarder människor har de senaste tio åren påverkats av naturkatastrofer genom att deras hem har förstörts eller att de har förlorat sina inkomster. Det har också det lett till 410 000 dödsfall, de flesta i låginkomstländer. Allt pekar på att den utvecklingen kommer att fortsätta. Men det behöver inte bli så.

 

Om World Disasters Report

World Disasters Report har publicerats sedan början av 1990-talet och hämtar sin grunddata från The Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED). Utöver det används en mängd andra källor som tex IPCC:s rapporter.

Snabb fakta

 • 2019 inträffade 308 naturkatastrofer som drabbat 97,6 miljoner människor och dödade över 24 000 personer
 • 77% av de naturkatastroferna var klimat- och väderrelaterade
 • Varje år behöver i snitt 100 miljoner människor i världen humanitärt stöd till följd av klimatrelaterade katastrofer och antalet fortsätter att öka varje år. År 2050 kan antalet drabbade människor vara det dubbla (källa: The Cost of Doing Nothing, 2019)
 • Över 50 miljoner människor har i år drabbats samtidigt av både covid och naturkatastrofer som översvämning, torka eller tropiska stormar.

Länderna med högst sårbarhet* för klimatförändringar

 • Somalia
 • Afghanistan
 • Tchad
 • Myanmar
 • Haiti
 • Sydsudan
 • Niger
 • Sudan
 • Eritrea
 • Kongo

*Sårbarheten mäts som en kombination mellan risken för klimat- och väderrelaterade katastrofer och samhällenas möjlighet att förebygga och hantera dem.

Nyckelord

Bilder

Räddningsarbetare från filippinska Röda Korset hjälper människor drabbade av översvämningar efter tyfonen Vamco.
Räddningsarbetare från filippinska Röda Korset hjälper människor drabbade av översvämningar efter tyfonen Vamco.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Rätten till skydd får stå tillbaka när EU fokuserar på återvändande28.9.2020 08:56:08 CESTPressmeddelande

I onsdags presenterade Ylva Johansson EU-kommissionens förslag till en migrations- och asylpakt. Ylva Johansson betonade under pressträffen att EU ska erbjuda skydd till människor som behöver det, vilket är välkommet. Tyvärr motsäger förslagen retoriken - rätten att söka skydd och möjligheten för migranter och flyktingar att tillgodose sina grundläggande mänskliga rättigheter ges litet utrymme i pakten.

Röda Korset: Kommentar på migrationskommitténs betänkande 15.9.2020 15:32:11 CESTPressmeddelande

Idag tog justitieminister Morgan Johansson emot betänkandet från den parlamentariska migrationspolitiska kommittén. Betänkandet lämnar förslag på ett antal områden, bland annat föreslår man att nuvarande längd på tidsbegränsade tillstånd permanentas och att permanenta uppehållstillstånd endast ska kunna ges om den sökande uppfyller vissa krav, vilket är helt nytt i Sverige. Betänkandet föreslår också att en humanitär skyddsgrund införs och att försörjningskraven för familjeåterförening blir kvar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum