Yttrande om familjeåterförening och barns humanitära skäl

Svenska kyrkan är närvarande i hela Sverige genom sina 1 300 församlingar. Som en del av församlingarnas diakonala uppdrag, pågår en omfattande social och stödjande verksamhet för de som är nya i Sverige.
– I församlingarna möter vi människor som på grund av krig och förföljelse separerats från sina anhöriga. Förutom att vi ser det mänskliga lidandet hos de som tvingas leva åtskilda vet vi att möjligheten till återförening med sin familj är en nyckel till en lyckad integration, säger Wanja Lundby-Wedin, 1:e vice ordförande i kyrkostyrelsen.
När människors värde och rättigheter hotas och med Svenska kyrkans långa erfarenhet av att arbeta med människor på flykt yttrar vi oss i denna fråga.
– För Svenska kyrkan är det viktigt att värna barnperspektivet i migrationslagstiftningen utifrån barns särställning i vår kristna tro. Det blir därför naturligt att vi yttrar oss när barn i utsatthet riskerar att fara illa, säger Daniel Tisell, 2:e vice ordförande i kyrkostyrelsen.
Sammanfattning av Svenska kyrkans yttrande
- Svenska kyrkan avstyrker förslaget att begränsa möjligheten att medge undantag från försörjningskravet när anknytningspersonen är alternativt skyddsbehövande.
- Svenska kyrkan avstyrker förslaget att tidsfristen för vidarebosatta ska räknas från beslutsdatum i stället för inresedatum.
- Svenska kyrkan avstyrker förslaget att avskaffa särskilt ömmande omständigheter för barn samt för vuxna med särskild anknytning till Sverige.
- Svenska kyrkan uppmanar regeringen att utveckla barnkonsekvensanalysen i lagrådsremissen för att tydliggöra de avsteg från barnkonventionen som de nu aktuella lagförslagen kan innebära.
Rätten till familjeliv är en grundläggande mänsklig rättighet. Människor som beviljats skydd i Sverige bör därför inte omfattas av krav på försörjningskrav vid anhöriginvandring. Försörjningskrav innebär många gånger i praktiken ett hinder för familjer att leva tillsammans. Svenska kyrkan ser allvarligt på att förslaget gör skillnad i möjligheten att åtnjuta rätten till familjeliv mellan flyktingar och alternativt skyddsbehövande. Detta går även emot rekommendationer från både FN:s flyktingkommissariat och EU-kommissionen.
Svenska kyrkan avstyrker även förslaget att tremånadersfristen för vidarebosatta ska ändras från inresedatum till beslutsdatum. Denna förändring innebär att anhöriga till vidarebosatta flyktingar i praktiken kommer ha svårt att hinna ansöka om återförening innan tidsfristen löper ut.
Sedan 1 januari 2020 är även FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag. Svenska kyrkan finner att den nu föreslagna ändringen av särskilt ömmande omständigheter för barn till synnerligen ömmande omständigheter innebär ett minskat utrymme för att ta hänsyn till barns hälsoskäl och andra personliga omständigheter såsom lång vistelse i Sverige. Ändringen skulle försämra barns rättigheter på ett sätt som går emot syftet med att barnkonventionen antagits som svensk lag.
Remisser
Svenska kyrkan, andra trossamfund, ekumeniska och interreligiösa råd har exkluderats från Justitiedepartementets remisslista. Svenska kyrkan anser att vi borde ha varit remissinstans och lämnar därför ett yttrande på regeringens utkast till lagrådsremiss.
Nyckelord
Kontakter
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Stefan HåkanssonPressekreterare
Presskontakt för Act Svenska kyrkan (Svenska kyrkans biståndsverksamhet), kyrkostyrelsen, migration, klimat, hållbarhetsarbetet.
Bilder
Dokument
Om
Runt 5,6 miljoner människor är med i Svenska kyrkan vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation. Vi styrs demokratiskt, finns lokalt över hela landet och har ett betydande internationellt arbete.
Svenska kyrkan har verksamhet i nära 1 300 församlingar och är en viktig mötesplats för många. 2,7 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn och unga deltar i olika öppna verksamheter.
Svenska kyrkan ansvarar för att hålla ett omfattande och tusenårigt kulturarv vid liv. Det handlar bland annat om cirka 3 400 kyrkobyggnader med inventarier och 3 300 begravningsplatser.
Svenska kyrkan:
- Nästan 300 000 gudstjänster
- 13,3 miljoner deltagare på gudstjänster
- 250 000 konsertbesökare
- 109 000 hembesök av präst eller diakon
- 112 000 besök på sjukhus och andra institutioner
- 61 300 kyrkliga begravningar
- 90 000 körsångare i alla åldrar
- Sveriges femte största skogsförvaltare
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Britta Marakatt Labba får Samiska rådet i Svenska kyrkans kulturpris9.6.2023 11:09:15 CEST | Pressmeddelande
Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att tilldela 2023 års kulturpris till textilkonstnären Britta Marakatt Labba. Hon får priset för hennes långvariga konstnärliga arbete att synliggöra samisk kultur och samisk identitet i både kyrka och samhälle.
Kyrkans antijudiska historia i fokus på Bokmässan8.6.2023 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpptes programmet för Bokmässan 2023. Svenska kyrkan lyfter under årets tema Judisk kultur ständigt aktuella frågor om det historiska förhållandet mellan judendom och kristendom och den kristna kyrkans roll i antisemitisk mytbildning.
Dags att dagens asylboenden förbättras – Svenska kyrkans förslag till regeringen1.6.2023 10:59:27 CEST | Pressmeddelande
Nya asylboenden måste utformas och lokaliseras så att människor har nära till kollektivtrafik, service och fritidsaktiviteter. Kollektiva asylboenden är heller inte lämpliga för barnfamiljer. Det menar Svenska kyrkan i ett yttrande till regeringen.
Konfirmander vill ha tydliga svar om Gud - en utmaning för kyrkan25.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unga som konfirmeras i dag vill ha tydlig undervisning om Gud och Jesus för att kunna ta ställning till den kristna tron. Men för kyrkan är det viktigt att konfirmationen inte handlar om att landa i ett ”antingen-eller”-beslut. Det framkommer i en ny rapport om hur konfirmandarbetet i Svenska kyrkan utvecklats under 2000-talet.
Ny kyrkohandbok på teckenspråk23.5.2023 09:40:46 CEST | Pressmeddelande
Kyrkohandboken har översatts till svenskt teckenspråk och tas i bruk i Uppsala domkyrka på pingstdagen. Gudstjänsten firas på teckenspråk och sänds live på Svenska kyrkans webbplats och taltolkas till svenska. Ärkebiskop Martin Modéus medverkar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum