Nya pengar till skötsel av skyddad skog – nu görs första kartläggningen
För första gången har Skogsstyrelsen fått öronmärkta pengar för att sköta skyddad skog i Sverige. Därför har Skogsstyrelsen dragit igång en unik nationell kartläggning av hur stort behovet är i de 13 000 områden som finns. På flera håll i landet är samtidigt intresset rekordstort från skogsägare att sköta den skyddade skogen.
– Det är inte bra när vi skyddar skog och sedan lägger den i malpåse. Nu har vi fått en möjlighet att dra igång arbetet med att beta av det stora behovet av skötsel och därmed behålla de höga naturvärden som finns i den skyddade skogen, säger Emma Liljewall som är projektledare på Skogsstyrelsen.
Pengarna gör det möjligt att bekosta konkreta skötselåtgärder i den skyddade skogen, antingen av skogsägaren själv, via en entreprenör eller genom Skogsstyrelsen. Intresset hos skogsnäringen är nu så stort i flera län i södra Sverige, att Skogsstyrelsen behöver prioritera de områden som har störst behov av skötsel.
Skogsstyrelsen kan skydda skog som har höga naturvärden/stor betydelse för växter och djur på två sätt: biotopskydd och naturvårdsavtal. Markägaren kompenseras ekonomiskt när skogen skyddas.
Men skogen kan behöva skötas för att de höga naturvärdena ska bestå. I år har regeringen avsatt 50 miljoner för det som kallas naturvårdande skötsel. Utöver ersättning för skötselåtgärderna, innebär satsningen att Skogsstyrelsen för första gången kartlägger samtliga områden för att se var behoven finns. Ett arbete som redan är igång över hela landet.
I dag finns 60 000 hektar skyddad skog fördelat på 13 000 områden och en försiktig uppskattning är att mer än hälften av dessa har ett skötselbehov.
– Vi hoppas nu att vi får pengar för skötsel även kommande år så vi kan fortsätta arbetet med att vårda den skog som är skyddad. Behovet finns och det är ju även något som Riksrevisionen lyfte i sin granskningsrapport nyligen, säger Emma Liljewall.
De vanligaste skötselåtgärderna är:
- Gynna något eller några specifika trädslag, som annars hotas att konkurreras ut. Vanligast är att gran måste tas bort för att ge plats till lövträd eller tall.
- Återskapa eller imitera naturliga störningar, till exempel brand, översvämning eller storm vars följder skapar rätt förutsättningar för vissa arter.
Läs mer om naturvårdande skötsel här:
https://www.skogsstyrelsen.se/bruka-skog/naturvard/
https://www.skogsstyrelsen.se/nyhetslista/stora-satsningar-pa-skog-i-regeringens-budgetforslag/
Anna Norrby, specialist områdesskydd, Skogsstyrelsen, 0346-377 57, 070-216 94 98, anna.norrby@skogsstyrelsen.se, (tillgänglig under vecka 27)
Johanna Hedlund, naturvårdsspecialist, Skogsstyrelsen, 08-514 514 71, 072-234 78 98, johanna.hedlund2@skogsstyrelsen.se (tillgänglig under vecka 27 och 28)
Pressjour, Skogsstyrelsen, 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Ny naturupplevelse invigs för shoppande familjer i Ullared18.5.2022 08:44:33 CEST | Pressmeddelande
Nu kan shoppande familjer och naturintresserade campinggäster i Ullared få uppleva naturen på ett helt nytt sätt med fina fiskar och ovanliga musslor. Den 21 maj invigs vandringsslingan Vattnets värden längs med Hjärtaredsån precis intill Gekås camping. Vi startar klockan 10.00 och håller på till klockan 14.00.
100 000 nya kulturlämningar hittades i skogen med ny AI-teknik9.5.2022 08:57:29 CEST | Pressmeddelande
Med hjälp av ny teknik, data från laserskannad skog och artificiell intelligens, har 100 000 kulturlämningar som tidigare inte var kända hittats i svenska skogar. Dataunderlaget kan därmed bidra till att minska risken för skador eller påverkan vid exempelvis skogsbruk eller utbyggnad av infrastruktur och nu ska tekniken utvecklas.
Nya kartor visar: här är risken för granbarkborre störst3.5.2022 09:03:19 CEST | Pressmeddelande
Med hjälp av digitala riskkartor kan skogsägare se var risken är som störst för angrepp av granbarkborren. Snart vaknar skadeinsekten ur sin vintervila och Skogsstyrelsen uppmanar därför skogsägare att ta hjälp av de uppdaterade och mer träffsäkra kartorna i sin mobil eller dator.
Nedblåsta granar ökar risken för nya angrepp av granbarkborre28.4.2022 08:56:03 CEST | Pressmeddelande
Efter vinterns stormar och oväder finns det gott om nedblåsta och snöskadade träd som granbarkborren kan föröka sig i över stora delar av Götaland och Svealand. Därför behöver nu skogsägare agera för att minska risken för ökade angrepp av skadeinsekten som snart vaknar till liv.
Snökanonen knäckte stora mängder skog i Örebro län – ökad risk för granbarkborre26.4.2022 15:11:37 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har senaste veckan fått fler och fler rapporter om stora mängder skog som skadats i Örebro län av snöovädret innan påsk. Hela bestånd med skog kan vara spolierade av den tunga blötsnön och måste avverkas i förtid. Skogsägare uppmanas nu agera för att minska riskerna för ökade angrepp av granbarkborren som snart vaknar till liv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum