GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch
GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch

GS är Sveriges nyaste fackförbund. Vi organiserar ca 50 000 anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch.
Den 1 juni 2009 bildades GS. Innan dess hade det gjorts ett grundläggande arbete i en utredning, som undersökte möjligheterna med ett samgående mellan Grafiska Fackförbundet Mediafacket och Skogs- och Träfacket.

Hundratals trä- och byggarbetare överlämnade namninsamling till bostadsministern6.2.2024 20:16:56 CET | Pressmeddelande

Ikväll (6/2) demonstrerade hundratals bygg- och träarbetare från olika delar av landet mot regeringens walkover i byggkrisen. I samband med demonstrationen överlämnade medlemmar från GS-facket och Byggnads 18.155 namnunderskrifter för ökat byggande till bostadsminister Andreas Carlsson. ”I andra länder klarar man av att både bygga bostäder och bekämpa inflationen, det kan vi göra även i Sverige” säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Demonstration 6/2 och överlämning av protestlista till bostadsminister Andreas Carlsson5.2.2024 08:45:48 CET | Pressinbjudan

Under parollen ”Bygg bort krisen – bygg bostäder” samlar fackförbunden GS-facket och Byggnads till demonstration på Sergels Torg den 6 februari klockan 17.00. I samband med demonstrationen kommer bostadsminister Andreas Carlsson att ta emot en protestlista som närmare 18.000 människor skrivit under i syfte att få regeringen att göra mer för att lindra byggkrisen.

GS-facket når förlikning – ny praxis för ockerhyra inom skogsbruket28.11.2022 10:35:47 CET | Pressmeddelande

Allt fler migrantarbetare inom skogsvården vittnar om oskäliga hyror i samband med att de tar anställning i Sverige och erbjuds boende av arbetsgivaren. I en domstolsprocess har GS-facket nu nått en förlikning med en skogsentreprenör som tagit ut en oskäligt hög hyra från de migrantarbetare som bolaget hyrt ut bostad till. Förlikningen innebär att migrantarbetarna får en tillfredställande lösning på tvisten och att parterna nu har en ny praxis att förhålla sig till i frågan om hyresocker.

GS anmäler Stora Enso för avvikelse från skogscertifieringssystemen FSC och PEFC16.12.2021 14:16:16 CET | Pressmeddelande

GS-facket agerar nu mot Stora Enso och skickar en formell avvikelseanmälan till certifieringssystemen FSC och PEFC. GS anser att Stora Enso inte lever upp till standardernas principer om att gynna det lokala näringslivet när bolaget väljer att inte förlänga avtalet med lokala entreprenörer och anlitar en entreprenör med säte i en annan del av landet och vars personal utgörs av migrantarbetare.

GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö kommenterar DNs senaste granskning och ljudinspelning25.8.2021 13:54:13 CEST | Pressmeddelande

DN publicerar idag en artikel där två migrantarbetare från Polen vittnar om allvarliga brister på arbetsplatsen. Planteringsarbetarna har spelat in samtal där det framgår att företagsledningen medvetet bryter mot kollektivavtalet. ”Upprörande och något som stärker GS bild av en bransch med allvarliga brister” säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

GS-facket anklagar stora skogsbolag för arbetskraftsexploatering15.5.2021 07:59:52 CEST | Pressmeddelande

GS har idag tagit del av Dagens Nyheters granskning där flera migrantarbetare vittnar om ett utbrett utnyttjande inom svenskt skogsbruk. GS-facket anklagar nu de stora bolagen för att de bär det huvudsakliga ansvaret för de missförhållandena som DN nu rapporterar om. ”I offentligheten omfamnar de stora skogsbolagen den svenska arbetsmarknadsmodellen, men i realiteten sänker dem den. Skogsbolagen måste titta sig i spegeln och fråga sig vad för skogsbruk de vill ha i Sverige.” Säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

GS säger ja till nya avtal på 29 månader1.11.2020 10:08:00 CET | Pressmeddelande

Samtliga fem förbund i Facken inom industrin (där GS ingår) har gemensamt svarat ja till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan i industriförhandlingarna. Avtalen löper över 29 månader och har ett avtalsvärde på 5,4 procent. De sista 12 månaderna är uppsägningsbart. Avtalen ger förutsättningar för fortsatta reallöneökningar och ligger på en nivå som kan normera på svensk arbetsmarknad och samtidigt gynna Sveriges konkurrenskraft. För LO-förbunden innehåller avtalen en låglönesatsning där arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar under 26 100 per månad får en högre lönepott. Det innebär också ett förstärkt försäkringspaket som sänker åldern för när anställda samlar in till sin avtalspension. Avtalen ger en nivåhöjning på 3 procent den 1 november 2020 och 2,4 procent den 1 april 2022. De nya avtalen gäller från den 1 november 2020 till och med den 31 mars 2023. GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö: Vi har just genomfört en historiskt svår avtalsrörelse med riktigt tuf

GS stödjer demokratikampen i Belarus med 47000 kronor!10.9.2020 14:06:00 CEST | Pressmeddelande

För GS är det självklart att vara ett aktivt förbund på såväl det lokala- som på det globala planet. Vårt fackliga arbete tar alltid avstamp i en stark övertygelse om demokratins betydelse för en bättre arbetsplats och en bättre värld. Därför stödjer GS demokratikampen i Belarus med 1 kr/per medlem och uppmanar andra, så väl våra egna avdelningar som andra förbund och organisationer att göra detsamma!

GS-fackets avtalskrav för fortsatta löneökningar20.12.2019 12:23:00 CET | Pressmeddelande

GS-facket har idag överlämnat sina avtalskrav till Trä- och möbelföretagen (TMF), Grafiska Företagen (GF), Industriarbetsgivarna (IA) och Gröna Arbetsgivare (GA) . Gemensamma avtalskrav som GS driver tillsammans med LO och Facken inom Industrin: Löner: Förbundens gemensammakrav är löneökningar på 3,0 procent. Det är långsiktigt hållbart och garanterar fortsatta reallöneökningar, samtidigt som det bidrar till en hög sysselsättning. Avsättning till deltidspension/flexpension: Vi kräver fortsatta avsättningar till systemet fördeltidspension/flexpension. Åtgärder för minskade arbetsskador och förbättrad rehabilitering: Vi kräver vi att introduktion till arbetsmiljörisker, säkerhetsrutiner och arbetsmiljöpolicys ges vid all nyanställning, inhyrning, ny befattning eller efter en tids frånvaro. Vi kräver också att arbetsanpassnings- och rehabiliteringsverksamheten ska stärkas. Åtgärder för att främja jämställdheten Vi kräver arbetsgivarna ska upprätta en handlingsplan där det kartläggs vilka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Sista
  • >>

GS är Sveriges nyaste fackförbund. Vi organiserar ca 50 000 anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch.
Den 1 juni 2009 bildades GS. Innan dess hade det gjorts ett grundläggande arbete i en utredning, som undersökte möjligheterna med ett samgående mellan Grafiska Fackförbundet Mediafacket och Skogs- och Träfacket.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye