Sveriges Riksbank-logo

Sveriges Riksbank

Riksbanken är Sveriges centralbank. Vi ska se till att inflationen är låg och stabil över tid, bidra till att det finansiella systemet är stabilt och effektivt och att det går att göra betalningar. Riksbanken ger också ut Sveriges sedlar och mynt.

The Riksbank is Sweden’s central bank. We are to ensure that inflation is low and stable over time, contribute to the stability and efficiency of the financial system and make sure that payments can be made. The Riksbank also issues Sweden's banknotes and coins.

  • Sveriges Riksbank
År
Visa Allt

Ny strategisk allokering av guld- och valutareserven och oförändrad valutasäkring1.4.2025 10:30:01 CEST | Sveriges Riksbank

Riksbanken har beslutat om en ny strategisk allokering av guld- och valutareserven, vilket bland annat innebär att det introduceras ett fåtal nya euroländer i valutareserven. Dessutom behålls nuvarande valutasäkring. Genom detta uppnår Riksbanken en bra avvägning mellan beredskap, risk och avkastning. Förändringen innebär att Riksbanken förväntas öka sin intjäning något.

6 bilagor

Protokoll från det penningpolitiska mötet den 19 mars 202526.3.2025 09:30:01 CET | Sveriges Riksbank

Vid det penningpolitiska mötet den 19 mars 2025 beslutade direktionen att lämna styrräntan oförändrad på 2,25 procent. I protokollet från mötet går det att följa den diskussion som ledde fram till beslutet och se hur de olika direktionsledamöterna argumenterade. Direktionen håller normalt åtta penningpolitiska möten per år då man fattar beslut om penningpolitiken. Cirka fem arbetsdagar efter varje penningpolitiskt möte publiceras protokollet från mötet.

2 bilagor

Styrräntan oförändrad på 2,25 procent20.3.2025 09:30:00 CET | Sveriges Riksbank

Trots den stora turbulensen i omvärlden bedöms de svenska inflations- och konjunkturutsikterna stå sig i stora drag. Återhämtningen i svensk ekonomi har inletts, men konjunkturläget är fortfarande svagt. Inflationen väntas vara mellan 2 och 3 procent i år för att sedan sjunka och stabiliseras vid målet. Direktionen har beslutat att lämna styrräntan oförändrad på 2,25 procent och bedömer att räntan kommer att ligga kvar på nuvarande nivå även framöver. Riksbanken följer utvecklingen noga och kommer att agera om inflations- och konjunkturutsikterna kräver det.

10 bilagor

Omvärldsläget sätter press på betalningssystemets motståndskraft10.3.2025 09:30:01 CET | Sveriges Riksbank

För att stärka motståndskraften i betalningssystemet behöver det snarast gå att betala offline med kort och använda kontanter för att betala livsnödvändiga varor. Både statliga och privata aktörer på betalningsmarknaden behöver agera för att öka beredskapen i betalningssystemet. Allmänheten har också ett ansvar för att säkra sina möjligheter att genomföra betalningar vid kris eller i värsta fall krig, det skriver Riksbanken i sin Betalningsrapport som presenteras idag.

4 bilagor

Riksbankens företagsundersökning: ”Ingen stark vind i seglen”3.3.2025 09:30:00 CET | Sveriges Riksbank

Konjunkturläget är svagt inom de flesta delar av ekonomin och i stort sett oförändrat jämfört med i höstas. Företagen tror att läget kommer att vara marginellt bättre om ett halvår, men det väntas ta längre tid än så innan det blir en påtaglig förbättring. En majoritet av företagen bedömer att de skulle påverkas i liten utsträckning om USA inför importtullar. Men de anser också att det är svårt att förutse konsekvenserna, eftersom det finns så mycket ovisshet om hur tullarna skulle kunna utformas. Det visar Riksbankens företagsundersökning i februari.

4 bilagor

Fullmäktige har beslutat om disposition av Riksbankens resultat18.2.2025 10:11:09 CET | Sveriges Riksbank

Riksbanksfullmäktige har i enlighet med riksbankslagen beslutat om disposition av Riksbankens resultat för räkenskapsåret 2024. Riksbanken redovisar en vinst om 36 miljoner kronor för 2024. Vinsten är dock inte tillräckligt stor för att Riksbankens eget kapital efter resultatdispositionen ska uppnå målnivån för det egna kapitalet. Detta innebär att inga vinstmedel delas ut till staten i år. Riksbanksfullmäktige har beslutat att Riksbankens resultat för 2024 ska disponeras så att vinsten om 36 miljoner kronor överförs till Riksbankens reservfond. En detaljerad redogörelse för beräkningen av vinstdispositionen framgår av Riksbankens framställning till riksdagen 2024/25:RB2.

4 bilagor

Protokoll från det penningpolitiska mötet den 28 januari 20254.2.2025 09:30:01 CET | Sveriges Riksbank

Vid det penningpolitiska mötet den 28 januari 2025 beslutade direktionen att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,25 procent. I protokollet från mötet går det att följa den diskussion som ledde fram till beslutet och se hur de olika direktionsledamöterna argumenterade. Direktionen håller normalt åtta penningpolitiska möten per år då man fattar beslut om penningpolitiken. Cirka fem arbetsdagar efter varje penningpolitiskt möte publiceras protokollet från mötet.

2 bilagor

Styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 2,25 procent29.1.2025 09:30:00 CET | Sveriges Riksbank

Inflationstrycket bedöms vara förenligt med en inflation kring 2 procent. Samtidigt är konjunkturen svag, även om det finns tecken på en vändning. Direktionen har beslutat att sänka styrräntan från 2,5 till 2,25 procent. Prognosen för styrräntan från december bedöms i allt väsentligt stå sig, men direktionen har beredskap att agera om inflations- och konjunkturutsikterna förändras.

8 bilagor

Protokoll från det penningpolitiska mötet den 18 december 20242.1.2025 09:30:00 CET | Sveriges Riksbank

Vid det penningpolitiska mötet den 18 december 2024 beslutade direktionen att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,5 procent. I protokollet från mötet går det att följa den diskussion som ledde fram till beslutet och se hur de olika direktionsledamöterna argumenterade. Direktionen håller normalt åtta penningpolitiska möten per år då man fattar beslut om penningpolitiken. Cirka fem arbetsdagar efter varje penningpolitiskt möte publiceras protokollet från mötet.

2 bilagor

Stabilitetsriskerna har minskat på kort sikt men osäkerheten i omvärlden är stor14.11.2024 09:30:01 CET | Sveriges Riksbank

Flera centralbanker fortsätter att sänka sina styrräntor. Samtidigt har tillgångs- och kreditmarknader utvecklats starkt och riskpremier har fortsatt att falla. Detta har underlättat för de mest skuldsatta aktörerna i ekonomin och har bidragit till att minska stabilitetsriskerna på kort sikt. Låg prissättning av risk kan dock leda till att risker byggs upp i det finansiella systemet och att oväntade händelser för med sig stora marknadsrörelser. Det är också osäkert hur den globala ekonomin kommer att utvecklas, och de geopolitiska riskerna har ökat ytterligare. Även svaga offentliga finanser i USA och många andra stora länder utgör en risk för den globala finansiella stabiliteten.

8 bilagor

Protokoll från det penningpolitiska mötet den 6 november 202413.11.2024 09:30:00 CET | Sveriges Riksbank

Vid det penningpolitiska mötet den 6 november beslutade direktionen att sänka styrräntan med 0,5 procentenheter till 2,75 procent. I protokollet från mötet går det att följa den diskussion som ledde fram till beslutet och se hur de olika direktionsledamöterna argumenterade. Direktionen håller normalt åtta penningpolitiska möten per år då man fattar beslut om penningpolitiken. Cirka fem arbetsdagar efter varje penningpolitiskt möte publiceras protokollet från mötet.

2 bilagor

Riksbanken beslutar om långsiktigt innehav av statsobligationer om 20 miljarder kronor7.11.2024 09:31:01 CET | Sveriges Riksbank

Som ett led i att normalisera sin balansräkning har Riksbanken sedan april 2023 sålt svenska statsobligationer. Innehavet av svenska nominella statsobligationer har därmed minskat från drygt 350 till idag knappt 170 miljarder kronor. Avsikten är att fortsätta med de pågående försäljningarna och låta förfallen fortgå. Riksbanken har nu beslutat att på sikt upprätthålla ett innehav till ett nominellt belopp om 20 miljarder kronor genom att handla med svenska nominella statsobligationer. Beslutet innebär att de pågående försäljningarna av nominella statsobligationer beräknas upphöra i slutet av 2025.

4 bilagor

Riksbankens företagsundersökning: ”Svårt att se en ljusning i närtid”29.10.2024 09:30:01 CET | Sveriges Riksbank

Industrin tror inte längre att konjunkturen kommer att förbättras inom den närmaste tiden, och även i handeln har optimismen dämpats jämfört med i våras. Den svaga efterfrågan pressar försäljningspriserna. Men det finns förhoppningar om att kunna höja priserna på sikt, när hushållens köpkraft stärkts. Inför den kommande avtalsrörelsen anses den lägre inflationen och de sjunkande räntorna göra det lättare för parterna att komma överens, men flera faktorer kan påverka utfallet. Det visar Riksbankens företagsundersökning i september.

6 bilagor

Protokoll från det penningpolitiska mötet den 24 september 20241.10.2024 09:30:00 CEST | Sveriges Riksbank

Vid det penningpolitiska mötet den 24 september beslutade direktionen att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,25 procent. I protokollet från mötet går det att följa den diskussion som ledde fram till beslutet och se hur de olika direktionsledamöterna argumenterade. Direktionen håller normalt åtta penningpolitiska möten per år då man fattar beslut om penningpolitiken. Cirka fem arbetsdagar efter varje penningpolitiskt möte publiceras protokollet från mötet.

2 bilagor
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Sista
  • >>

Riksbanken är Sveriges centralbank. Vi ska se till att inflationen är låg och stabil över tid, bidra till att det finansiella systemet är stabilt och effektivt och att det går att göra betalningar. Riksbanken ger också ut Sveriges sedlar och mynt.

The Riksbank is Sweden’s central bank. We are to ensure that inflation is low and stable over time, contribute to the stability and efficiency of the financial system and make sure that payments can be made. The Riksbank also issues Sweden's banknotes and coins.

  • Sveriges Riksbank
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye