Måleribranschens Yrkesnämnd

10 tävlar om att bli Sveriges bästa målare

Dela
Under Yrkes-SM i Växjö den 10 - 12 maj reser unga målare från hela Sverige till för att tävla om att bli Sveriges bästa målare. Bland tävlingsmomenten finns bland annat snickerimålning, färgnyansering och tapetsering. Vinnaren får sedan representera Sverige internationellt i tävlingar vid bland annat EM i Polen 2023 och VM i Lyon 2022.

I dag startar den största tävlingen för de unga talanger som har valt att satsa på måleriyrket – Måleri-SM, en del av Yrkes-SM.

De som tävlar i år är:

Samtliga tävlande är mellan 17 och 20 år.

Stor brist på målare
I dagsläget saknas det hundratals målare i Sverige. Enligt SCB:s yrkesregister leder Sveriges starka befolkningsökning till efterfrågan på nya bostäder och lokaler, något som gör att det finns ett stort behov av att anlita målare.

– Måleribranschen är i stort behov av nya talanger. Därför vill vi visa att det är ett yrke som kräver stor noggrannhet och planeringsförmåga, men att det samtidigt är en kreativ och fri profession som bygger på stort eget ansvar. Det tror jag kan locka många unga att börja sin karriär som målare, säger Jonas Lindberg, kanslichef för MYN, Måleribranschens Yrkesnämnd. 

Fakta om måleriyrket: 

I dag arbetar cirka 11 000 människor som målare i Sverige. 26 procent av de nyanställda (lärlingar) är kvinnor.  Många yrkesverksamma målare är egenföretagare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Måleribranschens Yrkesnämnd
Måleribranschens Yrkesnämndhttps://malare.nu/

Måleribranschens Yrkesnämnd (MYN) är ett samarbete mellan Måleriföretagen i Sverige och Svenska Målareförbundet kring yrkesutbildningsfrågor. MYN arbetar i första hand med rekrytering, utbildning och gesällprov.

Följ Måleribranschens Yrkesnämnd

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Måleribranschens Yrkesnämnd

Måleriyrket lockar tjejer och killar i hela Europa24.8.2019 11:58:00 CEST | Pressmeddelande

Bland de tävlande som finns på plats under Yrkes-VM i Kazan, där Art Arbsuwan från Sverige kämpar om titeln Världens bästa målare ser vi lika många tjejer och killar som tävlar om en plats på prispallen. 23 länder tävlar i målerikategorin under de fyra dagar Yrkes-VM pågår i Kazan i Ryssland. Sveriges representant för yrkesmåleri Art Arbsuwan har avklarat den första av fyra tävlingsdagar. Coach Björn Nilsson har varit med på hela resan från SM, EM och är på plats nu när Art kämpar om titeln Världens bästa målare. Men konkurrensen är hård. - Österrike är otroligt starka och där har vi en hård konkurrens, även Finland har en stark kandidat, säger Björn Nilsson Målarna hamnar i toppligan i jämn könsfördelning bland de tävlande som finns på plats under Yrkes-VM i Kazan. - Tjejerna är kanske oftare intresserade av färg och form, dessutom är många av tävlande från övriga länder inte knutna till industrimåleri i samma utsträckning som i Sverige. Det är otroligt kul att se att målerikategorin

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum