E.ON Sverige AB

Sjöpung testas som substrat i biogasproduktion

Dela
Företaget Marin Biogas har fått utvecklingsbidrag från EU och Energimyndigheten på 23 miljoner kr för att utveckla ett hittills nytt och outnyttjat biobränsle från havet. Det handlar om sjöpung – ett marint ryggsträngsdjur vars biomassa är tänkt att användas för biogasproduktion. De sjöpungar som skördas inom projektet ska levereras till Falkenbergs Biogas där E.ON är huvudägare.

Konceptet att odla sjöpung bygger på samma teknik som när musslor odlas. Rätt hanterat går det att få den snabbväxande organismen att växa på odlingsband nedsänkta i havet. Sjöpungen får sin näring genom att filtrera stora mängder vatten från plankton och bakterier.

Förutom att rena havet och motverka övergödning, kan alltså organismen även göra nytta efter sin livstid – som förnybart biobränsle. Konceptet har utvecklats av Fredrik Norén, grundare till företaget Marin Biogas med säte i Lysekil.

- Idén fick jag 2009 när avfallsbolaget RAMBO i Uddevalla sökte efter mer substrat till en planerad samrötningsanläggning. Jag insåg att en storskalig odling av sjöpung för biogasproduktion också skulle kunna göra havet renare, säger Fredrik Norén.

Sjöpungar föds som larver. Larverna letar upp en plats på sjöbotten att förankra sig på, och utvecklar där sin säckliknande form. I sin utvecklade form saknar sjöpungen hjärna och ryggrad, och känner därmed inget obehag eller smärta när den skördas.

- Innovationsprojekt är alltid intressanta för E.ON, och generellt behövs det också nya substrat för rötning när det gäller biogasproduktion. Det som återstår att se är om det här är en verksamhet som det går att få lönsamhet i, säger Ola Hall, affärsutvecklare på E.ON Gas.

- Det är viktigt att de näringsämnen som sjöpungen tar upp ur havet kan spridas med biogödseln som kommer ut efter rötningen. Biogödseln i Falkenberg är idag certifierad enligt SPCR-120 och sjöpung måste därför godkännas som substrat av SPCR, förklarar Ola.

Det är också dessa och många andra frågor som ska besvaras genom den förstudie som beräknas ta tre år, och som nu fått finansiellt bidrag.

Förutom E.ON är även IVL Svenska Miljöinstitutet, Scanfjord och Engage Technology Ventures, involverade i projektet. IVL ansvarar för forsknings- och utvärderingsaktiviteter. Scanfjord odlar och skördar sjöpungen. Och Engage Technology Ventures bidrar med att utveckla planer för en europeisk expansion av verksamheten.

Nyckelord

Kontakter

E.ONs pressjour 040-25554024-timmarsservice för dig som är journalist. Telnr på denna sida är endast avsedda för journalister.Övriga hänvisas till Kundservice tel 020-222424 eller Felanmälan tel 020-880022.

Bilder

Länkar

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carlsgatan 22
21120 Malmö

https://www.eon.se

Om E.ON Sverige

E.ON Sverige levererar el, värme och smarta energilösningar till drygt en miljon hushåll och företag. Vår roll är att driva energiomställningen framåt ihop med våra kunder, partners och samhället i stort. Tillsammans skapar vi smartare energi, med gemensam kraft.

E.ON Sverige ingår i den internationella energikoncernen E.ON SE, som har sitt huvudkontor i Essen, Tyskland, och verksamhet i 17 länder.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ONs hållbarhetsrapport: nettonollmål och ett robustare energisystem fortsatt centralt i energiomställningen6.5.2025 15:40:57 CEST | Pressmeddelande

Sverige står inför en omfattande elektrifiering, ett fördubblat elbehov och ökade krav på försörjningstrygghet. Samtidigt är målet nettonollutsläpp av växthusgaser. I E.ONs nya hållbarhetsrapport belyses vikten av samarbete – genom att arbeta tillsammans är det fullt möjligt att möta dessa utmaningar. Rapporten visar också att omställningen redan är i full gång.

E.ON om elområdesöversynen: Två elområden i Sverige – för kundernas och elmarknadens bästa29.4.2025 08:35:24 CEST | Pressmeddelande

Igår presenterades ett förslag på översyn av elområdesindelningen i Centraleuropa och Norden. Det är ett tekniskt arbete – men med mycket konkreta konsekvenser för företag, hushåll och investeringar i energiomställningen. E.ON hade önskat en större översyn än vad Svenska kraftnät föreslår och anser att ambitionen bör vara större områden, och att det i detta skede bör föreslås en övergång till två elområden. Det är det mest realistiska alternativet – och det bästa för kunderna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye