E.ON Sverige AB

E.ONs hållbarhetsrapport: nettonollmål och ett robustare energisystem fortsatt centralt i energiomställningen

Dela

Sverige står inför en omfattande elektrifiering, ett fördubblat elbehov och ökade krav på försörjningstrygghet. Samtidigt är målet nettonollutsläpp av växthusgaser. I E.ONs nya hållbarhetsrapport belyses vikten av samarbete – genom att arbeta tillsammans är det fullt möjligt att möta dessa utmaningar. Rapporten visar också att omställningen redan är i full gång.

Hållbarhetsrapporten visar hur E.ON arbetar brett med allt från förstudier för koldioxidinfångning i fjärrvärmen och elektrifiering av fordonsflottan till nya krav på klimatsmarta material och ökad cirkularitet i energisystemet. Målet är att nå nettonollutsläpp i hela värdekedjan till 2035.
Hållbarhetsrapporten visar hur E.ON arbetar brett med allt från förstudier för koldioxidinfångning i fjärrvärmen och elektrifiering av fordonsflottan till nya krav på klimatsmarta material och ökad cirkularitet i energisystemet. Målet är att nå nettonollutsläpp i hela värdekedjan till 2035. Foto: Christian Andersson, Apelöga

Under 2024 minskade E.ONs klimatutsläpp i Norden med 7 procent jämfört med föregående år – och med 33 procent jämfört med basåret 2021. Bakom minskningen ligger bland annat avvecklingen av gasförsäljning, samarbete i värdekedjan och utfasning av fossila bränslen i värmeproduktionen.

Målet är att nå nettonollutsläpp i hela värdekedjan till 2035. Rapporten visar hur E.ON arbetar brett med allt från förstudier för koldioxidinfångning i fjärrvärmen och elektrifiering av fordonsflottan till nya krav på klimatsmarta material och ökad cirkularitet i energisystemet.

– Vi bygger ett smartare, starkare och mer hållbart energisystem. Men det görs inte i ensamhet. Vår strategi bygger på samarbete – med kunder, kommuner, branschkollegor och leverantörer. Det är tillsammans vi skapar framtidens energi, säger E.ONs hållbarhetschef, Carina Tollmar.

Några viktiga landvinningar:

  • Klimatutsläppen från E.ONs nordiska verksamhet minskade med 33 procent sedan 2021.
  • 97 procent av lokalnäten är nu vädersäkrade.
  • Strategisk omställning av fordonsflottan – alla fordon fossilfria till 2030.
  • 2 642 hektar elnätsgator röjdes med fokus på biologisk mångfald – 27 procent av 2030-målet redan uppnått.
  • Fjärrvärmeanläggningar ställs om till biobränsle och CCS-lösningar utreds i flera städer.
  • Nya upphandlingskrav på koldioxidreducerat aluminium för elkablar.

 

Läs hela rapporten här: Hållbarhet på E.ON

Nyckelord

Kontakter

Bilder

"Vår hållbarhetsstrategi bygger på samarbete – med kunder, kommuner, branschkollegor och leverantörer," säger E.ONs hållbarhetschef, Carina Tollmar.
"Vår hållbarhetsstrategi bygger på samarbete – med kunder, kommuner, branschkollegor och leverantörer," säger E.ONs hållbarhetschef, Carina Tollmar.
Foto: Christian Andersson, Apelöga
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye