Unik mast ska mäta vind i havet mellan Sverige och Baltikum
– Det finns inget beslut att bygga några vindkraftverk på Södra Midsjöbanken, men platsen är intressant och därför genomför vi en rad undersökningar, förklarar E.ON Vinds VD Mark Porter och tillägger att den grundläggande frågan är hur mycket det blåser.
Mätmasten står på en plattform av stål och är byggd som en stor båt, men utan motor – ungefär som en oljeplattform. Den väger 670 ton, har tre 48 meter långa ben. I hamn och under transport är benen upphissade, men väl på plats sänks benen ned så att plattformen står på botten. Mitt på plattformen står en 80 meter hög mast som ska mäta vinden.
– Vinsten med att bygga en mobil mätmast, i stället för att bygga en stationär direkt på havets botten, är att vi kan använda masten igen någon annanstans, vilket sparar såväl pengar som miljö, säger Mark Porter och fortsätter:
– Dessutom kan detta vara en intressant teknik även för havsbaserade vindkraftverk – inte bara mätmaster.
E.ONs målsättning är att driftsätta en stor vindkraftspark till havs var 18:e månad. E.ON har redan börjat bygga Kårehamn utanför Öland: 16 turbiner ska 2013 producera el nog till att försörja 50 000 hem med hushållsel eller hälften av den el som i dag förbrukas på ön.
– Därefter bygger E.ON Humber i brittiska vatten, följd av tyska Amrum Bank. Totalt kommer då 170 turbiner till havs att producera förnybar el till omkring en halv miljon hushåll, berättar Mark Porter och undertryker att de tre projekten är en investering på 2 miljarder euro.
I början av mars skickade E.ON in en ansökan om miljötillstånd till Miljödepartementet och en ansökan till Näringsdepartementet om att få disponera havsbotten – en så kallad rådighetsansökan. Ansökan gäller att få bygga vindkraftverk på Södra Midsjöbanken i havet mellan Sverige och Baltikum.
Trots ansökan finns inget investeringsbeslut för projektet, men väl ett beslut att aktivt arbeta för att parken en dag ska kunna byggas. Ett konkret steg i det arbetet är bygget av den mobila mätmast som nu står färdig i Landskrona.
E.ON beräknar att det finns teoretiskt utrymme för upp emot 300 verk på Södra Midsjöbanken.
Tidigast någon gång runt 2018 skulle parken kunna stå färdig.
Plattformen ska mäta vind, vågor och strömmar på Södra Midsjöbanken för att ge svar på huruvida området är lämpligt för produktion av förnybar el.
För mer information kontakta
- Marcus Landelin, Chef för Affärs- och projektutveckling E.ON Vind, 0703-25 57 78.
- Mattias Hennius, Informationschef E.ON Vind, 0705-19 18 92.
Bilder från invigningen publiceras på MyNewsdesk under dagen.
E.ON Sverige ingår i den tyska E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag, med verksamhet i Europa, Ryssland och Nordamerika. E.ON har cirka 4 000 medarbetare i Norden och omsatte under 2010 cirka 43 miljarder kronor. Som energibolag vill vi bidra till att bygga det hållbara samhället. E.ON investerar 58 miljarder i Norden mellan 2006 och 2013.
Nyckelord
Kontakter
E.ONs pressjour 040-25554024-timmarsservice för dig som är journalist. Telnr på denna sida är endast avsedda för journalister.Övriga hänvisas till Kundservice tel 020-222424 eller Felanmälan tel 020-880022.
Ann-Nina FinneHead of Corporate Communication & Public Affairs
Tel:+46 70 540 21 56ann-nina.finne@eon.seSirpa FranzénPresschef
Tel:+46 70 347 09 43sirpa.franzen@eon.seBilder
Dokument
Om
Om E.ON Sverige
E.ON Sverige levererar el, värme och smarta energilösningar till drygt en miljon hushåll och företag. Vår roll är att driva energiomställningen framåt ihop med våra kunder, partners och samhället i stort. Tillsammans skapar vi smartare energi, med gemensam kraft.
E.ON Sverige ingår i den internationella energikoncernen E.ON SE, som har sitt huvudkontor i Essen, Tyskland, och verksamhet i 17 länder.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
20 år sedan stormen Gudrun - E.ON har investerat 36 miljarder i elnäten8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag är det 20 år sedan stormen Gudrun svepte in över södra Sverige. Förstörelsen blev den största i mannaminne. Mer än 260 000 E.ON-hushåll blev utan el - många i flera veckor - då vindar på över 30 meter per sekund fällde mer än 250 miljoner träd och förstörde elnätet i grunden.
Jessica Svantesson blir ny affärsområdeschef på E.ON18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 tillträder Jessica Svantesson som affärsområdeschef för Energy Retail, tillika vd E.ON Energilösningar och E.ON Kundsupport, och tar samtidigt plats i E.ONs nordiska ledningsteam. Hon efterträder därmed Klaas de Gier, som går vidare till en ny roll som CCO E.ON Energy Infrastructure Solutions International.
E.ON investerar stort i Norrköping – 400 miljoner kronor i ny rökgasrening vid Händelöverket17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON satsar närmare 400 miljoner kronor på en ny anläggning för rökgasrening och rökgaskondensering vid Händelöverket i Norrköping. Investeringen beräknas minska koldioxidutsläppen och återvinna värmeenergi till tusentals hushåll.
E.ON mer än fördubblar satsningen på flexibilitet under vintern – avsätter 20 miljoner kronor13.12.2024 09:25:23 CET | Pressmeddelande
E.ON Energidistribution utökar sin satsning på lokala flexibilitetsmarknader och avsätter 20 miljoner kronor för marknadsperioden november 2024 till mars 2025. Det är en kraftig ökning jämfört med förra vinterns budget på 8 miljoner kronor. Genom lokala flexibilitetsmarknader kan leverantörer, som exempelvis fastighetsägare och företag, bidra till att avlasta elnätet under höglasttimmar, vilket frigör utrymme i befintliga elnät. Detta innebär att fler kunder kan anslutas till elnätet, utan att först behöva vänta på att elnätskapaciteten ska byggas ut.
Energimyndigheten beviljar stöd för att skapa koldioxidinfrastruktur i södra Sverige4.12.2024 10:02:00 CET | Pressmeddelande
Malmö CO₂ Hub, ett samarbete mellan flera industri- och energiföretag i södra Sverige, har beviljats 5,3 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten, inom ramen för satsningen Industriklivet. Projektet syftar till att utveckla en gemensam infrastruktur i regionen förtransport och lagring eller användning av koldioxid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum