E.ON Sverige AB

E.ON Sverige provar helt ny metod att ta bort koldioxid

Dela

E.ON Sverige blir först i Europa med att testa en ny metod att skilja bort koldioxid från rökgaser. Bakom metoden, som tar bort cirka 90 procent av koldioxiden, står det internationella energiföretaget Alstom Power. Det blir också första gången i Sverige koldioxidavskiljning av rökgaser demonstreras. 

Än så länge finns metoden bara i laboratorieskala. Under hösten kommer en demonstrationsanläggning att tas i drift på ett kolkraftverk i USA. Till årsskiftet kommer en andra anläggning att stå klar på det oljeeldade Karlshamnsverket. 

- Klimatförändringen är den viktigaste miljöfrågan idag. E.ON gör stora ansträngningar för att minska miljöpåverkan genom att söka morgondagens energiteknik och det var därför naturligt för oss att vara med att testa och utveckla denna metod att avskilja koldioxid. Erfarenheterna från detta projekt kommer att delas av hela E.ON koncernen, säger Håkan Buskhe, chef Affärsområde Elproduktion, E.ON Sverige. 

Det finns flera sätt att skilja ut koldioxiden från rökgaser. Alstoms metod, som är den allra senaste tekniken, bygger på att använda ammoniak som binder koldioxiden. Den stora fördelen med denna metod är att energiåtgången i reningsprocessen och därmed energiförlusten i anläggningen, minskar betydligt. Med den nya metoden blir förlusterna mindre än 10 procent, vilket ska jämföras med andra metoder för koldioxidavskiljning som medför förluster på nära 30 procent. 

Förutsättningarna för avskiljningen är olika beroende på vilket bränsle som används. Vid Karlshamnsverket finns en hjälpångpanna med lämpliga rökgaser. 

Att ta hand om koldioxid innehåller egentligen två problem. Dels själva avskiljningen av koldioxid från rökgaserna, dels lagringen av koldioxiden. Demonstrationsanläggningen i Karlshamn rör det första steget. 

- Om demonstrationen i Karlshamn slår väl ut, planerar vi att flytta anläggningen till Öresundsverket i Malmö, där en ny högeffektiv gaseldad produktionsanläggning är under uppförande. I Malmö hoppas vi också kunna testa det andra steget, att begrava koldioxiden i vattenförande skikt djupt nere i berggrunden, säger Bengt Norman, VD på E.ON Värmekraft. 

E.ON Sverige har sedan tidigare ett utvecklat samarbete med Alstom gällande svavelrening som har fungerat bra. 


För ytterligare information, kontakta Håkan Buskhe, chef Affärsområde Elproduktion, E.ON Sverige AB, telefon 040 – 25 52 20, eller Bengt Norman, VD E.ON Värmekraft Sverige AB, telefon 0454 – 85 101. 

Utsänt av: 
E.ON Sverige AB 
(publ) 
Kommunikation 
Johan Aspegren 

www.eon.se

Kontakter

E.ONs pressjour 040-25554024-timmarsservice för dig som är journalist. Telnr på denna sida är endast avsedda för journalister.Övriga hänvisas till Kundservice tel 020-222424 eller Felanmälan tel 020-880022.

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carlsgatan 22
21120 Malmö

https://www.eon.se

Om E.ON Sverige

E.ON Sverige levererar el, värme och smarta energilösningar till drygt en miljon hushåll och företag. Vår roll är att driva energiomställningen framåt ihop med våra kunder, partners och samhället i stort. Tillsammans skapar vi smartare energi, med gemensam kraft.

E.ON Sverige ingår i den internationella energikoncernen E.ON SE, som har sitt huvudkontor i Essen, Tyskland, och verksamhet i 17 länder.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON välkomnar regeringens besked om ny elområdesutredning – och fokus på fjärrvärmens roll15.5.2025 16:30:23 CEST | Pressmeddelande

– Vi välkomnar att regeringen nu öppnar för en ny prövning av elområdesindelningen, där ett samlat elområde finns med som ett alternativ. På sikt är det dit vi vill – mot en enklare och mer rättvis modell som gynnar kunder, investeringar och hela energisystemet. I närtid ser vi färre elområden som det mest realistiska och stabila alternativet, säger E.ON Sveriges vd, Johan Mörnstam.

E.ONs hållbarhetsrapport: nettonollmål och ett robustare energisystem fortsatt centralt i energiomställningen6.5.2025 15:40:57 CEST | Pressmeddelande

Sverige står inför en omfattande elektrifiering, ett fördubblat elbehov och ökade krav på försörjningstrygghet. Samtidigt är målet nettonollutsläpp av växthusgaser. I E.ONs nya hållbarhetsrapport belyses vikten av samarbete – genom att arbeta tillsammans är det fullt möjligt att möta dessa utmaningar. Rapporten visar också att omställningen redan är i full gång.

E.ON om elområdesöversynen: Två elområden i Sverige – för kundernas och elmarknadens bästa29.4.2025 08:35:24 CEST | Pressmeddelande

Igår presenterades ett förslag på översyn av elområdesindelningen i Centraleuropa och Norden. Det är ett tekniskt arbete – men med mycket konkreta konsekvenser för företag, hushåll och investeringar i energiomställningen. E.ON hade önskat en större översyn än vad Svenska kraftnät föreslår och anser att ambitionen bör vara större områden, och att det i detta skede bör föreslås en övergång till två elområden. Det är det mest realistiska alternativet – och det bästa för kunderna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye