Linköpings kommun

130 åtgärder för ett bättre klimat

Dela

Hela kommunkoncernen ska nu öka takten för att nå målet om ett koldioxidneutralt Linköping. Kommunstyrelsen tar i dag beslut om en handlingsplan för ett koldioxidneutralt Linköping.

Handlingsplanen är indelad i fem fokusområden: Förnyelsebar och resurseffektiv elproduktion, effektiv energianvändning, klimateffektiva transporter och resor, klimateffektivt näringsliv och klimatsmarta Linköpingsbor. Sammanlagt innehåller planen drygt 130 åtgärder av olika storlek. Det är åtgärder som förvaltningarna och bolagen själva varit med och tagit fram och som de ska arbeta med mellan 2018 och 2020.

– Målet om ett koldioxidneutralt Linköping är ett av kommunens viktigaste mål och det är bra att vi nu har en handlingsplan för hela kommunkoncernen. Det ger ytterligare skjuts i klimatarbetet och det kommer att innebära fler solceller på taken, fler elbilsladdare och förbättrad återvinning, säger Rebecka Hovenberg (MP), miljökommunalråd.

Elproduktionen är ett fokusområde som omfattar Tekniska verkens planer på nya vindkraftverk och konvertering till kol- och fossiloljefri el och värme. Inom transportområdet kan kommunen göra stor skillnad, genom den nya trafikplanen, förbättrad infrastruktur för hållbara transporter inklusive säkrare cykelvägar kring skolorna och minskat behov av resor tack vare e-möten och distansarbete.

– Energieffektiviseringen är ett viktigt område där vi kan åstadkomma mycket. Den mest klimatsmarta kilowattimmen är den som inte används. Framför allt handlar det om att energieffektivisera de kommunala fastigheterna, något som både ger en bättre boendemiljö och minskar koldioxidutsläppen, säger Rebecka Hovenberg.

För att nå målet måste hela Linköping vara med och därför finns ett antal åtgärder som involverar näringsliv och medborgare. Linköpingsinitiativet, förbättrad källsortering och klimatkommunikation är några exempel.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Heltidsaktivering för försörjningsstödsmottagare10.5.2019 14:00:00 CESTPressmeddelande

Trots långvarig högkonjunktur har utanförskapet bitit sig fast hos tusentals Linköpingsbor. Allians för Linköping fortsätter därför att investera för att fler ska få möjlighet till jobb och sysselsättning och har gett i uppdrag till Utbildningskontoret och Social- och omsorgsförvaltningen att utreda hur Linköpings kommun kan införa krav på heltidsaktivering för personer som har försörjningsstöd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum