CSN

14 000 ansökningar till nya omställningsstudiestödet – ”En chans många väntat på”

Dela
Sedan nya omställningsstudiestödet lanserades 1 oktober har över 14 000 ansökningar kommit till CSN. Många vill ta chansen att vidareutbilda sig, och trots det stora söktrycket finns det fortfarande anledning att söka. "Alla ansökningar kommer inte att beviljas. Det innebär att det inte är slut på pengar eller fullt och finns goda skäl till att ansöka så länge man uppfyller villkoren", säger Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN.

Prognosen för 2022 var 5 300 ansökningar. Det nåddes efter tre dagar. Det nya omställningsstudiestödet har fått en flygande start.

– Intresset för det nya stödet har varit mycket större än vi trodde och det är roligt att många vill ta chansen, säger Annika Fahlander. Vi ser ett fortsatt stort flöde av ansökningar, men vi tror att en del sökande kanske inte uppfyller villkoren och därför kommer inte alla att beviljas. Därför finns det fortfarande anledning att söka för den som vill vidareutbilda eller omskola sig.

Mer än hälften drömmer om att byta yrke

Omställningsfonden, en av Sveriges största omställningsorganisationer, vittnar också om ett stort intresse:

– Vårt intryck är att många ser omställningsstudiestödet som den chans de väntat på för att våga och kunna ta steget att vidareutbilda sig eller byta karriär, säger Helene Palm, utbildningsstrateg på Omställningsfonden. För många är det just finansieringen som varit det som hindrat dem, och nu finns en helt annan nivå på det ekonomiska stödet man kan få när man studerar mitt i livet.

Enligt en Sifoundersökning Omställningsfonden beställt går mer än varannan svensk i tankarna att byta yrke.

– Enligt undersökningen vill mer än hälften av svenskarna, 54 procent, byta yrke, bransch eller sektor någon gång under sitt resterande arbetsliv, säger Helene Palm. Undersökningen visar även att varannan yrkesarbetande svensk, 49 procent, är positivt inställd till att själv använda sig av omställningsstudiestödet.

Viktigt att uppfylla villkoren

För att få stödet behöver ett antal villkor vara uppfyllda. CSN uppmanar alla att se till att man uppfyller villkoren innan man söker.

– Se till att du uppfyller villkoren innan du skickar in din ansökan, säger Annika Fahlander. Ta kontakt med den omställningsorganisation som gäller för just dig. De kan hjälpa dig att hitta rätt utbildning och se till att du uppfyller villkoren så ansökan blir komplett.

Ansökningarna beviljas i den tur de kommer in till CSN. Men trots detta är det viktigt att förbereda sin ansökan väl, snarare än att skynda sig.

– För att vi enklare ska kunna fatta beslut utan att behöva begära in kompletteringar är det viktigt att göra en noggrann ansökan, säger Annika Fahlander. Behövs kompletteringar riskerar handläggningstiderna att öka. Se över villkoren och ta fram de uppgifter som behövs, till exempel tidigare inkomster och årsarbetstid. På CSN.se finns en checklista som hjälper dig genom ansökan.

Tips i ansökningsprocessen

  1. Kontrollera att du uppfyller villkoren
    Villkoren för att få stödet hittar du om csn.se/omstallning. Du ska till exempel vara mellan 27-62 år, har jobbat åtta år de senaste 14 åren och 12 månader de senaste 24 månaderna.
  2. Se efter vilken omställningsorganisation du tillhör
    Har du kollektivavtal finns en omställningsorganisation knuten till din arbetsplats. De hjälper dig både med rådgivning kring din utbildning men även med att skriva ett yttrande till CSN. Yttrandet blir sedan vägledande i CSN:s beviljning.
  3. Din utbildning ska leda till jobb
    Ett av villkoren för att få omställningsstudiestödet beviljat är att den utbildning du vill läsa ska stärka din ställning på arbetsmarknaden, det vill säga leda till att du får ett jobb. Din omställningsorganisation kan hjälpa dig att bedöma detta.
  4. Har du redan börjat att studera?
    Om du redan börjat studera får du ansöka omställningsstudiestöd. Men du kan inte få omställningsstudiestöd om den utbildning du redan läser är kortare än 80 veckor.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

https://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 47 miljarder kronor till cirka en miljon studerande. Ungefär 1,7 miljoner personer har svenska studielån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder med huvudkontor i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye