Ekonomisk utsatthet vanligast bland ensamstående utrikesfödda föräldrar
Den ekonomiska familjepolitiken bidrar till barnhushållens välfärd och till att minska inkomstskillnaderna mellan hushåll med och utan barn. Andelen ekonomiskt utsatta är högst bland ensamstående föräldrar, framförallt ensamstående kvinnor och utrikesfödda föräldrar.
52 procent av ensamstående kvinnor med flera barn beräknades ha låg ekonomisk standard under 2016. Motsvarande bland män var 25 procent.
- Ensamstående kvinnor med barn är den familjetyp som har lägst ekonomisk standard av alla barnfamiljer. Detta påminner om vikten av att separerade föräldrar gör upp om ett underhållsbidrag som speglar barnets verkliga behov och inte bara använder nivån i underhållsstödet som en normerande nivå för betalning, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Överlag ökar barnhushållens disponibla inkomster, men det gör även spridningen mellan olika hushållstyper. Inkomstökningarna är större i hushåll som redan har höga inkomster visar rapporten.
Familjeförmånerna* betyder mest för ensamstående och flerbarnsfamiljer. För ensamstående kvinnor med flera barn utgör familjeförmånerna 27 procent av den disponibla inkomsten vilket är nästan dubbelt så stor andel som för ensamstående män med flera barn (14 procent).
*Den ekonomiska familjepolitikens bidrag och förmåner:
Behovsprövade bidrag: bostadsbidrag, vårdbidrag, underhållsstöd
Försäkringsförmånerna: föräldrapenning, tillfällig föräldrapenning, graviditetspenning
Generella bidrag: barnbidrag, adoptionsbidrag
Bilagor
Socialförsäkringsrapport 2017:9, Barnhushållens ekonomi
Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.
Dokument
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Organiserad brottslighet plundrar assistansersättningen22.4.2025 08:37:03 CEST | Pressmeddelande
Kriminella missbrukar välfärden genom assistansersättningen. Fyra av tio brukare beräknas ha kommit i kontakt med personliga assistenter som har koppling till eller är aktiva inom organiserad brottslighet.
Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
Nya extrakontroller av vab i hela landet10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer Försäkringskassan återigen göra extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet.
Abonnemang för tandvård lönar sig sällan3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Närmare 780 000 personer i Sverige betalar varje månad en fast avgift för tandvård, så kallad abonnemangstandvård. En ny analys från Försäkringskassan visar att det sällan lönar sig ekonomiskt, särskilt för yngre. Men att det kan finnas andra fördelar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum