Abonnemang för tandvård lönar sig sällan
Närmare 780 000 personer i Sverige betalar varje månad en fast avgift för tandvård, så kallad abonnemangstandvård. En ny analys från Försäkringskassan visar att det sällan lönar sig ekonomiskt, särskilt för yngre. Men att det kan finnas andra fördelar.
Avtal om abonnemangstandvård erbjuds främst av Folktandvården. Abonnemanget är en försäkring som skyddar patienten mot oförutsedda kostnader genom att patienten betalar en fast månadsavgift för sin tandvård. Under 2024 hade cirka 10 procent av befolkningen 24 år och äldre ett abonnemang hos Folktandvården.
Försäkringskassans analys visar att för merparten av patienterna, 73 procent, har abonnemanget inneburit en högre kostnad i jämförelse med vad det kostat per behandling.
I genomsnitt var kostnaden per abonnemang 40 kronor mer i månaden jämfört med att betala per behandling. Omkring 20 procent av de med abonnemang har betalat 100 kronor mer i månaden medan en mindre grupp har tjänat på sitt avtal.
– Även om det för de flesta inte är ekonomiskt lönsamt med tandvårdsabonnemang kan det finnas andra fördelar. Patienter med abonnemang går mer regelbundet till tandläkaren, vilket främjar tandhälsan. Dessutom vet man på förhand vad det kommer att kosta, vilket också kan vara något positivt, säger Jonas Erlandsson, analytiker på Försäkringskassan och en av författarna till rapporten.
Abonnemangen är vanligast i åldersspannet 30–39 år och fler kvinnor än män tecknar abonnemang. 88 procent förlänger sitt avtal när det gamla löper ut.
Regionala skillnader
I Västra Götaland tecknar nästan 20 procent av invånarna tandvårdsabonnemang. Även Kalmar och Södermanland ligger en bra bit över riksgenomsnittet på 10 procent.
Sex regioner, Gotland och flera i Norrland, erbjuder inte längre avtal på grund av brist på behandlare.
Se bifogad tabell för lokala siffror.
Kontakter
Pressjour
Tel:010-116 98 88press@forsakringskassan.seDokument
Om Försäkringskassan
Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Organiserad brottslighet plundrar assistansersättningen22.4.2025 08:37:03 CEST | Pressmeddelande
Kriminella missbrukar välfärden genom assistansersättningen. Fyra av tio brukare beräknas ha kommit i kontakt med personliga assistenter som har koppling till eller är aktiva inom organiserad brottslighet.
Stora regionala skillnader på antal behandlare inom tandvård7.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det är stora regionala skillnader mellan hur många tandläkare och tandvårdshygienister som finns i landet. I Värmland finns två behandlare per 1000 invånare – i Västernorrland ungefär hälften så många. – Hur många behandlare som finns påverkar väntetider och hur tillgänglig vården är. I Sverige har vi ett mål om vård på lika villkor för hela befolkningen och det kan givetvis påverkas om det inte finns tillräckligt med behandlare i vissa delar av landet, säger Joakim Rådeström, områdeschef på Försäkringskassan.
Kvinnor är sjukskrivna dubbelt så ofta som män1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnor har i snitt nästan dubbelt så många sjukpenningdagar som män visar en ny rapport från Försäkringskassan. Orsakerna till skillnaderna finns både inom arbetslivet och i privatlivet. Förbättrade arbetsvillkor och ökad jämställdhet kan minska skillnaderna.
Nya extrakontroller av vab i hela landet10.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under våren kommer Försäkringskassan återigen göra extra kontroller av vab-ansökningar i hela landet.
Skulder vanligt hos de som misstänks för vab-brott3.2.2025 08:07:37 CET | Pressmeddelande
De som medvetet lämnar felaktiga uppgifter inom ersättning för vab lever ofta med låg ekonomisk standard och har oftare skulder till Kronofogden. 16 procent av alla vab-ansökningar innehåller något fel – det visar Försäkringskassans lägesrapport om bidragsbrott inom vab som publiceras i dag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum