Industriarbetsgivarna

Fordonsindustrin toppar industrins tillväxt

Dela
Transportmedelsindustrin, gruvor och stål, samt maskiner och metall går starkt. Kemi- och läkemedelsindustri samt plast- och gummiindustrin går svagare medan livsmedel visar nolltillväxt. Totalt ökar den svenska industrins produktion med 2,3 procent 2017. Det framgår av industrins nya gemensamma konjunkturbedömning.

- Teknikindustrin är tillsammans med gruvorna och stålet motorn i den svenska industrin idag. Fordonsindustrin spelar en stor roll är och det är viktigt att slå vakt om den svenska fordonsindustrins utvecklingsmöjligheter, säger Anders Rune, chefekonom på Teknikföretagen.

Det är branschekonomerna för Industriarbetsgivarna, Teknikföretagen, Jernkontoret samt Livsmedelsföretagen och IKEM som i sin nya bedömning av industrins läge och utsikter förutspår en bättre svensk industritillväxt i år. Detta efter ett sammantaget fjolår som blev svagare än väntat, med ett utfall som var 1,9 procent.

- Genom industrin har närmare en miljon människor sin försörjning i Sverige. Industrins varuexport motsvarar en tredjedel av BNP och tjänsteexporten är till stor del kopplad till industrin. Även om tillväxten ökar är den historiskt låg, och det krävs en förbättrad konkurrenskraft för att svensk industri ska ta fart igen, säger Mats Kinnwall, chefekonom Industriarbetsgivarna.

Industrins branschekonomer gör också en global utsikt och beskriver att den globala BNP-tillväxten har växlat ned till en lägre ökningstakt åren efter finanskrisen jämfört med tillväxttakten åren innan krisen. En vikande produktivitets- och arbetskraftstillväxt slår mot tillväxttrenden, och denna avmattning har drabbat i stort sett alla ekonomier och i synnerhet de tidigare tillväxtekonomierna.

Detta till trots är den globala tillväxten bättre än i fjol, då industrin stagnerade. Utvecklingen i Kina betyder allt mer för tillväxten globalt. Europa, där Tyskland avgör tillväxttakten, går bättre än USA.

Exempel på branscher som industrins gemensamma konjunkturbedömning baserar sig på:

Transportmedelsindustrin: +12 %

Gruvindustrin: +6 %

Stålindustrin: +5 %

Maskinindustrin: +4 %

Metallvaruindustrin: +4 %

Trävaruindustrin: +3 %

Massa- & pappersindustrin: +3 %

Kemi- och läkemedelsindustrin: +2 %

Plast- och gummiindustrin: +2 %

Livsmedelsindustrin: 0 %

För ytterligare information, kontakta gärna branschekonomerna:

Mats Kinnwall, chefekonom Industriarbetsgivarna, 0727127266

Mathias Ternell, chefekonom Jernkontoret, 0702574141

Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen och IKEM, 0704971198

Anders Rune, chefekonom Teknikföretagen, 0705855301

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Industriarbetsgivarna
Industriarbetsgivarna
Storgatan 19
102 45 Stockholm

08-762 67 55http://www.industriarbetsgivarna.se/

Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.

Följ Industriarbetsgivarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna

Industriarbetsgivarna: ”Lönebudet på kritisk nivå”21.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna har idag accepterat det lönebud som de opartiska ordförandena (OpO) har presenterat. Förslaget omfattar en löneökning på 7,7 procent på 36 månader. ”Budet är högt och det tangerar vad som är förenligt med en bibehållen internationell konkurrenskraft. Men vi noterar att det anger en tydlig inriktning mot en lägre löneökningstakt jämfört med dagens nivå och därför har vi valt att säga ja”, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.

Industriarbetsgivarna säger ja till skiss på treårigt avtal, men betonar osäkert omvärldsläge10.3.2025 15:00:06 CET | Pressmeddelande

Industriarbetsgivarna säger i dag ja till de opartiska ordförandenas skiss, som innehåller en inriktning på en avtalsperiod om tre år. ”Ett längre avtal är en lösning som kan ge basindustrin den stabilitet den behöver, men då behöver avtalsinnehållet i övrigt stärka svensk industris konkurrenskraft”, säger Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye