Linköpings kommun

20 miljoner till kompetensutveckling inom äldreomsorgen

Dela

Linköpings kommun har fått 20 miljoner kronor av ESF-rådet för att kompetensutveckla personal inom äldreomsorgen. Det rör sig om ett unikt samarbete mellan Region Östergötland och länets alla kommuner.

I höst startar ett nytt projekt för att hitta nya sätt att arbeta med arbetsplatsförlagd utbildning och erbjuda kompetensutveckling till personalen som möter den äldre i vardagen. 20 miljoner kronor satsas på kompetensutveckling och pengarna kommer ifrån ESF-rådet. 75 arbetsplatser, cirka 2 500 anställda samt 150 chefer kommer att få ta del av pengarna.

– Äldreomsorgens personal är några av våra viktigaste personer i samhället som varje dag tar hand om våra äldre och ger dem omsorg. Med de här pengarna kan våra verksamheter fortsätta vidareutbilda sin personal, säger kommunalråd Mikael Sanfridson (S).

Linköpings kommun har varit drivande i projektet Arbetshoppet som finansieras av ESF-medel. Även de här 20 miljonerna kommer från ESF-rådet, en myndighet som finansierar projekt som arbetar med kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser. Linköpings kommun är projektägare och har drivit fram frågan.

– Vi behöver fler som vill jobba inom omsorgen och då måste vi arbeta med att förbättra arbetsmiljön, öka bemanningen och ge alla medarbetare möjligheten till kompetensutveckling. Den personal som känner ”det här kan jag” blir lugn och trygg och ger då också en bättre omvårdnad, säger Mikael Sanfridson (S).

– Samverkan kring äldreomsorgen mellan kommunerna och regionen är viktigt för att utveckla vår äldreomsorg. Vi behöver fortsätta jobba med att rekrytera personal såväl som att satsa på att kompetensutveckla den personal vi har, säger regionråd Torbjörn Holmqvist (S).

Kompetensutvecklingen rör både icke formell och formell utbildning.

Kontakter

regionråd Torbjörn Holmqvist, region Östergötland, telefon: 0706-52 24 24.

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Heltidsaktivering för försörjningsstödsmottagare10.5.2019 14:00:00 CESTPressmeddelande

Trots långvarig högkonjunktur har utanförskapet bitit sig fast hos tusentals Linköpingsbor. Allians för Linköping fortsätter därför att investera för att fler ska få möjlighet till jobb och sysselsättning och har gett i uppdrag till Utbildningskontoret och Social- och omsorgsförvaltningen att utreda hur Linköpings kommun kan införa krav på heltidsaktivering för personer som har försörjningsstöd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum