Vårdföretagarna

Lägg ner Reepalu-utredningen

Dela

Nya uppgifter visar att privat drivna äldreboenden inte har avsevärt lägre bemanning än kommunala. När det gäller sjuksköterskor har de privata boendena 33 procent högre bemanning. Eftersom utredningen om vinster i välfärden bygger på falska premisser om bemanning bör man lägga ner utredningen. Det skriver Håkan Tenelius på SvD Brännpunkt idag.

Regeringen bör istället för vinstförbud utreda hur man garanterar och stimulerar kvalitet i all vård och omsorg. Då är viktiga utgångspunkter:

  • Valfrihet baserad på fakta. Den som ska välja vård och omsorg måste lätt kunna jämföra inriktning och kvalitet hos olika alternativ. Vårdföretagarna har redan presenterat en modell, och frågan finns med i parternas arbete med den så kallade Etiska plattformen för öppenhet.
  • Upphandling som utvecklar kvaliteten. Kommuner och landsting måste utveckla kvalitetsmått som kan följas upp. Här har Vårdföretagarna tillsammans med bland andra SKL tidigare presenterat förslag.
  • Transparens. Det måste vara lätt för politiker, medier och allmänhet att avgöra om en utförare har ekonomiska förutsättningar för långsiktighet och utveckling. Även här kan plattformen bidra till lösningen.
  • Ordning och reda i välfärden. Vårdföretagarna ställer redan krav på medlemmarna för att kunna hålla oseriösa aktörer borta. Myndigheter, kommuner och landsting måste här få förutsättningar att snabbt agera om utförare visar sig sakna rätt förutsättningar eller ha brottsliga avsikter.

Utifrån punkterna ovan kommer Vårdföretagarna att ta initiativ till ett arbete som syftar till alternativa lösningar på den fråga som Håkan Tenelius menar borde vara i fokus: Hur garanterar och stimulerar vi kvalitet i all vård och omsorg – privat som offentligt driven.

Läs artikeln här.


Fakta om bemanning
I tidigare undersökning från Socialstyrelsen framkom att privata äldreboenden hade 10 procent lägre bemanning. I nya siffror som bygger på nya frågor till äldreboendena framkommer:

  • Privata bostäder i särskilda boenden har en bemanning som är 3 procent lägre än kommunala vad avser omsorgspersonal
  • Privata bostäder i särskilda boenden har en bemanning som är 33 procent högre än kommunala vad avser sjuksköterskor

Denna data bygger på Kommun- och enhetsundersökningen 2015 för särskilt boende och frågorna:

23. Antal omsorgspersonal per antalet bostäder vid enheten, vardagar.
24. Antal omsorgspersonal per antalet bostäder vid enheten, helgdagar.
27. Antal sjuksköterskor per antalet bostäder plus ev hemsjukvårdspatienter, vardagar.
28. Antal sjuksköterskor per antalet bostäder plus ev hemsjukvårdspatienter, helgdagar.

Läs mer om Kommun- och enhetsundersökningen här

Kontakt
Håkan Tenelius
Näringspolitisk chef Vårdföretagarna
Tel: +46 72 742 6924
hakan.tenelius@almega.se

Erik Åslin
Presschef Vårdföretagarna
Tel: +46 72 702 6644
erik.aslin@almega.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Månadens vårdkörapport: Mer än var femte kvinna som söker till specialist inom kvinnosjukvård har tvingats vänta längre än vårdgarantin2.4.2025 15:13:55 CEST | Pressmeddelande

Skillnader mellan regioner i uppfyllande av vårdgarantin för första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård i februari 2025. Tillgängligheten till kvinnosjukvård ser väldigt olika ut beroende på var i landet du bor. Totalt hade 22 procent av kvinnorna som väntade på en första kontakt med en specialist inom kvinnosjukvård väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar.

Patienttoppen 2025: 73 av de 100  vårdcentraler i Sverige som har mest nöjda patienter är privat drivna. Av de 20 mest uppskattade vårdcentralerna drivs 15 i privat regi.10.3.2025 12:39:48 CET | Pressmeddelande

Vård­företagarna publicerar för fjortonde året i rad Patienttoppen, som är en analys av SKR:s nationella patientenkät för primärvården. Patientenkäten genomfördes i slutet av 2024 och omfattar 845 vårdcentraler i tio av Sveriges 21 regioner. Av dessa är 433 privat drivna, vilket motsvarar en andel om 51 procent.

Månadens vårdkörapport: 206 000 patienter har väntat längre än vårdgarantin inom specialistvården – här är regionerna där medianväntetiden ökat mest på ett år3.3.2025 11:04:47 CET | Pressmeddelande

I januari väntade 462 000 personer på ett första besök hos specialist, varav 141 000 väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Ytterligare 167 000 väntade på åtgärd eller operation, varav 65 000 väntat längre än vårdgarantin. Läget är i stort sett oförändrat jämfört med samma månad förra året. Detsamma gäller för medianväntetiden, alltså hur länge den typiska patienten sammantaget får vänta på ett första besök hos specialist och därefter på operation/åtgärd. Medianväntetiden skiljer sig kraftigt åt mellan regionerna, liksom utvecklingen det senaste året.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye