Uppsala stift

22,5 miljoner till Uppsala stifts församlingar

Dela

Prästlönetillgångarna i Uppsala stift har presenterat sin årsredovisning för 2019. I den beslutas att 22,5 miljoner delas ut till Uppsala stifts församlingar. Lika mycket går till gemensamma projekt i Svenska kyrkan.

Beslutet togs av stiftsfullmäktige vid deras sammanträde i Uppsala den 28 maj och resultatet kommer från Prästlönetillgångarna i Uppsala stift som förvaltar skog, jord och fond det som en gång skänktes för att bekosta prästens lön. Därav namnet som lever kvar än i dag.

1972 tog stiften över förvaltningen av skogen men jordbruken och prästlönefonden blev kvar i pastoratsförvaltning fram till 1995 då stiften även tog över dessa tillgångar. Från och med 1995 kallas alla tillgångarna för Prästlönetillgångar. Förvaltningen regleras i Lag om Svenska kyrkan och i Svenska kyrkans regelverk, den som benämns kyrkoordningen.

Stiftsstyrelsens egendoms- och fastighetsutskott i Uppsala stift har tagit ställning för ett innehav där ekonomin skall balansera med miljö- och etikfrågorna. Naturhänsyn skall till exempel tas vid all slags avverkning och skogsvård.

Genom jordförvaltningen öppnas möjligheter att medverka till skapandet av jordbruk och jordbruksmiljöer i tiden, att bidra i arbetet med att bibehålla en levande landsbygd där människor kan bo och verka och till bevarandet av unika kulturmiljöer. Svenska kyrkan har, genom fastighetsförvaltningen, ett ansvar och en möjlighet att göra skillnad - ansvar och möjligheter som bör behandlas med största seriositet.

Uppsala stift strävar efter att bevara den biologiska mångfalden. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2018-12-31) 800 620 personer varav 60,6 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum