Skogsindustrierna

Forskare får halv miljon för att elektrifiera papper

Dela
thomasohlund-miun
thomasohlund-miun

Thomas Öhlund vid Mittuniversitetet tilldelas årets Kompetensutvecklingspris från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond. Priset delas ut av HMK Carl XVI Gustaf den 25 april vid Skogsnäringsveckan i Stockholm.

Thomas Öhlund, som är teknologie doktor inom tillämpad fysik, forskar inom området tryckt elektronik med inriktning mot pappersbaserade ytor.

Dagens tillverkning av elektroniska produkter domineras av komplexa och kostsamma processer som kräver vakuum och miljöfarliga kemikalier. Ett nytt tillverkningsparadigm håller på att växa fram där funktionella material appliceras med bestryknings- och trycktekniker. Fördelarna är lägre kostnad och miljöpåverkan för existerande produkter, samt möjligheter till helt nya produkter. Storskalig tillverkning i effektiva rulle-till-rulle-processer av exempelvis solceller, av ytor som emitterar ljus eller som kan lagra energi har stor potential globalt.

Priset gör det möjligt för Thomas Öhlund att tillbringa ett år vid Stanford University, Department of Chemical Engineering i Kalifornien. Han kommer arbeta i professor Zhenan Bao’s forskningsgrupp, som är en av världens främsta inom elektriskt ledande och halvledande polymerfilmer samt tillämpningar såsom solceller. Professor Bao’s tillgång till unik utrustning för deposition av funktionella filmer och för analys, t ex med hjälp av kraftfull synkrotron-röntgenstrålning, ger ny kunskap om framtidens möjligheter för papper.

Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfonds årliga Kompetensutvecklingspris har delats ut sedan 2007. Målet är att främja utvecklingen av svensk massa- och pappersindustris omvandling mot förbättrade och nya produkter och tjänster.

För mer information kontakta:
Lennart Eriksson, stiftelsens ordförande
0705-23 19 42
lennarteriksson.ele@gmail.com

Thomas Öhlund, teknologie doktor inom tillämpad fysik
0730-611973
thomas.ohlund@miun.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

thomasohlund-miun
thomasohlund-miun
Ladda ned bild

Om

Skogsindustrierna
Skogsindustrierna
Box 55525
102 04 Stockholm

+46 8 762 72 00http://www.skogsindustrierna.se

Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

Utmanande konjunktur – råvara, rekord och rebeller15.2.2024 08:02:20 CET | Pressmeddelande

Produktionen under fjolåret gick ned för både papper och trävaror. Massaproduktionen stabiliserades tack vare en rekordstark export till Kina. Råvaruförsörjningen är en ihållande utmaning. Som Sveriges största transportköpare och med en betydande utlandsexport påverkas branschen dessutom av olika logistikutmaningar. Detta visar Skogsindustriernas senaste marknadsrapport Så går det för skogsindustrin.

EU:s klimatmål 2040: De fossila utsläppen måste fasas ut6.2.2024 17:03:24 CET | Pressmeddelande

EU-kommissionens meddelande om klimatmål för 2040 är ett viktigt fortsatt steg på unionens inslagna väg mot en fossilfri och hållbar grön omställning. Skogsindustrierna vill att en ambitiös målsättning möts upp med konkreta och kraftfulla åtgärder för att fasa ut de fossila utsläppen. Utvecklingen av en konkurrenskraftig bioekonomi är en naturlig del för att nå ett klimatneutralt EU.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye