Socialdemokraterna

24 förslag för en bättre arbetsplats för välfärdens personal

Dela

Socialdemokraterna i Sveriges kommuner och regioner (SKR) har antagit en personalpolitisk plattform för den kommande mandatperioden. Plattformen innehåller 24 punkter för en bättre arbetsplats för välfärdens närmare 1,2 miljoner medarbetare, så att de kan leverera en bättre välfärd för Sveriges 10 miljoner invånare.

- Välfärden står inför stora kompetensutmaningar de kommande åren, kommuner och regioner kommer behöva anställa hundratusentals fler för att möta medborgarnas behov, säger Anders Henriksson, gruppledare för Socialdemokraterna i Sveriges kommuner och regioner. För att vara en arbetsplats som människor söker sig till måste vi ligga i framkant. Välfärden ska vara en attraktiv och konkurrenskraftig arbetsgivare. Vår plattform visar på de nödvändiga förändringar som behöver göras för att nå dit.

Plattformen innehåller bland annat förslag om ett nytt mål för kommuner och regioner att verka efter – 90% av alla medarbetare ska ha heltids- och tillsvidareanställningar, att välfärdens anställda ska få stärkt rätt till kompetensutveckling och ett arbete för att chefer i välfärden ska ha rimligt många medarbetare, till exempel genom ett riktmärke om max 25 medarbetare per chef.

- Vi socialdemokrater vet att välfärden bara kan bli så bra som personalens förutsättningar medger. Därför måste vi som arbetsgivare ge dem bästa möjliga förutsättningar. Det är vad vår nya personalpolitiska plattform tar avstamp i, avslutar Anders Henriksson.

Plattformen innehåller bland annat:

  • Vårt mål är att 90% av alla anställda i välfärden ska ha heltids- och tillsvidareanställningar.
  • Vi vill se likvärdiga möjligheter till specialistutbildning för bland annat sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
  • Vi vill se en utveckling av barn- och fritidscollege, likt vård- och omsorgcollege som nu finns.
  • Vår ambition är att alla som slutför vård- och omsorgsprogrammet eller barn- och fritidsprogrammet med godkända betyg, från gymnasieskolan eller den kommunala vuxenutbildningen, ska erbjudas en anställning på heltid inom sina verksamheter.
  • Kommuner och regioner ska vara arbetsplatser där relationen mellan krav, förväntningar och resurser hänger ihop och där medarbetare har möjlighet att påverka sin arbetssituation.
  • Vi vill se möjligheter till friare former för den som arbetar kvar längre, till exempel mentorskapsprogram.
  • Vi vill bjuda in arbetsgivarorganisationer som organiserar mansdominerade arbetsplatser till en jämställdhetspakt för att öka mäns uttag av föräldraledighet och därmed kvinnors arbetskraftsdeltagande.
  • Vi vill bryta med förlegade kontrollmodeller som har lett till stress, press och ökad administration för välfärdens anställda. Marknadens mätinstrument är inte anpassade för välfärdens verksamheter.
  • Vi vill verka för att chefer har rimligt många medarbetare, till exempel genom ett riktmärke om max 25 medarbetare per chef.
  • Vi vill att kommuner och regioner gemensamt inrättar en nationell ledarskapsakademi för verksamhetsnära chefer i kommuner och regioner.

Plattformen finns i sin helhet att läsa här.

Kontakt:

Johanna Storbjörk, Politisk samordnare Socialdemokraterna i Sveriges kommuner och regioner

Johanna.storbjork@skr.se, 072-9976085

Om

Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

Välkommen på pressträff med Elvy Söderström, sammankallande i Socialdemokraternas valberedning29.9.2021 12:10:07 CEST | Pressmeddelande

Pressträffen äger rum 14.00 idag 29 september på Sveavägen 68 och går även att följa på partiets sociala medier. Det kommer finnas möjlighet till frågor och enskilda intervjuer. Föranmälan senast 13.00. Insläpp från 13.15. Medtag presslegitimation. Begränsat antal platser – högst två deltagare per redaktion. Anmälan görs här senast 13.00 den 29 september: https://forms.gle/KsUF6v3ZJAagUKra9 Presskontakt Johannes Svensson, 076-766 53 26, johannes.svensson@socialdemokraterna.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum